Olympiavoittaja tylytti Iivo Niskasta tämän mc-debyytissä, nyt sama kaksikko toi mieleen väistämättömän ilmiön - Urheilu | HS.fi

Olympiavoittaja tylytti Iivo Niskasta tämän mc-debyytissä, nyt sama kaksikko toi mieleen väistämättömän ilmiön

Iivo Niskanen sijoittui lauantaina kahdeksanneksi maailmancupiin kuuluvassa 30 km:n yhdistelmäkilpailussa Lahdessa.­

23.1. 17:57

Kun Iivo Niskanen hävisi lauantaina kirikamppailun 30 km:n yhdistelmäkilpailun seitsemännestä sijasta toiselle olympiavoittajalle Dario Colognalle, se oli eräänlainen muistutus huippu-urheilijan uran kehityskaaresta ja urheilun väistämättömästä kiertokulusta.

Sveitsiläinen Cologna, 34, on uransa ehtoopuolella, mutta kymmenen vuotta sitten hän voitti näillä samoilla Lahden laduilla niin ikään yhdistelmäkilpailun.

Niskanen muistanee todennäköisesti hyvin tuon kisan, koska se oli hänen ensiesiintymisensä maailmancupin henkilökohtaisissa kilpailuissa.

Niskanen oli silloin 19-vuotias, ja tuloksena oli 69. sija merkinnällä LAP. Se tarkoittaa, että Colognan johdolla kärkimiehet ottivat Niskasen kierroksella kiinni, ja nuorukaisen urakka päättyi tylysti siihen.

Matkana vuonna 2011 oli 20 kilometriä. Väliajat kertoivat, että 13,7 kilometrin kohdalla Niskanen oli jäänyt kärjessä hiihtäneestä edellisen vuoden olympiavoittajasta Colognasta 3 minuuttia ja 38 sekuntia.

Kun tuosta kilpailusta oli kulunut aikaa vajaat kolme vuotta, Niskanen oli 22-vuotiaana sprinttiviestin olympiavoittaja ja yltänyt 0,2 sekunnin päähän pronssimitalista Sotšin olympialaisten 15 km:n (p) kilpailussa, jonka Cologna voitti ylivoimaisesti.

HS kertoi lauantaina 20-vuotiaasta Petteri Koivistosta, jolle näissä samoissa Lahden maisemissa 50 km:n MM-pronssia (2017) saavuttanut Matti Heikkinen toimii nyt mentorina, osana poikkeuksellista tarinaa merkittävän sponsorisopimuksen siirtymisestä konkarilta lupaukselle.

Koivisto sijoittui lauantaina uransa neljännessä mc-kilpailussa 50:nneksi ja hävisi voittajalle kuusi minuuttia ja 36 sekuntia.

Se oli aivan asiallinen suoritus, sillä Koivisto pääsi maaliin. Häntä ei siis otettu kierroksella kiinni.

Koivisto lienee jo saanut Heikkiseltä näkemyksiä, mitä vaaditaan hiihdon huipulle nousemiseen. Samasta aiheesta hänen kannattaa kysyä Niskaselta, seurakaveriltaan Puijon Hiihtoseurassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat