Laturaivo roihusi miesten viestin loppuratkaisussa Salpausselällä: Aleksandr Bolšunov huitoi Joni Mäkeä sauvalla ja taklasi maalissa – Mäki sai ”sotasaaliiksi” venäläisen siteen - Urheilu | HS.fi

Laturaivo roihusi miesten viestin loppuratkaisussa Salpausselällä: Aleksandr Bolšunov huitoi Joni Mäkeä sauvalla ja taklasi maalissa – Mäki sai ”sotasaaliiksi” venäläisen siteen

Mäki loukkasi törmäyksessä rannettaan ja sai muistoksi Bolšunovin suksesta irronneen siteen.

Joni Mäki koki kovia maaliin tulonsa jälkeen.­

24.1. 13:05 | Päivitetty 24.1. 14:44

Lahti

Venäjän tähtihiihtäjä Aleksandr Bolšunov vei huippuhiihdon version laturaivosta uudelle tasolle sunnuntaina maailmancupin viestissä Lahdessa.

Bolšunov raivostui viestin loppusuoralla Suomen ankkurille Joni Mäelle, joka valitsi ajolinjansa niin, että venäläinen ei päässyt ulkokautta ohi.

Pienen kontaktin jälkeen Bolšunov huitaisi Mäkeä sauvalla, ja maalilinjan jälkeen hän taklasi tahallaan Mäen kumoon.

Venäjän suoritus hylättiin näiden tapahtumien takia. Syy oli Bolšunovin epäurheilijamainen käytös.

Viestin voitti ylivoimaisesti Norja, ja Suomi sijoittui toiseksi.

Suomen hiihtäjät ja valmennusjohto kommentoivat tapausta kieli keskellä suuta.

Tunteet ovat kuumentuneet huipputason hiihtokilpailuissa ennenkin, etenkin sprinteissä, joissa kontaktit kuuluvat asiaan. Bolšunovin temppu meni kuitenkin omaan sarjaansa.

Jopa Venäjän saksalainen valmentaja Markus Cramer sanoi, että se ei ollut missään tapauksessa hyväksyttävää.

Mäki sai Bolšunovin taklauksessa tällin oikeaan ranteeseensa. Kun hän tuli haastatteluun, hänellä oli ranteessa kasvomaskeista kyhätty paketti, jonka sisällä oli kuulemma lunta.

”Ei siihen sattunut pahemmin, mutta se vähän paisui. Kaaduin sen päälle. Katsellaan tässä pari päivää, miltä se sen jälkeen näyttää”, Mäki kertoi hyvin rauhallisesti.

Mäki väitti, ettei tiennyt, osuiko Bolšunovin sauva hänen selkäänsä.

”En ainakaan tuntenut mitään. Ehkä se osui, mutta ehkä ei.”

Mäki asetteli sanansa tarkasti, kun häneltä kysyttiin, miten hän koki tapauksen.

”Eihän tuollainen kuulu hiihtoladulle. Toivottavasti tuollaista ei tapahdu jatkossa.”

Jupakka lähti siitä, kun Mäki ehti valita ajolinjansa ennen kuin niin sanottu havutus alkoi loppusuoralla. Havutuksella kaistan vaihtaminen ei ole enää sallittua.

Kisan tuomarineuvosto pyöritteli pitkään hidastuskuvia eri kulmista mutta totesi lopulta, että Mäki vaihtoi ajolinjaa sääntöjen mukaan eli ennen havutusta.

”Ajattelin, että hän kuitenkin yrittää tulla kovilla vauhdeilla oikealta puolelta ohi, enkä anna yhtään vapaata tilaa, ja hän joutuu vaihtamaan vielä kerran linjaa ja menemään keskeltä. Ajattelin, että kun tullaan havutukselle, niin otan ensimmäisenä sen oikean puoleisen kaistan, mutta hän oli ilmeisesti niin lähellä minua, että hän ei ehtinyt reagoida siihen. Mielestäni olin siinä havutuksella ensimmäisenä. Minun suksenkärkeni olivat siinä ekana”, Mäki selosti.

Kun Mäki oli jarruttanut ja pysähtynyt maaliviivan jälkeen, ja Suomen muut hiihtäjät kerääntyivät onnittelemaan ankkuriaan, Bolšunov ajoi vauhtiaan hiljentämättä Mäen päälle.

”Uskon, että hän ei olettanut kamppailevansa loppusuoralla minun kanssani, kun hän oli koko alkukauden voittanut.”

Bolšunov on käytännössä jo varmistanut maailmancupin kokonaisvoiton uusimisen, ja hän voitti Tour de Ski -kiertueen kaikkien aikojen suurimmalla erolla.

Mäki sai taklauksesta eräänlaiseksi sotasaaliiksi Bolšunovin suksesta irronneen siteen.

”Se jäi sinne, eikä kukaan ottanut sitä. Pannaan se palkintokaappiin.”

Hiihdon ohella pitkään jalkapalloa harrastanut Mäki muistutti, että ahtaat tilat ja vastaavat loppusuoran taistelut ovat normaaleja varsinkin sprinttihiihdossa.

”Mutta harvemmin siellä käydään päälle.”

Iivo Niskanen nosti kolmannella osuudella Suomen toiseksi, ja Mäki pääsi matkaan Bolšunovin ja Venäjän kakkosjoukkueen Sergei Ustjugovin kanssa, joka sairastui kilpailukauden alussa koronatautiin.

”Yllättävän hyvin kulki eilisen jälkeen. Veikkaan, että sekin vähän provosoi kaveria, kun tulin laskuissa rinnalle ja katselin häntä”, Mäki sanoi.

Mäki kertoi sanoneensa Bolšunoville englanniksi ”näkemiin” viimeistä edellisessä laskussa noin kilometri ennen maalia.

”En tiedä, ymmärsikö hän. Mutta huomasin, että minulla oli sen verran parempi suksi. Olin aika varma, että voitan hänet. Aika hyvin se tuli loppuun.”

Suomen kaksi ensimmäistä osuutta hiihtivät mallikkaasti Perttu Hyvärinen ja Ristomatti Hakola.

”Lopun avojään pommi olisi saanut jäädä tulematta”, Hakola sanoi Bolšunovin taklauksesta.

”Meidän suoritus oli huippuonnistuminen ja Venäjän pojillekin yllätys. Joni näytti, miten vahva hän on ankkuriosuudelle. Näköjään turhautti jonkin verran (venäläisiä)”, Hyvärinen sanoi.

Kaksikon mukaan Bolšunovin taklauksen jälkeen ilmassa oli aineksia käsirysyyn.

”Olen ollut painikoulussa pienempänä”, Hakola heitti.

”Kaikki venäläiset kävivät tosi kuumana siinä tilanteessa. Sellainen tilanne ei kuulu näihin hommiin”, Hyvärinen sanoi.

Molemmat pitivät selvänä, että tuomarineuvosto päätti asian Suomen hyväksi.

”Väkivaltaisuudesta tuli hylsy. Bolšunov tuli laitataklauksella kylkeen, ja Joni lensi periaatteessa meidän päälle. Kyse oli asioista, jotka eivät todellakaan kuulu meidän lajiin”, Hyvärinen sanoi.

Niskasen mukaan Bolšunovin sauvaisku osui Mäkeen.

”Olihan tuo todella epäurheilijamaista. Eihän tuollaista ole nähty. Hylkääminen oli oikea ratkaisu. Meillä ei ole mitään suojia, joten kyllä kaveria pitää sen verran kunnioittaa, vaikka mitä kävisi”, Niskanen kommentoi jupakkaa.

Suomen päävalmentajan Teemu Pasasen mukaan tilanne ennen havutuksen alkua oli ihan selvä.

”Kyllä Joni meni sinne oikealle kaistalle riittävän ajoissa. Ei siinä ollut mitään”, hidastuskuvia katsonut Pasanen sanoi ja piti Bolšunovin toimintaa epäurheilijamaisena.

Pasanen arvioi, että tapauksesta pitäisi tulla Venäjälle muitakin seuraamuksia kuin hylkääminen.

”Ei tuo kuulu näihin kilpailuihin.”

Sunnuntai-iltana Hiihtoliitto ilmoitti, että se tutkii tapausta ja on keskustellut asiasta Kansainvälisen hiihtoliiton lajijohdon kanssa.

Miehet, 4x7,5 km (2p+2v), epäviralliset tulokset:

1) Norja 1.07.56,8 (Pål Golberg, Emil Iversen, Sjur Röthe, Simen Hegstad Krüger), 2) Suomi –40,9 (Perttu Hyvärinen, Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Joni Mäki), 3) Venäjä II –1.07,2 (Ilja Semikov, Ivan Jakimushin, Andrei Melnitshenko, Sergei Ustjugov), 4) Saksa –1.39,4 (Jonas Dobler, Janosch Brugger, Florian Notz, Friedrich Moch), 5) Sveitsi –2.47,9 (Jonas Baumann, Dario Cologna, Jason Rüesch, Beda Klee), 6) Ruotsi –2.53,0 (Björn Sandström, Fredrik Andersson, Jens Burman, Jonas Eriksson), 7) USA –4.04,3, 8) Suomi II –5.30,5 (Markus Vuorela, Juho Mikkonen, Remi Lindholm, Petteri Koivisto). Kanada ja Viro otettiin kierroksella kiinni. Venäjä I (Aleksei Tshervotkin, Jevgeni Belov, Denis Spitsov, Aleksandr Bolshunov) hylättiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat