Finlandia-hiihdolla taas tiukat ajat, nyt klassikkokisaa uhkaa koronavirus - Urheilu | HS.fi

Finlandia-hiihdolla taas tiukat ajat, nyt klassikkokisaa uhkaa koronavirus

Viime vuonna Finlandia-hiihto peruttiin lumipulan vuoksi. Jo nyt on varmaa, että tänäkään vuonna tapahtumaa ei voida viedä läpi alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

Finlandia-hiihdon lähtövilinää Lahden hiihtostadionilla vuonna 2003.­

27.1. 11:50 | Päivitetty 27.1. 12:36

Vuosi sitten Suomen suurin massahiihtotapahtuma Finlandia-hiihto jouduttiin perumaan ensimmäisen kerran lumipulan takia.

Tänä talvena Lahden ja Hollolan metsissä olisi riittävästi lunta, mutta vuodesta 1974 järjestettyä tapahtumaa uhkaa tällä kertaa koronavirusepidemia.

Finlandia-hiihto on määrä kilpailla 27.–28. helmikuuta. Jo nyt on varmaa, että kilpailua ei pystytä toteuttamaan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

Finlandia-hiihdon pääsihteeri Tiina Hernesniemi sanoo, että päätöksiä on tehtävä viimeistään ensi viikolla, sillä aikaa kisojen alkuun on enää runsaat neljä viikkoa.

”Tällä hetkellä emme pysty sanomaan, mikä on Finlandia-hiihdon kohtalo. Meillä on neuvottelut aluehallintoviraston kanssa vielä kesken.”

Sadan hiihtäjän kilparyhmän osalta järjestelyt ovat Hernesniemen mukaan saaneet viranomaisilta vihreää valoa, mutta sitäkään ei ole vielä päätetty, järjestetäänkö kilpailu pelkästään heille.

”Kaikki on auki.”

Hernesniemi kertoo, että Finlandia-hiihdolla on erilaisia suunnitelmia, mutta hän ei avaa niitä tarkemmin. Halu tapahtuman järjestämiseen on kova: toista perättäistä välivuotta ei tahdo kukaan.

Koronatilanteen aiheuttamasta epävarmuudesta huolimatta Finlandiaan on ilmoittautunut noin 2 000 hiihtäjää. Tänä vuonna käytössä olisi uusi pidennetty 65 kilometrin reitti.

”Tilanne on vaikea kaikille tapahtumille”, Hernesniemi sanoo viitaten myös taloudellisiin haasteisiin.

Maailman suurin hiihtotapahtuma Vasaloppet on jo rakentanut ohjelmansa koronavirusepidemian takia uudelleen. Ski Classics -sarjaan kuuluvaan 90 kilometrin kilpailuun 7. maaliskuuta otetaan rajoitusten takia vain 400 kilpahiihtäjää: 300 miestä ja 100 naista.

Viikkoa aikaisemmin hiihdetään naisille suunnattu Tjejvasan, johon pääsee mukaan 100 kilpailijaa. Muille tuhansille ilmoittautuneille, jotka ovat pääasiassa kuntohiihtäjiä, tarjotaan mahdollisuus hiihtää kisareitti kolmen edeltävän viikon aikana 12. helmikuuta lähtien.

Kussakin lähdössä on enintään 300 henkeä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat