Mikko Koivun upea ura päättyi yllättäen, mutta tarjosi vuosien aikana sitäkin enemmän - Urheilu | HS.fi

Mikko Koivun upea ura päättyi yllättäen, mutta tarjosi vuosien aikana sitäkin enemmän

Mikko Koivu ehti olla yli kymmenen kautta kapteeni NHL:ssä, vain Stanley Cup jäi puuttumaan.

Mikko Koivun viimeiseksi seuraksi NHL:ssä jäi Columbus Bluejackets.­

9.2. 22:22 | Päivitetty 9.2. 22:42

Yksi Suomen jääkiekkohistorian merkittävimmistä urista päättyy. Mikko Koivu jättää suomalaiseen kiekkoiluun pysyvän jäljen ja merkit, joita ei ole helppo kuvailla millään sanoilla.

Koivu, 37, pelasi käytännössä koko NHL-uransa Minnesotassa, ja nautti siellä valtavaa arvostusta. Se ei ollut loukkaus, ettei Minnesota tarjonnut jatkosopimusta täksi kaudeksi. Niin vain käy jossain vaiheessa, kun urat taipuvat kohti päätöstään.

Silti Minnesotassa on ommeltu jo valmiiksi paita numero yhdeksän. Se vedetään Xcel Energy Centerin kattoon, kun tulee sopiva hetki. Mitään muuta vaihtoehto ei ole.

Mikko Koivu on ollut pisimpään suomalaispelaajista NHL-joukkueen kapteeni. Saku Koivu kantoi kapteenin C-kirjainta yhdeksän kautta Montrealissa, pikkuveli Mikko yksitoista Minnesotassa. Saavutus, johon ei kovin helposti kukaan muu suomalainen yllä.

Koivu nousi nuorisomaajoukkueen kapteeniksi alle 18-vuotiaissa. Sama kuvio toistui Nuorissa Leijonissa, ja oli kuin itsestään selvää, että Koivu kipparoi Leijonia, kun aika oli sille kypsä.

Torinon olympialaisissa 2006 Koivu oli ottamassa oppia, kun Saku johdatti Leijonat katkeran suloiselle hopealle.

Mikon aika tuli vasta Bratislavassa 2011, kun Leijonat valtasi historiansa toisen MM-kullan.

Päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi silloin, että Slovakiassa pelasi ”Mikko Koivun joukkue”. Ja Jalonen oli erittäin oikeassa.

Nuori Mikael Granlund saattoi hetkittäin varastaa mediahuomion ja nousta lehdistön ja katsojien lemmikiksi, mutta Koivu oli joukkueen selkäranka.

Pelillisesti Mikko Koivu oli näyttänyt johtajuutensa jo paljon ennen Bratislavan MM-turnausta.

Moskovan MM-kisoissa 2007 Leijonat pudotti välierissä Venäjän Koivun jatkoajan voittomaalilla. Loppuotteluun pääsy oli makea Suomelle ja tappio kyyneliin asti raskas venäläisille.

Yli tuhannen NHL-ottelun uralla Minnesotaan ei koskaan rakentunut sellaista joukkuetta, joka olisi päässyt pelaamaan Stanley Cupista. Laatua oli, pudotuspelipaikkoja myös, muttei vauhtia isoimpaan palkintoon.

Columbuksessa Koivulla olisi vihdoin ollut mahdollisuus jahdata kannua, mutta päätös kallistui toiseen suuntaan.

Koivu vaati urallaan muilta paljon, ja niin hän vaati myös itseltään. Nyt se tinkimätön vaatimustaso tuli viimeisen kerran näkyviin, kun Koivu katsoi, ettei pelitaso enää riitä NHL:n edellytyksiin.

Columbuksen suomalaisjohtaja eli GM Jarmo Kekäläinen olisi aikoinaan varannut Koivun Ottawaan, muttei saanut seuran isoja päättäjiä taakseen.

Tällä kaudella Kekäläinen otti Koivun joukkueeseensa ja tarjosi uralle jatkoa, mutta sai suomalaisen sittenkin vain lainaksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat