Alexander Ståhlbergin pronssi kruunasi Suomen MM-kisaurakan: ”Tiesin kuntoni olevan hyvä ja näytin sen myös täällä” - Urheilu | HS.fi

Alexander Ståhlbergin pronssi kruunasi Suomen MM-kisaurakan: ”Tiesin kuntoni olevan hyvä ja näytin sen myös täällä”

18-vuotias vöyriläinen hiihti sunnuntaina jo kisojen kolmannen mitalinsa.

Alexander Ståhlberg hiihti sunnuntaina jo MM-kisojen kolmannen mitalinsa.­

14.2. 14:04 | Päivitetty 14.2. 15:44

Neljä matkaa ja neljä mitalia. Alle 20-vuotiaiden miesten hiihtomaajoukkueen täydellinen MM-kisaviikko sai sunnuntaina Vuokatissa pronssisen huipennuksen, kun Alexander Ståhlberg hiihti kisojen kolmannen mitalinsa.

Stålhlberg hiihti kärkipaikoilla koko 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailun ajan. Venäjän Aleksandr Ivšin karkasi häneltä viimeisellä kierroksella ja Saksan Jan-Friedrich Dörks loppusuoralla.

”Oli tosi rankka kilpailu. Yritin olla aika ylhäällä koko matkan ja se oli hyvä taktiikka, mutta tämä viimeinen kilpailu oli erittäin haastava minulle”, 18-vuotias vöyriläinen sanoi.

”Pronssia tuli ja olen siihen tyytyväinen. En olisi uskonut tänne tullessani kolmeen mitaliin, mutta tiesin kuntoni olevan hyvä ja näytin sen myös täällä.”

Ståhlberg hiihti perjantaina hopeaa vapaan kympillä ja lauantaina viestissä. Edellinen kolmeen MM-mitaliin yltänyt alle 20-vuotias mies on Perttu Hyvärinen tasan vuosikymmenen takaa.

Hyvärinen saavutti vuonna 2011 kaksi henkilökohtaista pronssia sekä viestihopean. Hyvärisen, Sami Lähdemäen, Iivo Niskasen ja Antti Ojansivun hiihtämä viestimitali oli myös ikäluokan edellinen viestimitali ennen lauantaita.

”On sinne Iivoon aika pitkä matka, mutta hyvä, että tuli menestystä”, Ståhlberg sanoi.

Alexander Ståhlberg hiihti kärjessä tai sen tuntumassa koko sunnuntaisen 30 kilometrin yhteislähtökisan ajan.­

Ståhlbergin lisäksi henkilökohtaisen mitalin saavutti Vuokatissa Niilo Moilanen, joka voitti sprintin maailmanmestaruuden.

”Mielettömät kisat. Neljä mitalia, yhdeksän eri urheilijaa top kymppiin ja sen lisäksi paljon sijoja 15–20 haarukkaan. Joukkueen ilme oli todella hyvä kisojen ajan”, maajoukkueen valmentaja Juho Halonen sanoi.

”Saimme erinomaisen alun ja sitä kautta luottamus säilyi siihen, mitä olemme tehneet. Se ruokki koko ajan sitä, että pystyimme suorittamaan erinomaisella tasolla läpi viikon.”

Suomen viestijoukkueeseen kuuluivat Vuokatissa Moilanen, Niko Anttola, Eemil Helander sekä Ståhlberg.

Vielä 18-vuotiaiden sarjaan mahtuva ja viestilauantaina täysi-ikäiseksi varttunut Anttola antoi kovan näytön potentiaalistaan hiihtämällä kympin kisassa kahdeksanneksi. Sunnuntaina hän oli 20:s.

Pronssia hiihtänyt Alexander Ståhlberg jätti ladulle kaikkensa.­

Neljän MM-mitalin kisaviikko antaa nuorten suomalaishiihtäjien nykyisestä tilasta varsin hyvän kuvan. Mikäli mitalisaldo olisi jäänyt täysin samanlaisilla suorituksilla nollaan, puheet olisivat toisenlaiset.

”Nuorten MM-kisat ovat kerran vuodessa, ja tämä on välineurheilua. Toivoisin, että hiihdon tilaa arvioitaisiin myös muuten kuin yhden viikon menestyksen mukaan, mutta tästä on hyvä jatkaa”, Halonen sanoi.

Vuokatti–Ruka-urheiluakatemiassa päivätyötään tekevä Halonen kertoi kuitenkin suunnan olevan oikea. Harjoittelunsa suuntaa suomalaiset ovat tarkentaneet viimeksi viime keväänä.

”Valmennus on keskitetty muutaman vuoden ajan muutamaan urheiluakatemiaan, ja niiden ympäristöstä on noussut näihin sarjoihin menestyjiä. Suunta on hyvä. Varmaan 80 prosenttia joukkueemme urheilijoista asuu ja harjoittelee täällä Vuokatissa.”

Vilma Ryytty hiihti parhaan MM-kisasijoituksensa sprintissä, jossa hän oli viides.­

Yksi heistä on Vilma Ryytty, joka saavutti MM-laduilla alle 20-vuotiaiden naisten korkeimman sijoituksen hiihtämällä sprintissä viidenneksi. 19-vuotias iisalmelainen opiskelee Sotkamon urheilulukiossa.

”Iso onnistuminen sprintissä jäi tämän viikon kirkkaimmaksi suoritukseksi ja muutenkin parhaimmaksi päiväksi”, sunnuntain 15 kilometrin yhteislähtökisassa 25:nneksi hiihtänyt Ryytty sanoi.

Hän arvioi maailman kärkivauhdissa pysymisen antavan ”ihan älyttömästi” uskoa tulevaisuuteen ja omaan tekemiseen.

”Vitossija maailmanmestaruuskisoista on iso juttu. Kun saan kokonaisvaltaisesti kaikkea eteenpäin, niin maailman kärki lähestyy. Emme me ole joukkueenakaan kovin kaukana siitä”, Ryytty sanoi viestin viidenteen sijaan viitaten.

Nurmijärven Klaukkalasta kotoisin oleva Ida Haapala oli sunnuntaina 22:s. Haapalan paras henkilökohtainen MM-kisasijoitus tuli perjantaina vapaan vitoselta, jossa hän hiihti yhdeksänneksi.­

Nurmijärven Klaukkalasta kotoisin oleva Ida Haapala, 19, sijoittui sunnuntaina 22:nneksi. Kisan voitti jo alussa karannut Norjan Margrethe Bergane.

”Vähän oli jo väsynyt olo ja alku oli aika hankala, mutta loppua kohti tuli ihan hyvin”, Haapala arvioi suoritustaan.

Hän oli perjantaina hiihdetyn vapaan vitosen kisassa yhdeksäs ja kuului myös lauantain viestijoukkueeseen.

”Maailman kärkeen on vielä matkaa, mutta vaikuttaa siltä, että kun vain pystyy harjoittelemaan hyvin eikä tule mitään vastoinkäymisiä, niin eiköhän se jossain vaiheessa saavuteta”, Espoon Hiihtoseuraa edustava Haapala uskoi.

Valmentaja Halonen koki Suomen kisamenestyksen palvelevan kaikkien kisoissa olleiden urheilijoiden lisäksi myös niitä nuoria, jotka panostavat lajiin tosissaan ja ovat valmiita tekemään yhä laadukkaampaa työtä menestyksen eteen.

”Vaikka pojat toivatkin ne mitalit, olen tosi tyytyväinen siihen, miten pystyimme nostamaan kauden aikana tyttöjen tasoa. Vilma oli viides, Siiri [Kaijansinkko] seitsemäs ja Ida yhdeksäs.”

Kisojen vanhempi ikäluokka eli alle 23-vuotiaat eivät hiihtäneet enää sunnuntaina. Ikäluokka poikkeaa muutenkin 20-vuotiaista, sillä parhaimmisto keskittyy aikuisten arvokisoihin ja on pois nuorten kisoista.

Vuokatissa parhaat alle 23-vuotiaiden suoritukset nähtiin sprintissä, kun Lauri Mannila oli neljäs ja Jasmin Kähärä kahdeksas.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat