Kaisa Mäkäräinen toi mieleen jokakeväisen jääkiekkoilmiön - Urheilu | HS.fi

Kaisa Mäkäräinen toi mieleen jokakeväisen jääkiekkoilmiön

Mäkäräinen muistutti uudella tavalla Suomen hiihdon ongelmasta, joka ilmenee myös MM-joukkueen kokoonpanosta, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Jussi-Pekka Reponen.

Kaisa Mäkäräinen hiihti lauantaina SM-hopealle naisten 10 kilometrin (v) kilpailussa.­

15.2. 15:40

Moneen kertaan jauhettu tosiasia on se, että Suomen hiihdon kärki on kansainvälisellä mittapuulla ongelmallisen kapea.

Tämä näkyy myös MM-joukkueen kokoonpanossa, joka julkaistiin maanantaina. Seulan läpäisi urheilijoita, joilla on tältä kaudelta varsin heiveröisiä kansainvälisiä näyttöjä.

Kun jokaiselle matkalle pitää uskottavuuden nimissä väkisin kammeta täysi kiintiö eli neljä urheilijaa, rima laskettiin niin alas, että kaikkien kohdalla ei tarvittu edes yltämistä mc-pisteille eli 30 parhaan joukkoon.

Yksilötasolla valinnat arvokisajoukkueeseen ovat toki aina merkittäviä ja ensikertalaisille jopa saavutuksia, mutta menestyksen näkökulmasta nyt ei näytä hyvältä.

Viikonloppuna kapea taso tuli kiusallisesti esiin myös ennen kokemattomalla tavalla. Siitä piti huolen viime kauden päätteeksi hienon ampumahiihtouransa lopettanut Kaisa Mäkäräinen – ja ihan tahtomattaan.

Mäkäräinen jätti Pyhäjärven SM-kisojen kympillä (v) taakseen kaikki mukana olleet Hiihtoliiton maajoukkueryhmän naiset sijoittumalla toiseksi.

Vaikka kyseessä oli vain yksi kilpailu ja Mäkäräiselle suotuisalla ladulla, on hankala keksiä syitä, miksi sama ei toistuisi uudelleen.

Mäkäräisen suoritusta ei voi pitää minkäänmoisena yllätyksenä tuossa seurassa, josta puuttui kaksi kärkinaista, Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen.

Samalla Mäkäräinen muistutti, että pitkällä uralla rakentunut kestävyyspohja ei hevillä katoa, jos jaksaa edelleen harjoitella säännöllisesti, vaikkakin lähinnä oman hyvinvoinnin nimissä.

Sitä paitsi on vaikea kuvitella, että Mäkäräisen lenkkeilyn intensiteetti on ollut keskimäärin niin leppoisa kuin hän antoi ymmärtää.

Jos Mäkäräinen olisi näyttänyt valitsijoille vihreää valoa, hänen nimensä löytyisi MM-kisoihin lähtevien hiihtäjien joukosta.

Nimilistaa katsomalla voi todeta, että Mäkäräinen olisi tässä tilanteessa mahtunut helposti 10 km:n (v) nelikkoon ja ehkä jopa vahvistanut viestijoukkuetta.

Mutta Mäkäräinen kieltäytyi ja teki sen ainakin median edessä hyvin selväsanaisesti.

”Se on oikeaa peliä, ja tämä on harrastelua. En halua tehdä tätä enää tosissaan”, Mäkäräinen muun muassa perusteli.

Varsinkin tuo viimeinen lause taitaa osua asian ytimeen. Mäkäräinen ei kaipaa enää sitä, mikä itse kilpailemisen lisäksi väistämättä kuuluu huippu-urheilun kylkiäisiin: esimerkiksi stressiä, paineiden hallitsemista ja median touhotusta.

Vastaavaa kieltäytymistä ei tule heti mieleen, kun kyse on hiihdosta. Toki jossain määrin samansuuntainen tapaus oli se, kun Mäkäräinen nimettiin vuonna 2017 Lahden MM-kotikisojen joukkueeseen.

Lopulta hän ei lähtenyt Lahteen, koska päävalmentaja Reijo Jylhä ei voinut luvata hänelle paikkaa viestijoukkueessa tai vapaan 30 km:llä.

Sen sijaan – ymmärrettävästi – Mäkäräinen päätti matkustaa päälajinsa maailmancupiin seuraavan talven olympiapaikoille Etelä-Koreaan.

Tällä kertaa Mäkäräisen kieltäytymisen voi rinnastaa siihen jokakeväiseen ilmiöön, kun jotkut NHL-jääkiekkoilijat kieltäytyvät pitkän kauden jälkeen kutsusta MM-joukkueeseen.

Heillä on siihen taatusti hyvät ja perustellut syyt, kuten Mäkäräiselläkin omalla kohdallaan.

Suomen joukkue Saksan Oberstdorfissa 23. helmikuuta–7. maaliskuuta käytäviin pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailuihin:

Maastohiihto:

Miehet: Ristomatti Hakola, Perttu Hyvärinen, Lauri Lepistö, Juho Mikkonen, Joni Mäki, Iivo Niskanen, Markus Vuorela, Lauri Vuorinen.

Naiset: Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Katri Lylynperä, Johanna Matintalo, Laura Mononen, Vilma Nissinen, Krista Pärmäkoski, Riitta-Liisa Roponen.

Mäkihyppy:

Miehet: Antti Aalto, Niko Kytösaho, Jarkko Määttä, Eetu Nousiainen. Kotiinjäävä varahyppääjä: Arttu Pohjola.

Naiset: Susanna Forsström, Julia Kykkänen, Jenny Rautionaho, Julia Tervahartiala.

Yhdistetty:

Miehet: Ilkka Herola, Eero Hirvonen, Wille Karhumaa, Perttu Reponen.

Yhdistetyn viides urheilija valitaan Kuopiossa järjestettävän valmistautumisleirin päätteeksi 19. helmikuuta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat