Jan Vapaavuori: Liikunta ja urheilu ovat täysin syyttömiä Veikkaukseen liittyviin haasteisiin - Urheilu | HS.fi

Jan Vapaavuori: Liikunta ja urheilu ovat täysin syyttömiä Veikkaukseen liittyviin haasteisiin

Olympiakomitean puheenjohtajan Jan Vapaavuoren mukaan valtio ei voi tinkiä urheilun ja liikunnan nykyisestä noin 150 miljoonan euron rahoituksesta.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on toiminut olympiakomitean puheenjohtajana vuoden alusta alkaen.­

18.2. 15:23 | Päivitetty 18.2. 15:27

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori vaatii liikunnan ja urheilun rahoituksen turvaamista nykytasolla riippumatta siitä millä tavalla valtio käyttää rahapeliyhtiö Veikkauksen tuotot tulevaisuudessa.

Kuluttaja- ja kilpailuvirasto (KKV) esitti keskiviikkona julkaisemassa selvityksessään, että valtio siirtäisi Veikkauksen tuotot budjettiinsa, jolloin rahapelaamisen haittojen ja hyötyjen puntarointi olisi koko kansantalouden näkökulmasta helpompaa.

Nykyjärjestelmässä valtio jakaa Veikkauksen tuotot suoraan ministeriöiden kautta edunsaajille eli urheilulle ja liikunnalle, sosiaali- ja terveysjärjestöille, tieteelle, taiteelle ja nuorisotyölle.

Järjestelmä ei näytä toimivan. Ongelmapelaaminen ei ole juuri vähentynyt, mutta edunsaajille jaettavat tuotot ovat kääntyneet selvään laskuun.

Selvityksessään KKV arvioi, että pelihaittojen ehkäisy olisi tehokkaampaa ja edunsaajien rahoitus vakaampaa, jos rahapelijärjestelmää muutettaisiin.

Vapaavuori kehuu KKV:n raportin perusviestiä. Olennaista on, että valtion rahoituksen taso edunsaajille kuten urheilulle ja liikunnalle pysyy nykyisellään ja että valtio pyrkii vähentämään rahapelien haittoja.

”Liikunta ja urheilu ovat täysin syyttömiä niihin haasteisin, jonka takia tässä tilanteessa ollaan”, hän sanoo.

Vapaavuoren mukaan valtio ei voi tinkiä urheilun ja liikunnan nykyisestä noin 150 miljoonan euron rahoituksesta.

”Liikunta ja urheilu ovat yhteiskunnallisesti erittäin merkittävä toimiala ja sen valtionrahoitus on itse asiassa varsin pieni suhteessa niihin haittoihin, joita liikkumattomuus yhteiskunnassa aiheuttaa”, hän perustelee.

Vapaavuori arvioi, että koronakriisin jälkeen liikunnan yhteiskunnallinen merkitys ennemminkin kasvaa kuin vähenee.

Vapaavuoren mukaan urheilun rahoituksen turvaamiseen on kaksi mahdollisuutta: joko se siirretään osittain tai kokonaan valtion budjettiin.

Jälkimmäinen KKV:n ehdottama malli on hänen mukaansa kuitenkin epävarmempi, vaikka lähtökohtaisesti valtion budjetti tuo asioihin vakautta ja ennustettavuutta.

”Mutta silloin rahoitus olisi myös alisteinen jokavuotisille budjettikeskusteluille. Maailmassa, jossa julkinen sektori velkaantuu kovaa vauhtia, ajaudutaan joka tapauksessa enemmin tai myöhemmin tilanteeseen, jossa kansantalouttakin pitää sopeuttaa.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat