Näin Helmarit etenee EM-kisoihin, vaikka Portugali ei tänään kaatuisikaan - Urheilu | HS.fi

Näin Helmarit etenee EM-kisoihin, vaikka Portugali ei tänään kaatuisikaan

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue on erittäin lähellä paikkaa vuoden 2022 EM-kisoissa.

Amanda Rantasen viime hetken voittomaali Skotlantia vastaan joulukuussa auttoi Suomen EM-kisapaikan kynnykselle.­

19.2. 10:35

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueella on tänään edessään huipputärkeä ottelu, kun se kohtaa Portugalin EM-karsintojen E-lohkon kärkikamppailussa Helsingissä.

Voittaja etenee varmasti kisoihin, mutta kisapaikka on mahdollinen myös muilla tavoilla.

Kisoihin pääsee suoraan yhdeksän lohkon voittajat ja kolme parasta lohkokakkosta. Loput kuusi lohkokakkosta muodostavat kolme otteluparia, joista voittajat selviävät niin ikään vuoden 2022 EM-kisoihin Lontooseen.

Suomi ja Portugali ovat E-lohkon kärjessä 16 pisteellä, mutta Suomi on ykkösenä paremman maalieron ansiosta. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen päättyi tasapeliin, ja jos samoin käy tänään, siirtyy ratkaisu ensi viikkoon.

Molemmilla on perjantain ottelun jälkeen jäljellä vielä yksi peli. Suomi kohtaa lohkojumbo Kyproksen vieraissa ja Portugali matkustaa Skotlantiin 23. helmikuuta.

Jos perjantain ottelu päättyy tasan, irtoaa kisapaikka viimeisen ottelun voitolla niin Suomelle kuin Portugalille. Tällä hetkellä yhtenä parhaista lohkokakkosista on kisapaikkansa varmistanut Islanti. Sillä on 19 pistettä ja maaliero 25–5.

Suomi ja Portugali nousevat 20 pisteeseen, jos keskinäinen ottelu päättyy tasan, ja viimeisestä pelistä tulee täysi pistepotti.

Jos Suomi häviäisi tänään, olisi kisapaikka silti täysin omissa käsissä ja hoidettavissa viimeisestä ottelusta Kyprosta vastaan.

Suomella on ennen Portugali-ottelua maaliero 18–2, eli tappiolla se olisi parhaimmillaan +15.

Islannin lisäksi lohkokakkosista 19 pisteessä ovat Itävalta (+19) ja Sveitsi (+14). B-lohkossa Italia nousisi samaan pistemäärään voittamalla viimeisessä ottelussaan Israelin. Italian maaliero lohkon viittä parasta joukkuetta vastaan on +13.

Jos Suomi häviäisi Portugalille eikä onnistuisi voittamaan Kyprosta, olisi kisapaikka edelleen saavutettavissa jatkokarsintojen kautta.

Nopeimmin jossittelut voi kuitenkin unohtaa hoitamalla tänään voiton Portugalista.

Suomi–Portugali TV2 kello 18.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat