Kilpailu- ja kuluttajavirasto teki ehdotuksen, joka romuttaisi Veikkauksen erityisaseman - Urheilu | HS.fi

Kilpailu- ja kuluttajavirasto teki ehdotuksen, joka romuttaisi Veikkauksen erityisaseman

Mikäli Veikkauksen tuotot siirrettäisiin KKV:n ehdotuksen mukaisesti valtion budjetin tilkkeeksi, ei edunsaajilla olisi enää perusteita puolustaa rahapeliyhtiön etua, kirjoittaa HS:n urheilutoimituksen uutistuottaja Tero Hakola.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ohjaa Veikkauksen tuottoja muun muassa urheilupaikkojen rakentamiseen.­

19.2. 14:41 | Päivitetty 19.2. 15:28

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) julkisti tällä viikolla selvityksen, joka voi mullistaa monella tapaa suomalaista rahapelijärjestelmää ja siihen liittyviä rakenteita.

KKV ehdottaa rahapeliyhtiö Veikkauksen tuottojen siirtämistä valtion budjettiin käytettäväksi kaikkiin menoihin. Edunsaajille eli urheilulle ja liikunnalle, sosiaali- ja terveysjärjestöille, tieteelle, veteraaneille, nuorisotyölle ja hevosurheilulle muutos olisi melkoinen.

Tällä hetkellä kolme eri ministeriötä jakavat tuotot Veikkauksen edunsaajille jakosuhteiden mukaisesti, mutta mikäli KKV:n ehdotus toteutuisi, päätettäisiin esimerkiksi urheilun tuet valtion budjettineuvotteluissa.

Toinen merkittävä muutos liittyy Veikkauksen ja edunsaajien suhteeseen. Nyt edunsaajat ovat muodostaneet Veikkauksen ympärille eräänlaisen puskurin, joka on pyrkinyt suojelemaan rahapeliyhtiön etuja ja samalla omaa Veikkauksen tuottoihin sidottua rahoitustaan.

KKV:n ehdotuksen myötä Veikkauksen ja ”Veikkausperheen” kohtalonyhteys purkautuisi, kun edunsaaja-alojen rahoitus riippuisikin hallituksen suopeudesta.

Löytäisivätkö järjestöt enää yhteistä säveltä, kun ne kilpailisivat samoista valtion rahoista? Veikkauksesta niiden ei ainakaan tarvitsisi kantaa huolta.

Edunsaajat aktivoituivat kymmenen vuotta sitten, kun Suomen rahapelijärjestelmä joutui EU:n tarkasteluun. Edunsaajat lähettivät oman lobbarinkin Brysseliin puhumaan yksinoikeusjärjestelmän puolesta. Hanketta veti urheilun silloinen keskusjärjestö SLU.

Sittemmin lobattavaa on riittänyt myös kotimaassa. Vuonna 2019 edunsaajat hermostuivat valtion suunnitelmista ehkäistä pelihaittoja, koska sen tiedettiin johtavan Veikkauksen tuottojen ja samalla edunsaajien rahoituksen laskuun.

Veikkaus ei itsekään ole ollut toimeton. Yhtiöstä on kerrottu viestiä, että rahapelituottojen siirtäminen valtion budjettiin olisi edunsaajien, kuten urheilun ja liikunnan, tukien kannalta kohtalokasta.

Väite perustuu logiikkaan, että tiukan paikan tullen edunsaajille olisi jaossa vähemmän rahaa tärkeämpien asioiden ajaessa valtion budjetissa edelle.

Näkemys on sikäli perusteltu, sillä Veikkaukseen on aikojen saatossa kasautunut paljon kokemusta poliittisesta päätöksenteosta.

Myös Olympiakomitean puheenjohtaja, kokoomuksen ex-ministeri Jan Vapaavuori varoittaa puhtaan budjettirahoituksen ongelmista liikunnalle ja urheilulle.

Vapaavuori arvioi HS:n haastattelussa, että julkisen sektorin velkaantuessa ajaudutaan joka tapauksessa enemmin tai myöhemmin tilanteeseen, jossa kansantalouttakin pitää sopeuttaa.

Liikunnan ja urheilun voi pelastaa se, että sen nykyinen rahoitus, noin 150 miljoonaa euroa, on verrattain pieni suhteessa niihin hyötyihin, joita liikunta suomalaisille tuo.

Valtion on järkevää tukea riittävästi esimerkiksi liikuntapaikkojen rakentamista, alan oppilaitoksia, kuntia, urheiluseuroja ja -liittoja, jotta kansalaiset liikkuvat, saavat elämyksiä ja pysyvät terveinä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat