Helmarit teki sen taas: Linda Sällström laukoi Suomelle voiton loppuhetkillä – paikka EM-lopputurnaukseen varmistui - Urheilu | HS.fi

Helmarit teki sen taas: Linda Sällström laukoi Suomelle voiton loppuhetkillä – paikka EM-lopputurnaukseen varmistui

Helmarit pelaa ensi kertaa sitten vuoden 2013 arvokisoissa.

Suomen Linda Sällström perjantaina 19. helmikuuta helsingissä.­

19.2. 17:30 | Päivitetty 19.2. 21:37

Suomi–Portugali 1–0 (0–0)

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue Helmarit pääsee yhdeksän vuoden tauon jälkeen arvokisoihin: vuoden 2022 Englannin EM-turnaus kutsuu! Kisapaikka ratkesi hallitun kotiottelun jälkeen, mutta ratkaisu, se tuli taas yllätyksenä lisäajan viimeisellä minuutilla.

Amanda Rantanen ratkaisi edellisen voiton Skotlannista debyyttiottelussaan lisäajan viime sekunneilla, ja tällä kertaa viimeisten sekuntien ratkaisijan roolissa oli Linda Sällström maajoukkueuransa 47:nnellä maalilla.

Eveliina Summanen syötti pallon Sällströmille, joka pääsi melko vapaasti kääntymään pallon kanssa ja sai jalan vapaaksi. Sällström laukoi roikkupallon rangaistusalueen kulmasta maalin takakulmaan. Sen jälkeen Suomen joukkueen juhlat olivat valmiita Töölön jalkapallostadionilla. Pelaajat hyppäsivät maalintekijä Sällströmin päälle maalin vieressä.

”Olen niin sokissa vielä, että en ole pystynyt sisäistämään tätä. Ehkä se iskee huomenna tai leirin jälkeen. Yksi iso unelma on käymässä toteen. Uskomattomat karsinnat koko joukkueelta”, Sällström sanoi lehdistötilaisuudessa ottelun jälkeen.

Maali on myös yksi tärkeimmistä hänen urallaan.

”Varmasti tämä on yksi ikimuistoisimmasta maaleista, kunhan olen toipunut tästä sokista, että menemme kisoihin. Tuntuu kaikki niin uskomattomalta. Ei tunnu oikeastaan vielä miltään, mutta uskon, että tunnemyrsky lähtee vielä liikkeelle jossain vaiheessa.”

Samaan aikaan stadionin kellarikerroksesta kuului valtava meteli muun joukkueen lauluaessa voitonlauluja.

Suomen pelaajat juhliavat voittoa perjantaina.­

Suomi varmisti 19 pisteellään suoran kisapaikan ennen lohkon viimeistä ottelua Kyprosta vastaan. Suomi ei ole hävinnyt toistaiseksi vielä otteluakaan EM-karsinnoissa, ja maaliero on tällä haavaa 19–2. Se kertoo paljon onnistumisesta.

”Emme halunneet jättää ratkaisua Kypros-peliin, ja sen me teimme. Ottelu oli meillä hyvin hallussa, ja tiesimme, että jossain vaiheessa meille tulee maalipaikkoja”, Suomen puolustuksessa urakoinut laitapakki Tuija Hyyrynen sanoi Ylen haastattelussa.

Voittomaaliin syötön antaneen Eveliina Summasen ottelun ratkaisi kuvasti hyvin joukkuetta.

”Ihan uskomaton ottelu.”

Päävalmentaja Anna Signeul oli samaan aikaan sekä ylpeä että häkeltynyt joukkueen saavutettua kisapaikan viimeistä edeltävässä karsintaottelussa.

”Tämä oli mahtava saavutus pelaajilta ja koko joukkueelta. On niin mahtavaa, että seuraamme miesten joukkueen jalanjäljissä arvokisoihin. Tämä on... uskomatonta”, Signeul sanoi ja jopa hieman takelteli sanoissaan hienon hetken äärellä.

Signeul laittoi Portugalia vastaan täysin saman avauskokoonpanon kuin edellisessä voitokkaassa karsintaottelussa Skotlantia vastaan: Tinja-Riikka Korpela; Hyyrynen, Anna Westerlund, Natalia Kuikka, Emma Koivisto; Emmi Alanen, Summanen; Adelina Engman, Sanni Franssi, Ria Öling; Sällström.

”Koko joukkue teki fantastisen työn. Adelina Engman nousi jälleen esiin, vaikka hän ei ole juurikaan pelannut Ranskassa. Hän teki minuun vaikutuksen. Niin tekivät kaikki pelaajat. Sanni Franssi oli todella hyvä, ja hän on saanut pallovarmuutta Espanjassa. Odotan innolla, miten joukkue kehittyy. Olen niin ylpeä joukkueesta”, Signeul sanoi.

Ennen perjantain Portugali-ottelua olivat Korpela, Westerlund, Kuikka, Koivisto ja Sällström pelanneet täydet minuutit kaikissa karsintaotteluissa. Siinä viisikossa on lähes koko Suomen puolustuksen ydin ja paras maalintekijä.

Ottelusta tuli odotetun tiukka ja tasainen kamppailu, jossa kumpikin joukkue eliminoi toisensa vahvuuksia pelistä. Suomi puolusti syvällä, eikä päästänyt Portugalia puolustuslinjansa selustaan. Portugali onnistui estämään Suomen vaaralliset nopeat hyökkäykset.

Sällströmin mukaan ottelu ei ollut paras esimerkki Suomen osaamisesta. Se arvio piti paikkansa ainakin avausjakson osalta, mutta toisella jaksolla Suomi hallitsi ottelua.

”Portugali veti ottelun tempon todella alas avausjaksolla. Odotimme, että 90 minuuttia on kellossa ja päätimme sitten ratkaista. Mikäs sen makeampi tapa voittaa”, Sällström sanoi.

Portugali pyrki etenemään alussa enemmän vasemmalta laidaltaan, jossa Suomen puolustuksessa olivat vastassa oikea toppari Anna Westerlund ja oikea laitapakki Tuija Hyyrynen. He selvisivät hyvin kamppailuista. Tosin Westerlund jäi pari kertaa makaamaan kentän pintaan kamppailutilanteiden jälkeen. Hän meni ryminällä tilanteisiin ja maksoi arvokkaista voitetuista tilanteista hintaa kolhuilla.

Suomen paras paikka avausjaksolla tuli 38. minuutilla, kun Hyyrysen keskitys putosi lopulta taka-alueelta tulleelle Sanni Franssille, joka laukoi kuitenkin yli maalin.

Juuri ennen taukoa Portugalin vasen laitahyökkääjä Diana Silva otti keltaisen kortin tilanteesta, jossa hänen jalkansa osui palloa puskevan Westerlundin päähän.

Vaarallisten maalipaikkojen vähäisyys heijasteli ottelun panosta, kun kumpikin joukkue pyrki välttämään virheitä. Maalintekoyritykset menivät lukemin 3–1 Portugalille avausjaksolla, mutta kumpikaan ei saanut laukauksia maalia kohti.

Portugalin Diana Silva sai keltaisen kortin rikottuaan Suomen Anna Westerlundia.­

Toisen jakson ensimmäisen kymmenen minuutin aikana Suomi rakensi tuplasti niin paljon maalipaikkoja kuin koko avausjakson aikana. Ensin Adelina Engman pääsi yrittämään kahdesti maalia. Sitten Engman ja Emmi Alanen rakensivat maalipaikan Sanni Franssille. 56. minuutilla Engman keskitti Sällströmille, joka ei aivan osunut palloon. Kulmapotkusta Kuikka puski kohti maalia, mutta Patricia Morais torjui.

Suomi paineisti toisella jaksolla Portugalia paremmin, mikä johti Portugalin hätäisiin pitkiin avauksiin, joita Suomen puolustus haali itselleen. Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä hermostuneempi oli Portugalin joukkue. Sen puolustus herpaantui lopulta viime hetkillä kohtalokkaasti.

Oli kovin osuva ratkaisu Helmarien karsinnoille, että ratkaisijaksi nousi lopulta paras maalintekijä Linda Sällström, joka pääsee ensi vuonna toteuttamaan unelmansa vielä yksistä arvokisoista urallaan.

Suomi pelaa vielä Portugali-ottelun jälkeen ensi tiistaina lohkon päätösottelun, jossa vierasottelussa vastaan tulee lohkon sarjajumbo Kypros.

Signeul oli tyytyväinen siihen, että kisapaikka ratkesi kotona, eikä joukkueella ole enää paineita ensi tiistain ottelussa Kyproksella.

”Olen vaikuttunut. Mietin jo sitä, miten voimme valmistautua EM-turnaukseen, joka on puolentoista vuoden päästä. Nyt meidän pitää tietysti juhlia kisapaikkaa ja nauttia siitä. Odotan jo sitä, miten meistä voi tulla vielä parempia.”

Päävalmentaja Anna Signeul on yksi menestyksen avaimista.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat