Sara Kuivisto ja Lotta Kemppinen taas ennätysvauhdissa SM-halleissa: ”Vielä ei kannata alkaa juhlia” - Urheilu | HS.fi

Sara Kuivisto ja Lotta Kemppinen taas ennätysvauhdissa SM-halleissa: ”Vielä ei kannata alkaa juhlia”

Lonkkaleikkauksesta toipunut Jarkko Kinnunen palasi mestariksi kuin ”uudestisyntynyt”.

Sara Kuivisto juoksi lauantaina jo kauden kolmannen Suomen ennätyksensä.­

20.2. 12:42 | Päivitetty 20.2. 18:09

Jyväskylä

Hippos-hallin kuuluttaja ei ollut pysyä nahoissaan, kun hän hehkutti Sara Kuiviston Suomen ennätysjuoksua lauantaina Jyväskylässä.

Kuuluttajan mukaan Kuivisto valmistelee jättiyllätystä EM-hallikisoissa Puolassa maaliskuun alussa. Kuivisto itse toppuutteli asiaa, vaikka hän juoksi 1 500 metrin voittokisassaan SE:n neljä minuuttia, 11 sekuntia ja 42 sadasosaa.

”Vielä ei kannata alkaa juhlia. EM-kisoissa on vastassa liuta kovia muijia”, Kuivisto sanoi vauhdistaan SM-halleissa.

Hetkeä myöhemmin kuuluttaja sai uutta hehkutettavaa, kun Lotta Kemppinen kiiti SE:n 60 metrillä aikaan 7,16 sekuntia. Kemppinen nousee ajallaan kolmanneksi hallikauden Euroopan tilastossa.

”Finaalipaikka”, Kemppinen kertoi tavoitteekseen Puolassa.

Kaksi viikkoa sitten Kemppinen paransi Sisko Hanhijoen 31 vuotta vanhaa SE-aikaa juoksemalla Helsingissä 7,19.

Jyväskylässä Kemppinen sai huippulähdön, jolla hän sai puristettua lisää sadasosia ennätyksestä.

”Kerrankin lähtö onnistui. Siirsin treeneissä lähtötelineitä lähemmäksi jalkoja. Hyvä, että nyt se tajuttiin. Lähtö toimi kuin vieteri”, Kemppinen kertoi.

Helsinkiläinen toivoo, että hyvä hallikausi toisi tulosta myös ulkoradoilla ja sadan metrin juoksussa.

”Kesällä täytyy jaksaa juosta vielä 40 metriä pitempään. Tässä välissä on vielä monta kuukautta.”

Miesten pikapyrähdyksen nopein oli Samuli Samuelsson. Hän sivusi voittoajallaan 6,66 sekuntia kauden parastaan. Myös Samuelsson lähdössä EM-halleihin.

”Alkuerässä tunsin, ettei ole hyvä fiilis. Siksi finaalin aika yllätti”, Samuelsson sanoi.

Riku Illukka juoksi alkuerässä ajan 6,73, mikä toi hänelle paikan EM-halleihin. Finaalissa Vantaan Salamoiden juoksija oli kolmas ajalla 6,77. Samuel Purola juoksi finaalin kakkoseksi ennätyksellään 6,67.

Kuivisto on juossut hallikaudella Suomen ennätykset myös 600:lla ja 800:lla metrillä. Tonnivitosen edellinen SE-aika 200 metrin halliradalla oli 4.11,89, jonka Sandra Eriksson juoksi lähes päivälleen kuusi vuotta sitten.

EM-halleissa Kuivisto tavoittelee vähintään välieräpaikkaa 800:lla metrillä, vaikka voisi osallistua myös 1 500:lle metrille.

EM-halleissa 800:n metrin finaaliin pääsee kuusi juoksijaa, kun 1 500:n metrin loppukilpailuun otetaan yhdeksän urheilijaa. Vaikuttaako se matkavalintaasi EM-halleissa?

”Ei voi ajatella niin, että missä pääsee finaaliin. Odotan innolla, että pääsen juoksemaan kilpaa muiden kanssa. Kotimaassa olen saanut pitää vauhtia yksin.”

Hippos-hallissa keskimatkoilla juoksijoita avusti radan reunalla kulkenut sähköjänis, jonka kulku oli säädetty kärkiurheilijan eli Kuiviston toiveiden mukaan.

”Valojänis rentoutti juoksua. Kasilla siitä ei ole vastaavaa hyötyä.”

Sunnuntaina Kuivisto ottaa toisen mestaruutensa 800:lle metrillä, jos ei itse töpeksi. ”2.02 olisi hyvä aika”, sanoi Kuivisto, jonka SE on 2.03,29.

Ulkoradalla 1 500:n metrin SE on Sinikka Tyynelän 4.06,01. Lauantain vauhdilla Kuivisto arveli juoksevansa ulkona 4.08-alkuisen ajan. Kuiviston ennätys ulkona on 4.08,85.

Nathalie Blomqvist tavoitteli EM-hallirajaa (4.17), mutta hyytyi Kuiviston vauhdissa ja aika painui pitkälle yli neljän minuutin ja 20 sekunnin.

Joonas Rinne on lähes samanlaisessa tilanteessa kuin Kuivisto. Myös hän voisi juosta kaksi matkaa EM-halleissa, jos alittaa 800:lla metrillä sunnuntaina kisarajan (1.49,00). Lauantaina Rinne voitti 1 500:n metriä, jolla hänellä on varma EM-paikka.

”Askel on irtonainen ja olen tehnyt kovia tehotreenejä. 800 metriä on painopistelajini, mutta nyt tähtään tonnivitoselle EM-halleissa”, sanoi Rinne, jonka voittoaika matkalla oli 3.51,39.

Tampereen Pyrinnön Maria Huntington jäi ilman tulosta viisiottelun korkeushypyssä. Saman seuran Miia Sillman (oik.) jätti myös ottelun kesken SM-halleissa Jyväskylässä.­

Huntington keskeytti viisiottelun

Odotettu naisten viisiottelu latistui alkuunsa, kun suosikkina ollut Maria Huntington jäi ilman tulosta toisessa lajissa korkeushypyssä.

Hän avasi ottelun juoksemalla 60 metrin aidat aikaan 8,37 sekuntia.

Huntington työnsi vielä kuulaa, muttei enää jatkanut ottelua kantapäässä olleen rasvapatin repeämän takia.

Huntington kilpaili kantapää puudutettuna ja haki korkeushypystä tulosta pienellä riskillä. Hän jätti verryttelyhypyt tekemättä ja aloitti suoraan korkeudesta 175.

”Satutin jalan pari viikkoa sitten pituushypyssä. Korkeushyppy on ainoa, jota se ei kestä. Todella turha vaiva, kun muuten olen ollut ehjänä koko syksyn ja talven”, Huntington sanoi.

Huntington tähtäsi EM-halleihin, mutta sinne hän ei pääse.

Myös Miia Sillmanin ottelu päättyi korkeushyppyyn. Suomen kakkosottelija ylitti 169 senttiä, mutta tunsi hypyssä kipua nilkassa. Sillman avasi ottelun aitomalla toiseksi ennätyksellään 8,53.

Samainen nilkka pyörähti viime kesänä Kalevan kisoissa Turussa, jossa Sillman yritti toista kertaa korkeudesta 188.

”Harmittaa, kun koko syksyn on mennyt nilkan puolesta tosi hyvin. On pelattu varman päälle ja treeneissä olen pystynyt hyppäämään. Nyt sitten jalka meni ihan pienesti väärään asentoon ja alkoi samantien kiukutella. Sen jälkeen sillä ei uskaltanut törmätä yhtään”, Sillman kertoi Jyväskylässä.

Konkari Kinnunen kävi lonkkaleikkauksessa

Jarkko Kinnnunen palasi Hippos-hallissa vuoden tauon jälkeen kävelyradoille ja voitti kuudennen mestaruutensa 5 000:llä metrillä ajalla 20.15,00. Edellisen kerran Kinnunen kilpaili vuosi sitten SM-halleissa Tampereella.

Kinnunen kävi toukokuussa lonkkaleikkauksessa, kun Tokion kesäolympialaiset siirtyivät koronapandemian takia vuodella eteenpäin. Kinnunen oli kärsinyt kivuliaasta lonkkavaivasta pitkään.

”Nyt on taas virtaa, kun paikat on korjattu. Takana on pitkä kuntoutus. Kummasti kävely maistuu ilman kipuja. Olen kuin uudestisyntynyt”, 37-vuotias Kinnunen sanoi.

Jos Tokion kesäolympialaiset järjestetään, Kinnunen kävelee jo viidennentoista kerran arvokisoissa ja neljänsissä olympialaisissaan.

”Olympialaiset on vahva motivaattori. Ei tarvitse kysellä, että menetkö lenkille.”

Aku Partanen avasi kovinta vauhtia ja karkasi jo muilta, kunnes Kinnunen tavoitti hänet neljännellä kilometrillä. Kuusinkertainen hallimestari Partanen jäi kolmanneksi. Espoon Tapioiden Sajan Irintšejev käveli 17-vuotiaiden SE:n 21.21,89.

Anniina Kivimäki käveli vastaavasti 22-vuotiaiden Suomen ennätyksen 3 000:lla metrillä (12.57,35). Kivimäki on maailmanmestari Sari Essayahin jälkeen toinen suomalaisnainen, joka on hallissa kävellyt alle 13 minuutin.

Senni Salminen voitti ensimmäisen hallimestaruutensa pituushypyssä.­

Kolmiloikkaaja Salminen hallitsee myös pituushypyn

EM-halleihin tähdännyt Taika Koilahti pettyi tulokseen pituuskisassa. Koilahden askel ei osunut kunnolla lankulle, ja 622 senttiä riitti vasta toiseen sijaan.

Koilahti on hypännyt tällä kaudella hallissa 646. Se tuskin riittää EM-paikkaan, kun kisajärjestäjien kutsut tulevat ensi viikolla. Puolan EM-halleihin otetaan 16 pituushyppääjää.

”Eiköhän hallikausi ollut tässä”, Koilahti sanoi.

Kolmiloikkaa päälajinaan pitävä Senni Salminen hyppäsi parhaan sisäratatuloksensa (649) ja voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa hallissa.

”Kolmiloikka edellä mennään. Se voi olla yksi syy, miksi pituus kulkee rennosti”, Salminen sanoi.

Lotta Kemppinen juhlii SE-aikaansa 7,16 sekuntia 60 metriä SM-halleissa Jyväskylässä.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat