Elias Valtonen vauhditti donkkauksillaan Susijengin voittoon EM-karsinnan päätöksessä - Urheilu | HS.fi

Elias Valtonen vauhditti donkkauksillaan Susijengin voittoon EM-karsinnan päätöksessä

Suomi kaatoi Georgian vieraskentällä ja pelaa vuoden 2022 EM-lopputurnauksessa.

Elias Valtonen karkaamassa Georgian Giorgi Shermadinilta ja vieressä päivystää Erik Murphy.­

21.2. 19:12 | Päivitetty 21.2. 20:06

Suomi pelasi kahden voiton viikonlopun, kun se kaatoi koripallon EM-karsinnan päätöksessä Georgian 78–70 maan pääkaupungissa Tbilisissä.

Laajalla materiaalilla pelannut Susijengi otti voiton ottelussa, jonka panokset olivat jääneet matkan varrelle.

Tärkeintä oli varmistaa paikka EM-lopputurnauksessa ja se tuli perjantaina. Enää pelattiin kunniasta ja asetelmista vuoden 2022 kisoihin.

”Sellaisia pelejä ei ole, joissa ei olisi panosta. Kaikissa peleissä on panosta”, päävalmentaja Henrik Dettmann sanoi HS:lle ja viittasi tulevan turnauksen sijoitukseen, lohkojakoihin ja muuhun.

Elias Valtonen ja Erik Murphy keräsivät Susijengin korkeimmat pisteet: 14 molemmille. Tekotapa poikkesi täysin. Siinä missä Murphy keräsi lähes koko saaliinsa kolmen pisteen koreillaan, nautti Valtonen kolmen donkkauksen edestä. Muutenkin Valtonen pelasi hyökkäyspäässä laajaa osaamistaan näyttäen.

Murphyn upotti kuudesta kolmosen yrityksestään neljä.

”Elias alkaa vihdoinkin löytää oman pelitasonsa. Kun peliympäristö on tuttu, hän pystyy paremmin toteuttamaan omaa monipuolisuuttaan”, Dettmann sanoi.

Kahdessa ensimmäisessä erässä Valtonen sai tykittää kaksi donkkausta. Hän painaa tasan kaksimetriseksi pelaajaksi palloa alaspäin ihailtavan korkealta ja kaukaa. Ei ole itsestään selvää, että 200-senttinen pelaaja lyö palloa yhtä ilmavasti kuin Valtonen.

”Elias on etenkin puolustuspäässä perisuomalainen hyvä työntekijä ja pysäyttäjä. Kuten peli näytti, hänellä on hyökkäyspeliin aika paljon annettavaa. Kestänyt vähän aikaa oivalta, että kyllä hän voi mennä korin alle ja laittaa pallon alaskin päin sisään. Ei tarvitse hätkähtää vastustajia. Hänen fyysiset ominaisuutensa ovat sellaiset, että edellytykset tuollaiseen peliin ovat hyvät. Kiva juttu”, Dettmann sanoi.

Georgian jättimäinen Giorgi Shermadini ratkaisi ottelun Espoossa Suomea vastaan, mutta kotikentällä hänen 19 pistettään eivät kantaneet tämän pidemmälle.

Suuren panoksen puuttuminen näkyi pelissä ensimmäisellä puoliajalla avoimena puolustamisesta ja huolettomana heittämisenä.

Tilaa tuli yrittää donkkauksia, korille ajamista ja vapautuneita kolmen pisteen heittoja.

Toisella 20-minuuttisella peli tiivistyi ja puolustaminen alkoi kiinnostaa myös Georgiaa.

Suomi johti tauolla 49–30 eikä Georgia ollut läheskään niin vaarallinen kuin Espoossa marraskuussa.

Ensimmäisen puoliajan suurin ero venyi 22 pisteeseen, kun Sasu Salin heitti peräkkäin vapaaheiton, kakkosen ja uudelleen vaparin. Silloin lukemat näyttivät: 22–44 Suomelle.

Georgialta puuttuivat avainpelaajiin kuuluvat Thaddus McFadden ja Tornike Shengelia. He jättivät ison loven joukkueen pelin tekemiseen ja viimeistelyyn. Shengelia teki Espoossa 19 pistettä ja McFadden on parhaimmillaan erinomainen takamies.

Suomen puolustusekspertti Mikael Jantunen lensi jo lauantaina takaisin Yhdysvaltoihin edustamaan kouluaan sikäläisessä yliopistosarjassa.

Takamies Petteri Koponen kantoi Suomen peliä Sveitsiä vastaan perjantaina, mutta puuttui Georgia-ottelusta ylävartaloonsa saaman kolhun takia.

Susijengin valmennusjohto peluutti ensimmäisellä 20-minuutisella jokaista pelaajaa, joka oli mukana.

Serbia näytti sentään vähän ryhtiä Sveitsiä vastaan, vaikka oli reilusti tappiolla kolmen erän jälkeen. Serbit löivät viimeisessä erässä taululle 30–12 ja voittivat ottelun 88–81.

Olisi sittenkin käynyt liikaa kunnian päälle hävitä Sveitsille kahdesti EM-karsinnassa, vaikka Serbian paikka lopputurnaukseen ei ollutkaan uhattuna.

Serbia voitti lopulta E-lohkon ja meni ykkösenä lopputurnaukseen. Georgialla oli paikka turnauksessa yhtenä neljästä isäntämaasta ja Suomi lähtee EM-turnaukseen kolmannesta ruudusta. Sveitsi sijoittui yhdellä voitollaan neljänneksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat