Älyhammassuojat yleistyvät rugbyssa, mutta Jääkiekkoliiton vastuulääkäri ei ole varma niiden hyödyistä kiekkoilijoille: ”Törmäys­mekaniikka on erilainen” - Urheilu | HS.fi

Älyhammassuojat yleistyvät rugbyssa, mutta Jääkiekkoliiton vastuulääkäri ei ole varma niiden hyödyistä kiekkoilijoille: ”Törmäys­mekaniikka on erilainen”

Suomen jääkiekkomaajoukkueiden vastuulääkäri Niklas Lindblad ei ole varma, olisiko älyhammassuojien keräämästä törmäysdatasta apua aivotärähdyksiin jääkiekossa.

Patrik Laine (vas.) ja Jussi Jokinen esittelivät hammassuojatyyliään vuoden 2016 MM-kisoissa Pietarissa.­

23.2. 13:04

Mikrosiruja sisältävät hammassuojat ovat leviämässä yhä laajempaan käyttöön Britannian rugbyssa. Uutistoimisto Reuters kertoo, että englantilainen rugby league -joukkue Salford Red Devils ilmoitti maanantaina ottavansa järjestelmän käyttöön ensimmäisenä Super League -sarjan joukkueena.

Järjestelmä lähettää tietoa pelaajien yksilöllisesti valmistetuista hammassuojista reaaliaikaisesti joukkueen valmennustiimille ja lääkäreille. Tiedoista näkyy törmäysten määrän lisäksi myös niiden vahvuus.

Rugby union -pelimuodossa järjestelmää käyttää jo kolme Valioliigan joukkuetta. Järjestelmän tuottamilla tiedoilla on tarkoitus myös edistää aivotärähdyksiin liittyvää tutkimusta.

Aivotärähdykset ovat olleet puheenaiheena rugbyssa viime aikoina. Viime vuoden lopulla yhdeksän entistä pelaajaa haastoi World Rugby -liiton sekä Englannin ja Walesin rugby union -liitot käräjille. Pelaajat syyttävät liittoja siitä, etteivät ne olleet kyenneet suojelemaan pelaajia riittävästi aivotärähdyksiltä.

Aivotärähdykset ovat olleet yksi huolenaihe myös suomalaisessa suosikkilajissa jääkiekossa, vaikka koronavirukseen liittyvät asiat ovatkin vieneet viime aikoina päähuomion.

Jääkiekkoliiton maajoukkueiden vastuulääkäri ja TPS:n liigajoukkueen lääkäri Niklas Lindblad on tietoinen tietoa keräävistä järjestelmistä hammassuojissa ja myös kypärissä. Lindblad ei ole varma siitä, kuinka hyödyllisiä tällaiset g-voimia mittaavat anturit olisivat jääkiekossa.

”Jääkiekossa päähän kohdistuvissa vammoissa on erityispiirteenä kiertoliike, eli törmäysmekaniikka on vähän erilainen kuin monissa muissa lajeissa”, hän sanoo.

”Lääkärin näkökulmasta asia on haastava, koska samalla voimakkuudella tulevista tärskyistä aiheutuu niin erilaiset kliiniset oireet. Tässä tulemmekin siihen haastavaan kysymykseen, että mitä tämä mittaustieto palvelee pelaajan paranemisessa”, Lindblad pohtii.

Rugbyssa hammassuojia käytetään pääasiassa toimimaan eräänlaisena iskunvaimentimena aivotärähdyksiä vastaan. Jääkiekossa myös itse hampaiden suojaaminen on oleellinen osa, mutta hammassuojat ovat kuitenkin melko samanlaisia.

”Pieni ongelma on se, että meillä on pelaajia, jotka eivät käytä hammassuojaa. Itse olen ajanut sitä, että hammassuojaan alettaisiin totutella jo häkkipääiässä”, Lindblad sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat