Yksi pusku oli liikaa 19-vuotiaalle englantilaiselle ammattipelaajalle, ura päättyi kuin seinään: ”Kärsin yhä oireista päivittäin” - Urheilu | HS.fi

Yksi pusku oli liikaa 19-vuotiaalle englantilaiselle ammattipelaajalle, ura päättyi kuin seinään: ”Kärsin yhä oireista päivittäin”

Bobby Coppingin diagnoosiksi ei tullut fyysinen päävamma.

23.2. 17:44 | Päivitetty 23.2. 17:58

Ammattijalkapalloilija Bobby Copping puski palloa harjoitusottelussa viime heinäkuussa. Sen jälkeen hän oli neljä päivää sairaalassa: Copping sai kohtauksia, joissa hän menetti näkökykynsä ja osa kehosta meni tunnottomaksi, kertoo BBC.

Englannin Ykkösliigan eli kolmannen sarjatason Peterborough Unitedin puolustaja toivoi, että kyse oli kertaluonteisesta oudosta onnettomuudesta.

Mutta nän ei ollut. Coppingin paluuottelussa kävi täysin samoin.

Lopputulos: Coppingin, 19, ura päättyi juuri kun hän oli murtautumassa ykkösjoukkueeseen.

”Se on pelottavaa, miten nopeasti asiat voivat muuttua, koska olin aivan lennossa, pelasin todella hyvin, tein kaiken niin hyvin kuin mahdollista, ja sitten puskin palloa ja ura oli siinä”, Copping kertoo BBC:lle.

Kun oireet toistuivat, Copping lähetettiin tarkempiin tutkimuksiin ja diagnoosiksi tuli psyykkinen trauma.

BBC:n mukaan Coppingilla ei ollut urallaan aiemmin mitään ongelmia, ja hän oli puskenut palloa 8-vuotiaasta lähtien. Silloin hän liittyi Norwichin junioreihin.

”Kärsin yhä oireista päivittäin. Minulla on muistiongelmia, ja se on huolestuttavaa näin nuorena, mutta toivottavasti se korjaantuu aikaa myöden. En voi olla matkustajana autossa, koska sairastun todella pahoin ja saan päänsärkyä”, Copping kertoo.

Copping sanoo, että lääkkeet eivät sopineet hänelle ollenkaan.

”Ne tyrmäsivät minut täysin enkä pystynyt kirjaimellisesti liikkumaan.”

Aivan tyhjän päälle Coppingin ei ole tarvinnut jäädä, sillä Peterborough löysi hänelle uuden roolin seuran kaupallisissa toiminnoissa.

”Olen iloinen, että pääsin suoraan siihen [työhön] ja myös nautin siitä.”

Jalkapallossa on noussut viime aikoina esille päävammojen yhteys dementiaan. Esimerkiksi Valioliigassa on otettu käyttöön ylimääräinen vaihto-oikeus päävammasta, jotta pelaaja ei jatkaisi ottelua kovan kolauksen jälkeen.

Coppingin tapauksessa ei kuitenkaan ole vahvistettu, että pallon puskeminen olisi johtanut lopettamiseen. Copping joka tapauksessa kannattaa uutta sääntöä.

”Aivot ovat jokaisen tulevaisuus, ja jalkapallo on erittäin pieni osa jokaisen elämästä.”

Copping on saanut runsaasti tukea ympäri jalkapalloilevaa maailmaa, ja esimerkiksi Tottenhamin ja Englannin maajoukkueen hyökkääjä Harry Kane on ollut häneen yhteydessä ja lähetti Coppingille pelipaitansa.

”Tavoitteeni on nyt auttaa muita ihmisiä”, Copping sanoo.

”Oli se sitten tietoisuuden parantaminen päävammoissa jalkapallossa tai muussa urheilussa tai tietoisuuden parantaminen mielenterveysasioissa, koska tiedän, että mitä tapahtui ja sen läpikäyminen on ollut kamppailua.”

Coppingilla on yksi neuvo.

”Mene jokaiseen ottelun kuin se olisi viimeisesi. Olen ollut riittävän epäonnekas tietämään, miltä tuntuu kaiken muuttuminen yhdessä yössä.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat