Helmarit ratkaisi EM-karsinnan päätösottelun avausjakson pikamaaleilla: Kypros meni kumoon 5–0 - Urheilu | HS.fi

Helmarit ratkaisi EM-karsinnan päätösottelun avausjakson pikamaaleilla: Kypros meni kumoon 5–0

Suomi pelasi ensimmäistä kertaa karsinnat ilman tappioita.

Suomalaiset juhlivat avauspuoliajan maaliaan Larnakassa tiistaina.­

23.2. 18:55 | Päivitetty 23.2. 21:28

EM-turnauspaikan viime perjantaina saavuttanut naisten jalkapallomaajoukkue kohtasi tiistai-illan viimeisessä karsintaottelussaan Kyproksen.

Suomi päätti tappiottoman EM-karsintasarjan Kyproksella 5–0-voittoon. Se oli hieno ja riemukas päätös loistavasti sujuneille karsinnoille, jotka toivat maajoukkueelle ensimmäisen arvokisapaikan kahdeksaan vuoteen. Suomi pelasi ensimmäistä kertaa karsinnat ilman tappioita.

Suomi ratkaisi hieman yli kymmenessä minuutissa ottelun voiton itselleen kolmella maalilla. Suomen oikea laitapakki Emma Koivisto aloitti maalinteon neljännellä minuutilla, Linda Sällström teki toisen maalin minuuttia myöhemmin ja Adelina Engman lisäsi Suomen johtoa kahdennellatoista minuutilla. Kun Kaisa Collin teki vielä puolen tunnin kohdalla maalin, pääsi Suomi 4–0-johdossa ottelun tauolle.

”Ensimmäiset kymmenen minuuttia mentiin kisahuumalla. Tehtiin tosi hieno ensimmäinen maali koko joukkueen yhteispelillä, ja sitten saimme vielä pari maalia lisää. Lähti hyvin, mutta sitten vähän tyydyimme siihen. Vaihdot toivat lisää energiaa, ja lopetus oli taas hyvä”, Collin kommentoi Helmarien Twitterissä.

Kaisa Collin tuuletti 4–0-maaliaan heittäytymällä kentän pintaan.­

Ennakolta oli selvää, että Suomi oli ylivoimainen suosikki ottelussa, ja ottelussa oli kyse oikeastaan vain siitä, kuinka monella maalilla Suomi voittaisi ottelun.

Ennen lohkon viimeistä ottelua Kypros ei ollut tehnyt ensimmäisissä EM-karsinnoissaan maaliakaan ja oli päästänyt 32 maalia. Eikä Kypros päässyt yhtään sen helpommalla viimeisessä ottelussaan, vaikka Suomi oli jo viime perjantaina varmistanut lohkovoiton ja paikan EM-turnauksessa.

Suomen päävalmentaja Anna Signeul ei ollut tehnyt suuria muutoksia joukkueeseensa sitten perjantain Portugali-voiton. Avauskokoonpanossa olivat uusina pelaajina laitahyökkääjä Kaisa Collin, hyökkäävä keskikenttäpelaaja Olga Ahtinen ja laitapakki Elli Pikkujämsä. Ahtinen ja Pikkujämsä olivat ensimmäistä kertaa avauksessa näissä karsinnoissa.

Emma Koivisto riemuitsi Suomen avausmaalia neljännellä minuutilla.­

Neljännellä minuutilla Emma Koivisto laukoi vasurillaan Collinin syötöstä avausmaalin. Minuutti myöhemmin Linda Sällström teki karsintojen kymmenennen maalinsa, joka oli samalla hänen 48:s maajoukkuemaali.

Linda Sällström teki Suomelle kymmenen maalia EM-karsinnoissa ja oli yksi karsintojen parhaimmista maalintekijöistä.­

Kahdennellatoista minuutilla Eveliina Summanen lähetti nätin ristipallon takatolpalle, ja Adelina Engman pääsi jopa vähän helposti puskemaan maajoukkueuransa kahdeksannen maalinsa, kun pallo livahti hieman nolosti maalivahti Maria Matthaioun käsien alitse maaliin.

30. minuutilla Kypros sai rakennettua ensimmäisen hieman pidemmän hitaan hyökkäyksen ja sai pallon syötettyä Suomen boksiin. Suomi sai heti rakennettua vaarallisen hyökkäyksen, joka johti neljänteen maaliin.

Elli Pikkujämsä (oik.) pelasi hyvän pelin Suomen vasempana laitapakkina. Kypros-ottelu oli hänen ensimmäinen ottelunsa avauskokoonpanossa EM-karsinnoissa.­

Edellisessä Portugali-ottelussa pirteästi pelannut Engman antoi 31. minuutilla loistavan keskityksen takaviistoon rangaistusalueelle, ja Kaisa Collin pääsi puskemaan pallon voimalla maaliin. Siihen mennessä Suomi oli saanut viidestä maalintekoyrityksestään neljä maaliin. Avausjaksolla sekä Engman että Collin syöttivät maalit ja tekivät kumpikin yhden maalin.

Adelina Engman syötti maalin ja teki maalin Kyprosta vastaan. Hän pelasi toisen perättäisen hyvän pelin Helmarien avauskokoonpanossa.­

Päävalmentaja Signeul käytti toisella jaksolla kaikki viisi vaihtoaan. Tauon jälkeen Nora Heroum tuli Koiviston tilalle oikeaksi pakiksi. 67. minuutilla Sanni Franssi tuli Engmanin tilalle ja Iina Salmi Summasen tilalle.

Juliette Kemppi ja Jenny Danielsson tulivat vielä viimeiseksi kymmeneksi minuutiksi kentälle Sällströmin ja Collinin tilalle. Sällströmin maalisaldoksi karsinnoissa tuli erinomaiset kymmenen maalia. 84. minuutilla Danielsson petasi maalipaikan Kempille, mutta hänen ohjauksensa meni vähän maalin ohi.

Ottelun tempo putosi selvästi toisella jaksolla avausjaksoon verrattuna.

Suomi haki tunnin ajan viidettä maaliaan, ja lisäajan kolmannella minuutilla se viimein tuli. Nora Heroum keskitti rangaistusalueelle, ja Juliette Kemppi puski pallon maaliin yli maalivahdin.

Suomen maaliero karsinnoissa oli lopulta 24–2. Seuraavat kilpailulliset ottelut ovat edessä ensi syksynä, kun MM-karsinnat alkavat. Helmareilla on puolitoista vuotta aikaa valmistautua Signeulin johdolla vuoden 2022 EM-turnaukseen.

HS seurasi ottelua hetki hetkeltä. Seuranta löytyy tämän jutun lopusta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat