Katri Lylynperä nousi uran parhaaseen MM-suoritukseen – Johanna Matintalo kaatui ja sai housut täyteen lunta - Urheilu | HS.fi

Katri Lylynperä nousi uran parhaaseen MM-suoritukseen – Johanna Matintalo kaatui ja sai housut täyteen lunta

Johannes Høsflot Klæbosta tuli ensimmäisenä kaksinkertainen maailmanmestari miesten sprintissä. Naisten MM-kultaa otti Ruotsin Jonna Sundling.

Johanna Matintalo kaatui loppulaskussa.­

25.2. 10:29 | Päivitetty 25.2. 16:11

Katri Lylynperä osoitti Oberstdorfin MM-hiihtojen alkajaisiksi, että kestävyysurheilussakin nopeat käänteet ovat mahdollisia, kun puhutaan vireestä ja suorituskyvystä.

Lylynperä, 27, sijoittui torstain sprintissä (p) kahdeksanneksi, mikä on hänen arvokisaurallaan ylivoimaisesti paras saavutus. Hän oli päivän ainoa välieriin yltänyt suomalainen.

Kaksi viikkoa sitten Lylynperä voitti Suomen MM-hiihtäjien kuopuksen Vilma Nissisen kanssa sprinttiviestin Suomen mestaruuden Pyhäjärvellä.

Lepopäivän jälkeen sprintin karsinta meni aivan vihkoon, kun Lylynperä jäi sijalle kymmenen ja kansallisen tason hiihtäjien joukkoon.

Hän jätti erävaiheen hiihtämättä ja lähti kotiin Vuokattiin lepäämään. Sitten ohjelmassa oli kevyttä peruskestävyysharjoittelua ja yksi terävämpi tehoharjoitus.

”On tosi hyvät fiilikset. Tuo kahdeksas sija oli minulle varmaan tänään maksimi. Se oli se, mitä toivoin pystyväni suorittamaan. Aika kaukaa joutui lähtemään Pyhäjärven huonosta tilanteesta rakentamaan tulosta, joten olen tosi tyytyväinen, että se onnistui näin”, Lylynperä sanoi Hiihtoliiton äänitteessä.

Katri Lylynperä oli ainoa torstaina välieriin yltänyt suomalainen.­

Lylynperä kilpailee kolmansissa MM-kisoissaan. Kahdella aiemmalla yrityksellä (Lahti 2017 ja Seefeld 2019) hän jäi karsintaan.

”Etenkin Seefeldissä otin karsiutumisen tosi raskaasti. Minulla oli itselleni tänään tosi paljon näytettävää. En tiedä, miten oma henkinen puoli olisi kestänyt kolmannen karsiutumisen putkeen. Tämä todistaa minulle tosi paljon, että voin hiihtää oikeasti kovaa sprintissä ja ehkä kilpailla joskus finaalitasolla”, Lylynperä sanoi Ylelle.

Lylynperä yllätti jo karsinnassa, jossa hän sijoittui seitsemänneksi. Puolivälierässään hän sijoittui toiseksi häviten vain Ruotsin Jonna Sundlingille, joka lopulta eteni maailmanmestariksi.

Välierässä Lylynperä hyytyi viimeiseen nousuun ja sijoittui neljänneksi.

Lylynperän valttina kilpailussa olivat pehmenevässä kelissä erittäin hyvin toimineet sukset.

”Oli koko päivän ihan käsittämättömän hyvät sukset. Tämä suksipari on ihan huikea löytö. Meidän huoltomme oli tosi hyvin kartalla”, Lylynperä sanoi Hiihtoliiton äänitteessä.

Lylynperän henkilökohtainen huoltomies on pitkään Saksan maajoukkueessa toiminut Heikki Alakärppä, joka vastaa myös Iivo Niskasen suksista.

Avauspäivän epäonnisin suomalainen oli Johanna Matintalo. Hän väläytti huippuiskua sijoittumalla karsinnassa kolmanneksi.

Matintalo näytti etenevän välierään, kunnes hän kaatui puolivälieränsä johtopaikalla radan viimeisessä laskussa.

”Hiihto tuntui hyvältä ja olin siinä aika hyvällä paikalla. Totta kai se harmittaa. Varmasti olisi ollut hyvät mahdollisuudet päästä jatkoon. Tiesin, että viimeinen lasku on haastava. Tuntui, että suksen kärki haukkasi kiinni siihen sohjoon, ja lensin sellaisen pesäpallosyöksyn naamalleni. Housutkin tuli täyteen lunta”, pettynyt Matintalo kertoi Ylelle.

Jasmi Joensuu (karsinnassa 11:s) ei päässyt välieriin.

Anne Kyllönen oli karsinnan 37:s, kun jatkoon pääsi nopeimmat 30 hiihtäjää.

Jonna Sundlingin uralle MM-kulta oli loogista jatkoa. Hän oli voittanut aiemmin alle 20-vuotiaitten (2014) ja alle 23-vuotiaiden (2016) maailmanmestaruudet, jotka tulivat vapaan sprintissä.

Hopea meni Norjan Maiken Caspersen Fallalle ja pronssi Slovenian Anamarija Lampicille.

Miesten karsinnan paras suomalainen oli Joni Mäki, seitsemäs. Jatkoon menivät myös Lauri Vuorinen (12:s) ja Ristomatti Hakola (26:s). Sen sijaan Juho Mikkonen ei yltänyt 30 jatkoon päässeen joukkoon. Mikkonen oli 57:s.

Kaikki kolme suomalaista sijoittui pudotushiihdoissa omassa erässään kolmanneksi, eikä kenenkään aikakaan riittänyt välieräpaikkaan.

Miesten MM-kultaa otti Johannes Høsflot Klæbo. Erik Valnes nappasi hopeaa ja Håvard Solås Taugbøl pronssia. Norjaan meni siten kaikki mitalit.

HS seurasi hetki hetkeltä sprintin pudotushiihtoja. Seuranta löytyy jutun lopusta kisaohjelman jälkeen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat