Aleksandr Bolšunov myllytti vastustajilta jalat alta: ”Se oli aivan ekstremeä” - Urheilu | HS.fi

Aleksandr Bolšunov myllytti vastustajilta jalat alta: ”Se oli aivan ekstremeä”

Iivo Niskanen kiisti välineongelmat perinteisen osuudella.

Aleksandr Bolšunov karjui maalissa ja takoi nyrkeillä rintaansa.­

27.2. 11:55 | Päivitetty 27.2. 19:43

Venäläinen hiihtäjä Aleksandr Bolšunov tuuletti lauantaina 30 kilometrin yhdistelmäkilpailussa uransa ensimmäistä maailmanmestaruutta jo ennen maalilinjaa. Sen jälkeen hän takoi nyrkeillään rintaansa ja karjui kasvot kohti taivasta.

Se oli miehissä maailman tämän hetken parhaan yleishiihtäjän tapa päästää tunteensa valloilleen uran arvokkaimman onnistumisen hetkellä.

MM-kullan saavuttaminen oli Bolšunoville samanhenkinen vihdoin-saavutus kuin oli MM-hopea edellisenä päivänä Ilkka Herolalle.

Tosin Bolšunovilla ei mennyt kirkkaimman mitalin saavuttamiseen kuin muutama vuosi sen jälkeen, kun hän oli noussut vääjäämättömästi maailman huipulle.

Bolšunov täytti vuodenvaihteessa vasta 24 vuotta, mutta hänellä oli jo ennestään neljä olympiamitalia ja neljä MM-mitalia, kaikki himmeämpiä.

Lähimmäksi henkilökohtaista täysosumaa hän oli päässyt edellisten MM-kisojen yhdistelmäkilpailussa, jossa hän hävisi Norjan Sjur Røthelle kirikamppailun 0,1 sekunnilla.

Suomessa Bolšunov muistetaan parhaiten siitä, kun hän oli Iivo Niskasen viimeinen uhkaaja matkalla 50 km:n olympiavoittoon kolme vuotta sitten.

Tuoreempi ja kuohuttavampi tapaus on kuukauden takaa, kun Bolšunov raivostui Lahden maailmancupin viestissä Joni Mäelle, huitoi tätä sauvalla ja jyräsi maalilinjan jälkeen härskisti kumoon.

Viime kaudesta lähtien Bolšunov on ollut maailman paras hiihtäjä miesten normaalimatkoilla. Hän dominoi maailmancupia jo viime kaudella ja on käytännössä varmistanut toisen peräkkäisen kokonaisvoiton tällä pandemian kuristamalla kaudella.

Tour de Ski -kiertueen hän on voittanut kaksi kertaa peräkkäin, ja jälkimmäinen titteli tuli kaikkien aikojen suurimmalla marginaalilla.

MM-kisoihin Bolšunov lähti normaalimatkojen suurimpana voittajasuosikkina, ja ensimmäinen rasti hoitui näytöstyyliin ilmiömäisellä suorituksella

Bolšunov jauhoi vapaan osuudella pikku hiljaa jalat alta lähes kaikilta kovimmilta vastustajiltaan.

Lopussa hänellä ei ollut vaikeuksia pitää takanaan norjalaiskaksikkoa, ensimmäisen MM-mitalinsa saavuttanutta tämän matkan olympiavoittajaa Simen Hegstad Krügeriä ja viime MM-kisojen 50 km:n maailmanmestaria Hans Christer Holundia. Heistä kumpikaan ei ole kirimiehen maineessa.

Bolšunov näytti jälleen kerran, millainen yhdistelmä huippuluokan hapenottokykyä, suorituskykyä ja eleetöntä teknistä osaamista hän on.

”Taktiikkani oli pitää kovaa vauhtia, päästä muista eroon ja sitten voittaa”, Bolšunov sanoi Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan.

Yksi Bolšunovin kypsyttämistä vastustajista oli matkan hallitseva maailmanmestari Sjur Røthe, joka jäi nyt kuudenneksi.

”Tämä oli tuntemuksien osalta urani kovin hiihtokilpailu, ja mielestäni olen kuitenkin aika hyvässä kunnossa. Se oli hitonmoinen kisa, joten kaikki kunnia hänelle. Se oli aivan ekstremeä”, Røthe sanoi NRK:lle.

Iivo Niskasella oli kilpailussa odotukset korkealla, mutta 13. sija oli hänelle pettymys.

Niskasella oli vaikeuksia jo perinteisen osuuden lopussa, ja lopullisesti hän putosi mitalikamppailusta vapaan osuuden alussa noin 16 kilometrin kohdalla, kun MM-latujen rankin nousu hiihdettiin täydessä mitassa.

Niskanen sanoi kisan jälkeen Ylelle, että suoritus ei vastannut odotuksia ”millään tavalla”.

”Ei oikein onnistunut tänään. Pertsan jälkeen olin pikkaisen liian ahtaalla vapaaseen. Vapaan ensimmäinen kiekka oli huono, ja sen jälkeen se oli käytännössä seisoskelua kakkosletkassa.”, Niskanen sanoi Ylelle.

Niskasen mukaan hänen olisi pitänyt onnistua perinteisellä paremmin pärjätäkseen.

”Nyt siinä ei tullut haluttua tulosta, mutta olin kyllä väsynytkin, kun lähdin vapaalle”, Niskanen sanoi Ylelle.

Päävalmentaja Teemu Pasanen vahvisti havainnot, että Niskasen suksien pito ei ollut kohdallaan perinteisen osuuden lopussa.

”Ei Iivon vire näyttänyt huonolta. Viimeisellä perinteisen kierroksella näytti, että suksi alkoi lipsua, eikä pito riittänyt”, Pasanen sanoi STT:n mukaan.

Niskanen kuitenkin kiisti välineongelmat.

”Sitä se monesti tekee, jos ei jaksa”, Niskanen vastasi STT:n mukaan kysymykseen suksien lipsumisesta.

Bolšunovilla ei ole MM-laduilla varaa Lahden jupakan kaltaisiin ylilyönteihin.

Kansainvälinen hiihtoliitto antoi hänelle alkuviikolla Lahden laturaivosta 2 000 Sveitsin frangin (1 800 euroa) sakon, ja lisäksi hän on viidessä kilpailutapahtumassa tarkkailussa.

Jos venäläisen todetaan syyllistyneen niiden aikana epäurheilijamaiseen käytökseen, hän ei saa osallistua kahteen seuraavaan mc-tapahtumaan.

Suomen mediassa monella taholla on uutisoitu, että Bolšunov olisi tarkkailussa viidessä kilpailussa. Kyse on kuitenkin viidestä kilpailutapahtumasta, joista MM-kisat ovat ensimmäinen rupeama.

Muista suomalaisista Markus Vuorela oli 34:s, Juho Mikkonen 43:s ja Lauri Lepistö, 52:s.

Arvokisojen debytantti Vuorela menetti asemiaan kaatumiseen, jossa häneltä katkesi sauva.

Miehet, 15 km (p)+15 km (v): 1) Aleksandr Bolshunov Venäjän hiihtoliitto 1.11.33,9, 2) Simen Hegstad Krüger Norja –1,1, 3) Hans Christer Holund Norja –1,7, 4) Johannes Hösflot Kläbo Norja –21,5, 5) Emil Iversen Norja –22,1, 6) Sjur Röthe Norja –47,3, 7) Andrew Musgrave Britannia –1.33,3, 8) Ivan Jakimushin Venäjän hiihtoliitto –2.00,3, 9) William Poromaa Ruotsi –2.00,4, 10) Dario Cologna Sveitsi –2.00,8, ...suomalaiset: 13) Iivo Niskanen –2.03,2, 34) Markus Vuorela –4.55,6, 43) Juho Mikkonen –6.00,6, 52) Lauri Lepistö –7.48,0.

Naiset, 7,5 km (p)+7,5 km (v): 1) Therese Johaug Norja 38.35,5, 2) Frida Karlsson Ruotsi jäljessä 30,0 sekuntia, 3) Ebba Andersson Ruotsi –30,2, 4) Teresa Stadlober Itävalta –1.11,4, 5) Charlotte Kalla Ruotsi –1.12,1, 6) Helene Marie Fossesholm Norja –1.15,6, 7) Delphine Claudel Ranska –1.22,7, 8) Tatjana Sorina Venäjän hiihtoliitto –1.12,3, 9) Heidi Weng Norja –1.25,5, 10) Jana Kirpitshenko Venäjän hiihtoliitto –1.30,0, ...suomalaiset: 13) Krista Pärmäkoski –1.53,4, 20) Laura Mononen –2.59,3, 22) Vilma Nissinen –3.12,0, 30) Johanna Matintalo –4.01,1.

HS seurasi hetki hetkeltä yhdistelmäkilpailua. Seuranta alkaa kisaohjelmagrafiikan jälkeen.

Iivo Niskanen esitteli uutta hiusmalliaan vapaan hiihtotavan osuudella.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat