Suomi jälleen viides yhdistetyn joukkuekilpailussa, ankkuri Eero Hirvonen ruoski itseään: ”Aika säälittävää tuo hiihtäminen” - Urheilu | HS.fi

Suomi jälleen viides yhdistetyn joukkuekilpailussa, ankkuri Eero Hirvonen ruoski itseään: ”Aika säälittävää tuo hiihtäminen”

Norja juhli maailmanmestaruutta ylivoimaisen latunäytöksen jälkeen.

Ilkka Herola (oik.) lähetti Eero Hirvosen joukkuekisan ankkuriosuudelle.­

28.2. 16:55 | Päivitetty 28.2. 17:40

Suomen yhdistetyn maajoukkue jatkoi onnistuneita suorituksiaan Oberstdorfin MM-kisoissa sijoittumalla viidenneksi sunnuntain joukkuekisassa. Suomi saavutti saman sijan myös kaksissa edellisissä MM-kisoissa.

Perjantaina henkilökohtaisen MM-hopean saavuttanut Ilkka Herola hiihti Suomen kolmannen osuuden. Ensimmäinen kisa arvokisamitalistina tuntui Herolan mukaan ”ihan yhtä pahalle” kuin aiemminkin.

”Toki vähän oli semmoinen yksinäinen paikka hiihtää, ja tietysti tuo vitonen on aika lyhyt – tai pojat sanoivat, että 4,3 kilometriä tänään – niin ei siinä paljon taikatemppuja tehdä”, hän sanoi Ylen haastattelussa.

Yhdistetyn joukkuekisan hiihto-osuuden pitäisi olla 4 x 5 kilometrin mittainen kilpailu.

Suomalaiset ovat huomauttaneet radan lyhyydestä myös Kansainväliselle hiihtoliitolle (FIS), joka ei pidä asiaa ongelmallisena vaan kertoo reitin olevan oikean mittainen.

”Eipä siinä varmaan kannata lähteä meidän tuulimyllyjä vastaan ainakaan urheilijoiden tappelemaan. Hiihdämme sitä lenkkiä, mikä meille näytetään ja sillä mennään”, Herola sanoi.

Suomi pääsi hiihto-osuudelle viidentenä puolitoista minuuttia Itävallan jälkeen. Nelossijan Norjaan oli matkaa 55 sekuntia ja palkintopallisijaan tasan minuutti.

Aikuisten arvokisoissa debytoineet Otto Niittykoski ja Perttu Reponen toivat Suomen viestin puolimatkaan viidentenä lähes kaksi ja puoli minuuttia maailmanmestaruuden voittaneen Norjan takana.

”Yksinäinen matkahan siitä tuli. Ranska tuli lopussa mukaan, mutta ei siitä paljon iloa ollut enää siinä vaiheessa”, Niittykoski sanoi Ylelle.

”Ihan ok kulkua oli. Harmittavasti viimeisellä kiekalla pitkän mäen alussa sauva katkesi, niin jouduin hiihtämään sen pitkän mäen puoleenväliin yhdellä sauvalla. Siinä tuli valitettavan paljon sekunteja takkiin”, Reponen lisäsi.

Herola ja ankkuriosuuden hiihtänyt Eero Hirvonen hinasivat Suomen maaliin reilut kaksi ja puoli minuuttia Norjan takana. Mitaliin jäi matkaa lähes kaksi minuuttia.

”Oli tuo nyt kyllä aika säälittävää tuo hiihtäminen. Ehkä se on sitä treenin puutetta, ei ole päässyt hiihtämään”, rannevamman vuoksi perjantaina huilannut Hirvonen ruoski itseään.

MM-kultaa puolustanut Norja ratkaisi kisan jo toisella osuudella. Avausosuuden hiihtänyt Espen Bjørnstad kuroi Itävallan johtoa kiinni kymmenellä sekunnilla, ja Jørgen Graabak meni sen jälkeen menojaan.

Jens Lurås Oftebron ja Jarl Magnus Riiberin tehtäväksi jäi tuoda vuonomaan värit ensimmäisenä maaliin.

Toisena ladulle lähtenyt Saksa joutui päästämään Norjan edelleen, mutta piti sijansa ohittamalla Itävallan. Isäntien hopeajoukkueen muodostivat Terence Weber, Fabian Rießle, Eric Frenzel ja Vinzenz Geiger.

Itävallan joukkue Johannes Lamparter, Lukas Klapfer, Mario Seidl, Lukas Greiderer putosi mäkiosuuden kärkipaikalta MM-pronssille.

Lauantai-illan palkintojenjaossa mitalinsa saanut Herola oli mäkiosuudella Suomen paras hyppääjä 101,5 metrin hypyllään. Perttu Reponen hyppäsi 97 metriä, Eero Hirvonen 95,5 metriä ja Otto Niinikoski 89 metriä.

Suomi joukkuekisoissa 2000-luvulla

2021: viides (Otto Niittykoski, Perttu Reponen, Ilkka Herola, Eero Hirvonen).

2019: viides (Arttu Mäkiaho, Leevi Mutru, Herola, Hirvonen).

2017: viides (Mutru, Hirvonen, Herola, Hannu Manninen).

2015: yhdeksäs (Mutru, Eetu Vähäsöyrinki, Herola, Jim Härtull).

2013: kahdeksas (Herola, Mikke Leinonen, Janne Ryynänen, Vähäsöyrinki).

2011: seitsemäs (Manninen, Ryynänen, Joni Karjalainen, Vähäsöyrinki).

2009: kahdeksas (Jaakko Tallus, Lauri Asikainen, Härtull, Ryynänen).

2007: kultaa (Anssi Koivuranta, Ryynänen, Tallus, Manninen).

2005: neljäs (Antti Kuisma, Tallus, Jouni Kaitainen, Manninen).

2003: pronssia (Manninen, Kaitainen, Tallus, Samppa Lajunen).

2001: pronssia (Jari Mantila, Manninen, Tallus, Lajunen).

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat