Vieraskaukalossa pelaava Jokerit antaa vastustajilleen suunnattoman edun, jota voi olla vaikea mitata pisteinä tai voittoina - Urheilu | HS.fi

Vieraskaukalossa pelaava Jokerit antaa vastustajilleen suunnattoman edun, jota voi olla vaikea mitata pisteinä tai voittoina

Jokerien pudotuspelit alkavat Jaroslavlissa. Taival voi jatkua Pietarissa tai Moskovassa tai päättyä ennenaikaisesti kotiin, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Heikki Miettinen.

Sami Lepistö ja Brian O’Neill Helsingissä 30. tammikuuta, kun Jokerit pelasi Metallurg Magnitogorsk -joukkuetta vastaan.­

2.3. 2:00 | Päivitetty 2.3. 7:20

Jokerien hyvin alkaneet pudotuspelit päättyivät koronavirus­kaaokseen viime keväänä. Suomi sulkeutui, ja tauti alkoi levitä. Ottelusarja Pietarin SKA:ta vastaan jäi pelaamatta.

Play offsin ensim­mäisellä kierroksella Jokerit kaatoi Jaroslavlin Lokomotivin, kun Hartwall-areenassa sai vielä pelata.

Tämän kevään pudotuspeleissä on vastakkain sama pari: Lokomotiv ja Jokerit.

Asetelma on vain täysin toisenlainen. Vuosi sitten Jokerit oli kotijoukkue, nyt Jokerit pelaa pysyvästi vieraskaukaloissa.

Suomessa ei saa ottaa halliin yleisöä, eikä venäläisten joukkueiden matkustaminen tänne ainakaan helpotu, kun rajoituksia kiristetään.

Lokomotivilla on pysyvä kotietu, ja sillä voi olla valtava merkitys. On kotikaukalo ja katsomossa ainakin jonkun verran omia faneja.

Kaukalossa kotietu saattaa näkyä pelipaitojen väreissä kotistatuksen mukaan. Ja onhan kotijoukkueella niin sanottu viimeinen vaihto-oikeus, mutta siitä saa edun vasta mahdollisessa seitsemännessä pelissä, jos ylipäätään haluaa käyttää sitä.

Isoin etu tulee silti kentän ulkopuolisista asioista.

Jääkiekkoliiga NHL sulkeutui kuplaan Torontossa ja Edmontonissa viime syyskesällä. Silloin kaikki joukkueet muuttivat hotelleihin, omiin huoneisiin ja omiin kerroksiin.

On eri asia muuttaa vieraaseen maahan kuin vieraaseen kaupunkiin. Siinäkin on eroa, että Jokerit asuu ainoana KHL-seurana hotellissa ja muut tutummissa paikoissaan.

Jaroslavlissa on käytössä uusi moderni basa eli niin sanottu leirimajoitus, jota Lokomotiv käyttää epäilemättä ahkerasti. Se on silti eri asia kuin kliininen hotelli.

Jokerien antamaa tasoitusta on mahdoton mitata pisteillä tai voitoilla.

Vaikka Jokerien pelaajat ovat erittäin tottuneita asumaan venäläisissä hotelleissa –  joissa kyllä laatua riittää – ovat ne silti vain hotelleja.

Jokaista pitempääkin vierasreissua on seurannut melko nopea paluu kotiin. On matka sitten kestänyt viikon tai vähän yli.

Tuttu hotelli Jaroslavlissa on Jokerien koti maaliskuun alussa. Kuun lopulla koti voi olla Pietarissa, Moskovassa – tai Suomessa.

Vaatii pelaajilta ja valmennukselta erittäin paljon kestää yksitoikkoista hotellielämää jopa kaksi kuukautta.

KHL:n pudotuspelien viimeiseksi päivämääräksi on merkitty vappuaatto eli 30. huhtikuuta.

Yhden helpotuksen Jokerit voi saada. Jos joukkue pudottaa Lokomotivin lyhyessä sarjassa, palaa joukkue Suomeen välipäiviksi.

Konkaripakki Sami Lepistö luonnehti bonusta merkittäväksi, kunhan se ei ala ohjata liikaa tekemistä.

Jokerien pakon sanelemassa ratkaisussa on kaksi puolta, sanoo suomalainen KHL-veteraani, joka tuntee sarjan läpikotaisin. Ryhmä on kasassa koko ajan, ja nopeatkin reagoinnit ovat mahdollisia. Toisaalta voi olla henkisesti raskasta, jos hommat eivät ala luistaa.

Gagarin cupin voittaminen on jokaisen KHL:ssä pelaavan unelma – ainakin jossakin takaraivossa.

Jokereissa on puhuttu mestaruudesta seitsemän kautta, mutta kertaakaan tie ei ole vienyt pudotuspelien toista kierrosta pitemmälle.

Tämän kevään vaatimustasoa lisää voittamisen ja häviämisen välinen häviävän pieni ero. Jokainen pelaaja haluaa voittaa ja jatkaa kautta, mutta heikkoina hetkinä tappio voi hiipiä ajatuksiin. Silloin pääsee ainakin kotiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat