Aitajuoksun pomppuihme - Urheilu | HS.fi

Anni Siirtola, 22, edustaa Suomea yleisurheilun EM-hallikisoissa Puolassa. ”Ensimmäinen arvokisaedustuspaikka on tosi iso juttu ja saavutus nuorelle urheilijalle”, hän sanoo.­

Aitajuoksun pomppuihme

Anni Siirtola ponnistaa muutaman askeleen vauhdilla 130 senttiä ylöspäin. Entinen telinevoimistelija löysi lajinsa vasta 15-vuotiaana. Viikonloppuna hän kisaa ensi kertaa aikuisten arvokisoissa.


3.3. 2:00 | Päivitetty 3.3. 8:49

Pomppuihme. Sitä helsinkiläinen aitajuoksija Anni Siirtola todella on.

Siirtola on ponnistanut muutaman askeleen vauhdilla 130 sentin korkeuteen. Se on huima lukema 162-senttiseltä urheilijalta.

”Onhan se kova tulos näin pieneltä ihmiseltä”, Siirtola nauraa itsekin.

Siirtola, 22, on noussut kuin varkain haastamaan Suomen naisten aitajuoksun kärkinimiä Annimari Kortetta, Nooralotta Neziriä, Reetta Hursketta ja Lotta Haralaa.

Viime kesän Suomen mestaruuskisoissa Siirtola jäi vielä selvästi nelikon vauhdista. Hän oli 100 metrin aitafinaalissa viides.

Helmikuun SM-halleissa Siirtola aitoi 60 metrillä ensimmäisen aikuisten mestaruutensa. Muut kärkinaiset tosin eivät kilpailleet eri syistä johtuen Jyväskylässä.

”Hallikaudella meillä on ollut vähän vajaa poppoo, kun jollekin aina tapahtuu jotakin”, sanoo Siirtola, joka kilpailee tulevana viikonloppuna ensi kertaa aikuisten arvokisoissa EM-halleissa Puolassa.

Korte harjoittelee jo täysillä kesäkauteen Teneriffalla. Hurske keskeytti hallikauden. Jalkavaivainen Harala ei sitä edes aloittanut. Neziri sen sijaan on parantanut kaksi kertaa SE:tä 60 metrillä ja tavoittelee matkalla hallimitalia Puolassa.

Siirtolan tavoitteena on päästä Torunin hallissa välieriin. Hän on ajallaan 8,12 sekuntia Euroopan tilastossa sijalla 24.

”Ihan sama, mihin ensimmäinen arvokisaedustus osuu. Paikka EM-halleihin ei edes yllättänyt. Ensimmäinen arvokisaedustuspaikka on tosi iso juttu ja saavutus nuorelle urheilijalle”, Siirtola sanoo.

Kauden paras aika ja ennätys syntyivät helmikuun puolivälissä Łódźin hallissa Puolassa. Łódźiin Siirtola lainasi Kortteen Adidas-juoksupukua, jota tämä käyttää kansainvälisissä kisoissa silloin, kun päällä ei ole Suomen edustusasu.

”Olisin voinut lähteä kansainväliseen kisaan seurani [Helsingin Kisa-Veikot] edustusasussa, mutta yleensä on tapana käyttää sponsoriasua, jota minulla ei valitettavasti ole. Onneksi Annimari tuli apuun.”

Vielä muutama vuosi sitten Siirtolan oli vaikea kuvitella, että hän juoksisi samoissa kisoissa nuoruutensa esikuvan Nezirin kanssa.

Pika-aituri Anni Siirtola harjoittelee Myllypuron Liikuntamyllyssä Helsingissä.­

Pika-aituri Anni Siirtola harjoittelee Myllypuron Liikuntamyllyssä Helsingissä.­

Ensi kerran se tapahtui Kalevan kisoissa Oulussa vuonna 2016. Neziri voitti ja Siirtola oli finaalissa viimeinen.

”Muistan, että minua jännitti hirveästi ennen juoksua callroomissa.”

Ainakin geeniensä puolesta Siirtolalla on ainesta aitajuoksun huipulle. Äiti Anna (o.s. Suurnäkki) voitti kaksi SM-kultaa 400 metrin aidoissa 1990-luvun alussa. Suomen kaikkien aikojen tilastossa hän on kuudes ajallaan 56,76. Viime kesänä ajalla olisi voitettu ylivoimaisesti Suomen mestaruus.

Isä Timo Siirtola oli kaksi kertaa pronssilla SM-halleissa 60 metrin aidoissa niin ikään 1990-luvun alussa. Ulkona 110 metrin aidoissa hän oli parhaimmillaan Kalevan kisoissa kaksi kertaa neljäs. Maan kaikkien aikojen tilastossa hänen ennätyksensä 14,00 sekuntia riittää 21. sijaan.

Nyt isä toimii tyttärensä valmentajana. Viime syksynä Siirtolan valmennustiimiin siirtyi myös lahtelainen aitajuoksija Viivi Avikainen. Sattumaa tai ei, mutta Avikaisen ja Siirtolan ennätys 100 metrin aidoissa on tismalleen sama: 13,32.

”Äiti aina ihmettelee, miten tulemme isän kanssa niin hyvin toimeen, kun olemme olleet kuukauden vaikka Teneriffalla harjoittelemassa. Meidän kemiat toimivat hyvin, ja isä on hyvä kuuntelemaan”, Anni Siirtola sanoo.

Hän kiittelee muutenkin vanhempiaan urheilu-urastaan.

”Äidille ja isälle kuuluu suuri kiitos, että voin urheilla sillä tasolla, jolla pystyn. Kotona tulee hyvä tuki ja turva.”

Urheilemisen lisäksi Anni Sirola opiskelee biologiaa. Urheilijaa kiinnostaa miten kroppa toimii.­

Myös perheen kaksi nuorempaa tytärtä urheilevat, keskimmäinen ui ja nuorin seuraa isosiskoaan aitajuoksuun, jonka Anni aloitti varsin myöhään 15-vuotiaana.

Ennen yleisurheilua hän voimisteli, suosikkilajina oli hyppy. Pohja ponnistusvoimalle löytyy siis sieltä.

Voimistelu jäi, kun Siirtolan olisi pitänyt mennä voimistelu­maa­joukkueeseen.

”Tiesin, etten ikinä olisi päässyt voimistelussa huipulle. Tykkäsin voimistelusta todella paljon, mutten treenannut sitä niin tavoitteellisesti. Aitajuoksussa pohjan ja juoksurutiinin rakentamiseen meni oma aikansa. Voimistelussa ei juostu.”

Aitajuoksussa Siirtolaan viehättää vauhdin ja voiman tuoton räjähtävyys eli jälleen palataan ponnistusvoimaan. Voisi ajatella, että Siirtola olisi hyvä korkeushyppääjä.

”Ehei, en osaa hypätä korkeutta ollenkaan. Siinä pitää ponnistaa niin eri suuntaan kuin aitajuoksussa. Hyvä, jos ylittäisin 150 senttiä.”

Tilastopajan verkkosivuilta Siirtolan korkeushyppy­ennätykseksi löytyy 153 senttiä. Pituutta hän on hypännyt 588 senttiä ja kasannut seitsenottelussa 4 428 pistettä. Tilastoista löytyy tulos myös kiekonheitosta, 26 metriä ja 93 senttiä.

”Kiekonheitto oli kivaa, mutta olin siihen liian pikkuinen. Ottelua kokeiltiin syksyllä, kun kausi oli ohi.”

Koronarajoitusten aikana Siirtola on harjoitellut viikolla Liikuntamyllyssä Myllypurossa ja viikonloppuisin Espoossa. 8. maaliskuuta alkava kolmen viikon sulkuaika saattaa sulkea hallit.

”Jos hallit pannaan kiinni, ollaan vähän pulassa ja sitten rajoitukset alkavat vaikuttaa myös minun elämääni. Tähän asti olen päässyt aika helpolla.”

Harjoittelun ohella Siirtola opiskelee avoimessa yliopistossa biologia.

”Yllättäen urheilijaa kiinnostaa biologia ja miten kroppa toimii. On vähän auki, mihin haen opiskelemaan.”

Sitä ennen Siirtola haluaa nähdä, mihin asti rahkeet riittävät aitajuoksussa.

Ponnistusvoimasta se ainakaan ei jää kiinni.

Naisten 60 metrin alkuerät juostaan EM-halleissa lauantaina, välierät ja finaali sunnuntaina.  

Myllypuron Liikuntamylly on Anni Sirolalle kuin toinen koti.­

Anni Siirtola

Syntynyt syyskuussa 1998, 22-vuotias.

Seura Helsingin Kisa-Veikot.

Valmentaja Timo Siirtola.

Ylioppilas 2018, opiskelee biologiaa avoimessa yliopistossa.

60 metrin aitojen tuore Suomen mestari hallissa.

Asuu Viikissä Helsingissä.

Ennätys 100 metrin aidoissa 13,32 ja 60 metrin aidoissa 8,12.

22-vuotiaiden 100 metrin aitojen Suomen mestari 2020.

Välierissä 19- ja 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa 2017 ja 2019.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat