Ristomatti Hakolaa ei pidetty nuorena erityisen lahjakkaana, mutta yksi kohtaaminen Iivo Niskasen kanssa nostatti kulmakarvoja - Urheilu | HS.fi

Ristomatti Hakolaa ei pidetty nuorena erityisen lahjakkaana, mutta yksi kohtaaminen Iivo Niskasen kanssa nostatti kulmakarvoja

Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Krista Pärmäkoski olivat Suomen joukkueen menestyneimmät hiihtäjät juniorivuosina.

Ristomatti Hakola (oik.) otti Joni Mäen kanssa MM-hopeaa sprinttiviestissä.­

3.3. 9:17

Suomen hiihtojoukkueen mitalitilin MM-kisoissa avanneet Ristomatti Hakola ja Joni Mäki eivät olleet mitään superlahjakkuuksia junioreina. Eivät ainakaan, jos tarkastelee menestystä nuorten arvokisoissa.

Kaksikosta Mäki oli kuitenkin sprinteissä kärkitaistelussa mukana jo nuorena. Hän ylsi pronssille alle 20-vuotiaiden MM-kisojen vapaan sprintissä 2014 ja kahdesti kärkikymppiin alle 23-vuotiaiden kisoissa.

Normaalimatkoilla Mäellä oli nuorten sarjoissa vaikeampaa, ja hänet muun muassa otettiin kierroksella kiinni 30 kilometrin yhdistelmäkisassa.

Ristomatti Hakola ei kilpaillut lainkaan alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Vanhemmassa ikäluokassa hän ylsi parhaimmillaan 15:nneksi.

”Hän ei ollut terävimmällä huipulla siinä ikäluokassa, että olisi tullut valituksi”, muistelee Hakolan pitkäaikainen valmentaja Antti Hagqvist.

”Kun Ristomatti oli 16–20-vuotias, häntä ei yleisesti pidetty minään erityislahjakkuutena suomalaisessa hiihdossa.”

Joitain merkkejä hyvästä tulevaisuudesta kuitenkin välkähteli. Hagqvist muistelee Hakolan ja vuotta nuoremman, mutta jo tuolloin säväyttäneen Iivo Niskasen kohtaamista, kun ensin mainittu oli noin 18-vuotias.

”Ristomatti taisi voittaa minuutilla tai puolellatoista. Silloin huomattiin, että hänellä on kestävyyskapasiteettia ja että hänestä voi tulla kansainvälisen tason hiihtäjä.”

Hagqvist oli pannut merkille Hakolan nopeusreservin ja yleisen urheilullisuuden. Ne olivat kuitenkin vasta pohjia, ja yleislahjakkaita hiihtäjiä oli maailmalla paljon muitakin.

”Se, miten huipulle tähtäävä harjoittelu puree ja miten sitä kestää ja jaksaa vuodesta toiseen, on suurempi tekijä.”

Suurelle yleisölle Hakola on tullut tunnetuksi sprintterinä. Valmentajan ja urheilijan ajatusmaailmassa Hakola on kuitenkin yleishiihtäjä, jonka parhaat tulokset kansainvälisesti ovat vain tulleet sprinteissä.

Ensimmäisen aikuisten Suomen mestaruutensa Hakola voitti 50 kilometrin perinteisellä.

Oberstdorfin MM-kisoissa olevan Suomen hiihtomaajoukkueen miehistä nuorten sarjoissa parhaiten pärjäsivät Iivo Niskanen ja Perttu Hyvärinen.

Niskanen voitti alle 23-vuotiaiden MM-kultaa 15 kilometrillä juuri ennen suurta läpimurtoaan Sotšin olympialaisissa. Hyvärinen ylsi pronssille kahdella henkilökohtaisella matkalla alle 20-vuotiaiden kisoissa.

Henkilökohtaisen mitalin nuorten arvokisoissa ovat saaneet Mäen, Niskasen ja Hyvärisen lisäksi Lauri Lepistö (alle 20-vuotiaiden pronssi 10 kilometriltä) ja Juho Mikkonen (alle 23-vuotiaiden hopeaa sprintistä).

MM-kisoissa mukana olevat suomalaismiehet saivat nuorten sarjoista yhteensä kuusi henkilökohtaista MM-mitalia ja 13 muuta sijoitusta kymmenen kärkeen.

Naisten joukkueen urheilijat saivat nuorten sarjoista neljä mitalia ja 14 muuta top 10 -sijoitusta.

Naisten mitalipotin otti lähes yksin Krista Pärmäkoski. Hän kauhoi kultaa niin 20- kuin 23-vuotiaiden sarjasta ja otti lisäksi hopeaa nuoremmista. Alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruus vapaan kympillä tuli peräti minuutin erolla hopeahiihtäjä Marija Gustšinaan.

Naisten saldo näyttäisi erilaiselta, jos Kerttu Niskanen ei olisi joutunut jättämään Oberstdorfin-reissua väliin loukkaantumisen takia. Hän voitti alle 23-vuotiaissa kaksi kultaa ja kaksi pronssia.

Menestys nuorten sarjoissa

Suomen hiihtomaajoukkueen urheilijoiden parhaat henkilökohtaiset tulokset alle 20- ja alle 23-vuotiaiden MM-kisoissa.

Miehet:

Ristomatti Hakola: U23 MM; 15:s 15 km

Perttu Hyvärinen: U20 MM; pronssia 20 km ja 10 km. U23 MM; 9:s 15 km.

Lauri Lepistö: U20 MM; pronssia 10 km. U23 MM; 13:s sprintissä.

Juho Mikkonen: U20 MM; 4:s sprintissä. U23 MM; hopeaa sprintissä.

Joni Mäki: U20 MM; pronssia sprintistä. U23 MM; 7:s sprintissä.

Iivo Niskanen: U20 MM; 4:s 10 km. U23 MM; kultaa 15 km.

Markus Vuorela: U20 MM; 20:s 15 km. U23 MM; 13:s sprintissä.

Lauri Vuorinen: U20 MM; 4:s sprintissä, U23 MM; 9:s 15 km.

Naiset:

Jasmi Joensuu: U20 MM; 27:s 5 km ja sprintissä. U23 MM; 26:s sprintissä.

Anne Kyllönen: U20 MM; 14:s sprintissä. U23 MM; 4:s 10 km.

Katri Lylynperä: U20 MM; 10:s sprintissä. U23 MM; 11:s 10 km ja sprintissä.

Johanna Matintalo: U20 MM; 4:s 5 km. U23 MM; hopeaa 15 km.

Laura Mononen: U20 MM; 39:s 15 km.

Vilma Nissinen: U20 MM; 17:s 10 km. U23 MM; 8:s 10 km ja 15 km.

Krista Pärmäkoski: U20 MM; kultaa 5 km, hopeaa 10 km. U23 MM; kultaa 10 km.

Riitta-Liisa Roponen: ei nuorten arvokisoja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat