Norjalainen maailmanmestari pääsi pois sivuraiteelta – teki rahapulassa pätkätöitä vahtimestarina - Urheilu | HS.fi

Norjalainen maailmanmestari pääsi pois sivuraiteelta – teki rahapulassa pätkätöitä vahtimestarina

Hans Christer Holund piti itseään välillä lopettaneena hiihtäjänä.

Norjan Hans Christer Holund antoi palaa uransa toisen MM-kullan kunniaksi.­

3.3. 12:41 | Päivitetty 3.3. 20:33

Kirjainyhdistelmä HC voi tarkoittaa monia asioita, mutta yksi niistä on hardcore.

Sen voi mieltää olevan esimerkiksi jotain kovaa , äärimmäistä ja periksi antamatonta.

Näiltä pohjilta HC on osuva lempinimi norjalaiselle hiihtäjälle Hans Christer Holundille, joka keskiviikkona voitti hurjalla – jopa äärimmäisen kovalla – vedolla 15 km:n (v) maailmanmestaruuden Oberstdorfissa.

Kyseessä oli väliaikalähdöllä hiihdetty kisa eli äärimmäisen suorituskyvyn mittari. Ja nyt kisa käytiin rankalla ladulla ja raskaalla ”mätövesikelillä”, kuten kisan paras suomalainen, 17:nneksi sijoittunut Perttu Hyvärinen sanoi.

Holund johti norjalaiset kolmoisvoittoon, ja kaikki viisi norjalaista sijoittuivat seitsemän parhaan joukkoon.

Hopeaa sai Simen Hegstad Krüger, joka lauantain yhdistelmäkilpailussa oli niin ikään kakkonen. Pronssia otti Norjan uusi kyky, ensimmäisen kerran arvokisoissa hiihtänyt 22-vuotias Harald Østberg Amundsen, joka kaatui kovassa vauhdissa loppumatkalla.

Yhdistelmäkilpailussa pronssia saavuttanut Holund karjui riemusta maaliin tullessaan eikä näyttänyt edes kovin väsyneeltä. Hetkeä myöhemmin hän itki ilosta maalialueella.

”Tämä on suurta. Tämä on suurinta, mitä olen koskaan tehnyt. Minulla oli hyvä päivä ja onnistuin hiihtämään suunnitelman mukaan”, liikuttunut 32-vuotias Holund sanoi kotimaansa yleisradioyhtiölle NRK:lle.

Väliaikalähtöinen kilpailu sopii Holundin ominaisuuksille parhaiten, sillä kirikyky ei kuulu hänen vahvuuksiinsa. Sen sijaan hän on rajun matkavauhdin mies, jolla on kaikesta päätellen maailmanluokan hapenottokyky. Sitä hän on päässyt hyödyntämään MM-laduilla tappavassa Burgstallin nousussa.

Mutta on Holund saanut hiihtäjänä jotain suurta aikaan aikaisemminkin. Hän on sama mies, joka kaksi vuotta sitten karkasi Seefeldin MM-kisoissa muilta yhteislähdöllä hiihdetyllä 50 km:llä (v) jo ennen puolimatkaa ja vei komealla soolohiihdolla maailmanmestaruuden.

Suomen mediassa tuo suoritus jäi silloin Matti Heikkisen lopettamisilmoituksen varjoon.

Holund on ollut urallaan niin kova hiihtäjä, että Suomessa hän olisi ollut aina yksi maajoukkueen tähdistä.

Norjassa on toisin, kun huippuluokan kykyjä on varaa jättää maajoukkueen ulkopuolelle. Holundillakin on ollut vaiheita, jolloin hän on ollut Norjan maajoukkuejärjestelmässä sivuraiteella, vaikka hän voitti vuonna 2008 nuorten maailmanmestaruuden.

Ilta-Sanomien haastattelussa syksyllä 2019 Holund kertoi pitäneensä itseään 21–24-vuotiaana lähinnä liikunnan harrastajana. Mukana oli myös ylikuormitusta.

”En koskaan ole leijaillut omassa erinomaisuudessani, mutta on tietysti poikkeuksellista ainakin hiihdon kaltaisessa lajissa nousta tälle tasolle niin, että on käytännössä kolme kokonaista kautta pois pelistä. Siitä olen aika ylpeä”, Holund sanoi IS:lle.

Noina aikoina hän joutui tekemään myös muita töitä elättääkseen itsensä ja piti itseään lopettaneena hiihtäjänä. Hän työskenteli muun muassa valtion rautatieyhtiön palveluksessa vahtimestarina.

”Rahat loppuivat. Minä en ole varakkaan perheen lapsi vaan elin hanttitöideni palkalla ja opintotuella ilman minkäänlaista järjestelmätukea tai sponsoreita. Kaiken tämän ohessa ei ollut mahdollista panostaa hiihtoon niin paljon kuin Norjassa pitää, jotta voi tavoitella mitään.”

Taloustieteitä opiskelleen Holundin paluu huippuhiihtäjän kirjoihin alkoi vuonna 2012, ja nyt hänellä on kahden MM-kullan lisäksi muun muassa yksi olympiamitali ja 15 palkintokorokesijaa maailmancupissa.

”Olin todella lähellä lopettaa kahdeksan vuotta sitten. Minun ei ehkä kuuluisi seistä tänään tässä, mutta valtavan moni ihminen on auttanut minua matkan varrella. Haluan omistaa tämän voiton kaikille niille, joilta olen saanut apua”, Holund sanoi NRK:lle.

Viime talvena Lahden maailmancupissa Iivo Niskanen voitti 15 km: n (p) väliaikalähdön, ja Holund tuli kolmanneksi.

”Iivo on yksi kaikkien aikojen parhaista perinteisen hiihtäjistä. Minuun tekee erityisen vaikutuksen se, että hän on niin vahva tärkeimmissä kilpailuissa. Olemme nähneet sen sekä MM-kisoissa että olympialaisissa”, Holund sanoi tuolloin HS:lle.

Näissä MM-kisoissa Holundin näkemys ei ole toteutunut. Yhdistelmäkilpailussa Niskanen sijoittui 13:nneksi, ja keskiviikkona suoritus oli vielä vaisumpi. Tuloksena oli 18. sija.

Niskanen aloitti vahvasti ja johti kisaa 2.9 km:n väliajoissa, mutta puolimatkan jälkeen alkoi kiihtyvä vajoaminen yhä kauemmaksi kärjestä.

”Lähdin hiihtämään rohkeasti mitalista, mutta en kestänyt kuin vajaaseen kymppiin. En tiedä, mitä sitten tapahtui”, Niskanen sanoi STT:n mukaan.

Viimeisellä kierroksella ennen pitkää Burgstallin nousua Niskaselta katkesi vielä sauvakin, kun se hänen mukaansa meni läpi pehmeästä radan pinnasta. Mutta siinä vaiheessa peli oli jo menetetty.

”Viimeinen kiekka oli kauhea. Se oli sohjossa tamppaamista, ja rikoin vielä sauvan. Jouduin nousemaan jyrkintä nousua vähän aikaa yhdellä sauvalla.”

Perttu Hyväriselle 17. sija oli uran paras arvokisanoteeraus.

”Siinä vain survottiin läpi. Latu pehmeni yllättävän paljon. Yritin vain pysyä mahdollisimman virkeänä loppuun asti. Ei tullut täysin kuollutta hetkeä matkan varrella, yritin pitää sen limitin tiedossa. Ihan kohtalainen ok veto”, Hyvärinen sanoi Hiihtoliiton äänitteessä.

Muista suomalaisista Markus Vuorela oli 28:s ja Joni Mäki keskeytti.

”Oli pehmeä mies ja pehmeä latu. Ei ollut annettavaa tänään. En ollut palautunut kunnolla parikilpailusta”, Mäki sanoi STT:n mukaan. Sunnuntaina hän saavutti Ristomatti Hakolan kanssa sprinttiviestin MM-hopeaa.

Oberstdorf, Saksa:

MM-kilpailut, 7. päivä:

Miehet, 15 km: 1) Hans Christer Holund Norja 33.48,7, 2) Simen Hegstad Krüger Norja jäljessä 20,2 sekuntia, 3) Harald Östberg Amundsen Norja –35,6, 4) Aleksandr Bolshunov Venäjä –43,7, 5) Artem Maltsev Venäjä –50,7, 6) Sjur Röthe Norja –55,3, 7) Martin Johnsrud Sundby Norja –55,9, 8) Jens Burman Ruotsi –56,9, 9) William Poromaa Ruotsi –1.02,7, 10) Andrew Musgrave Britannia –1.06,3,

... 17) Perttu Hyvärinen Suomi –1.24,4, 18) Iivo Niskanen Suomi –1.24,9,... 28) Markus Vuorela Suomi –2.30,3.

Joni Mäki Suomi keskeytti.

Uutinen päivittyy. HS seurasi 15 kilometrin kilpailua hetki hetkeltä. Seuranta löytyy kisaohjelmagrafiikan jälkeen.

Iivo Niskanen sijoittui keskiviikkona 18:nneksi.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat