Suomen suksihuollon ”patasydän” lähti kesken MM-kisojen kotiin, syynä pörssiyhtiön osavuosikatsaus - Urheilu | HS.fi

Suomen suksihuollon ”patasydän” lähti kesken MM-kisojen kotiin, syynä pörssiyhtiön osavuosikatsaus

Porilaiselle Vesa Mäkirannalle keikkatyöt huippu-urheilussa ovat henkireikä ja pakopaikka arjen oravanpyörästä.

Vesa Mäkiranta ehti työskennellä MM-kisojen poikkeuksellisen lämpimissä oloissa puolitoista viikkoa ennen kuin palasi maanantaina siviilityöhönsä.­

4.3. 2:00 | Päivitetty 4.3. 10:16

Moni kaipaa arkisen työn vastapainoksi harrastusta tai jotakin muuta, joka vie ajatuksia välillä toisaalle.

Porilaiselle diplomi-insinöörille Vesa Mäkirannalle pako arjesta tapahtuu paineiden ryydittämän huippu-urheilun maailmassa.

Mäkiranta, 43, työskentelee Peab-konsernissa, joka on yksi Pohjoismaiden suurimmista rakennusyhtiöistä ja työllistää Suomessa yli 2 000 henkilöä.

Mäkiranta on tuotannon controller konsernin rakentamisen liiketoimintayksikössä ja työskentelee suoraan toimitusjohtajan alaisuudessa.

Asemasta melko ylhäällä organisaatiossa kertoo osaltaan se, että Peabin verkkosivuilla Mäkiranta esitellään kuvan kera monien johtajien joukossa.

Muutamia kertoja talven aikana Mäkiranta tekee perheen tukemana täydellisiä irtiottoja työstään keikkailemalla Suomen hiihtomaajoukkueen suksihuoltoryhmässä.

Lue myös: Norjalainen maailmanmestari pääsi pois sivuraiteelta – teki rahapulassa pätkätöitä vahtimestarina

Alkuviikkoon asti hän oli Oberstdorfin MM-kisoissa mukana kiitettävästi onnistuneessa suksihuollossa. Tällä kertaa keikka päättyi kuitenkin kesken kisojen, kun Mäkirannan täytyi ennakkosuunnitelman mukaisesti palata varsinaiseen työhönsä.

Maaliskuun alussa alkoi pörssiyhtiön ensimmäisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksen kokoaminen, ja siinä Mäkirannan pitää olla mukana alusta lähtien.

”Tässä tapauksessa työ tulee ensin. Alamme käydä läpi työmaiden tulosennusteita. Sillä tavalla peilataan tätä vuotta ja tulevaa. Roolini on kontrolloida, että työmaat ennustavat, miten heillä menee. Minun tehtäväni on valvoa ennusteiden luotettavuutta ja antaa oma näkemys kaikista meillä Suomessa olevista työmaista”, Mäkiranta sanoo.

Hän ei ole suinkaan ainoa akateemisen koulutuksen hankkinut suksihuoltaja Suomen maajoukkueessa. Esimerkiksi huoltopäällikkö Martin Norrgård on valtiotieteiden maisteri, ja porukassa on toinenkin diplomi-insinööri.

Nyt Mäkiranta oli toisen kerran MM-kisoissa suksihuoltajana. Debyytti tapahtui kaksi vuotta sitten Seefeldissä.

Hänellä on pitkä kokemus suksien huoltamisesta, mutta muutaman viime vuoden aikana ura on edennyt aivan huipputasolle.

Kahdella edellisellä kaudella hän tuurasi Mika Venäläistä Iivo ja Kerttu Niskasen henkilökohtaisena suksihuoltajana. Keikkoja kertyi puolisen tusinaa kaudessa.

Vesa Mäkiranta haluaa vapaa-ajalla haastaa itseään.­

Mäkirannan oppi-isä Venäläinen lopetti maajoukkueuransa viime kauden jälkeen, mutta Mäkirannalle on löytynyt edelleen vastuuta. Ennen MM-kisoja hän oli tulessa kotimaan maailmancupeissa Rukalla ja Lahdessa, joissa tarvitaan enemmän suksihuoltajia kuin muina mc-viikonloppuina.

Lue myös: Kommentti: Kahden runkomiehen floppi vei viestin mitalitoiveet hämärään

Mutta mikä saa perheenisän lähtemään vapaa-ajallaan hommiin, joissa ei ole juurikaan mahdollisuutta rentoutua?

Pohjimmiltaan syy on klassinen: rakkaus lajiin. Mäkiranta kilpaili itse aikoinaan hiihdossa ja saavutti useita nuorten sarjojen SM-mitaleita.

Aikuisten sarjaan siirryttyään hän yritti olla parin vuoden ajan ammattimainen kilpahiihtäjä. Parhaaksi sijoitukseksi jäi 11. sija yleisen sarjan SM-kisoissa.

”Sitten totesin, että minun leipäni tulee helpommin jostain muualta.”

Yhteys lajiin on kuitenkin säilynyt suksihuoltajana.

”Tämä on minulle itsensä haastamista. Onnistumista vaaditaan joka kerta, ja toiset tykkää suorittamisesta paineen alla. Jos ei täällä tykkäisi olla, niin eihän tätä tekisi”, Mäkiranta toteaa.

”Olen tosi kiinnostunut suksista, voiteista, lumesta, olosuhteista. Siihen tekemiseen pitää olla palava intohimo. Tämä on minulle terapiaa ja henkireikä. Pääsen siitä arjen oravanpyörästä.”

Mäkiranta kertoo saaneensa suksihuolto-oppinsa pääasiassa Mika Venäläiseltä. Kaksikkoa on yhdistänyt muun muassa se, että Mäkirannalla ja Venäläisen vaimolla Kati Venäläisellä (o.s. Sundqvist) oli sama valmentaja, Mäkirannan isä Asko.

”Mika on opettanut minua kädestä pitäen”, sanoo Mäkiranta, joka rooli MM-kisojen suksihuollossa oli luistovoiteluryhmässä. Hän vastasi suksien pulveroinnista.

Kotioloissa Mäkiranta elää myös jääkiekkoarkea, sillä perheen 9- ja 11-vuotiaat pojat pelaavat Porin Ässien juniorijoukkueissa.

”Me olemme patasydämiä. Normioloissa olen mukana molempien poikien joukkueiden valmennuksessa. Aika tiivistä arkea vietetään silläkin tavalla”, Mäkiranta sanoo.

Vesa Mäkirannan tyylinäyte Satakunnan piirinmestaruuskisoista vuodelta 2003. Kisa päättyi hänen voittoonsa.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat