Herola ja Kukkonen mielissään yhdistetyn rahatilanteesta: ”Kun menestystä tulee, niin kyllä tästä taskuunkin jää” - Urheilu | HS.fi

Herola ja Kukkonen mielissään yhdistetyn rahatilanteesta: ”Kun menestystä tulee, niin kyllä tästä taskuunkin jää”

Yhteistyökumppanit ja olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö ovat mahdollistaneet lajin hyvän aseman. Ykköstähti Ilkka Herolalle kuluva kausi tuottaa mukavan potin euroja.

Ilkka Herolalle kuluvasta kaudesta tulee tuottoisa, sillä mies on menestynyt MM-kisojen lisäksi hyvin myös maailmancupissa.­

4.3. 2:00 | Päivitetty 4.3. 7:28

Päävalmentaja Petter Kukkonen aloitti tehtävässään 2012. Samana vuonna maailmancupissa debytoi Ilkka Herola, joka on ollut vuosikaudet yhdistetyn hiihdon kasvot.

Herola on suomalaisittain niitä harvoja yksilöurheilijoita, jotka ovat saaneet tehdä töitä ilman suuria rahahuolia.

”Minua on tuettu 16–17-vuotiaasta saakka, mistä iso kiitos yhteistyökumppaneille. Olen saanut tehdä laadukkaasti urheiluhommia”, Herola toteaa.

Kukkonen laskeskelee, että yhdistetyn maajoukkueen budjetti on 3–3,5-kertaistunut yhdeksän vuoden aikana. Kasvun taustalla ovat sponsorit ja olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö.

”Meihin on uskottu. Senkin takia oli todella mahtavaa ’maksaa takaisin’ mitalin muodossa”, Kukkonen sanoo.

Kun Pekingin olympiakisojen alkuun on 11 kuukautta, yhdistetyn maajoukkueen lähtökohdat vaikuttavat todella otollisilta. Talous ei nakerra tuloksentekokykyä, ryhmän ikärakenne on hyvä ja ykköstähti Herolan itseluottamus kova.

Pekingin esikisat peruttiin, joten olympiamäistä Kukkosella ei ole vielä käsitystä. Ladut ovat karttojen perusteella lajille tyypilliset.

”Kisapaikka sijaitsee 1 700 metrissä. Herolalle korkea ilmanala sopii erinomaisesti, koska hänellä on valtava kestävyyskone”, Kukkonen innostuu.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, yhdistetyn maajoukkueen taustaryhmä pysyy ennallaan. Kukkosen sopimus kattaa joka tapauksessa ensi kauden.

Päävalmentaja haluaisi kasvattaa Janne Ahosen roolia mäkipuolella. Kukkonen arvioi, että välineiden vielä nykyistä tarkempi testaus ja optimointi auttaisi maajoukkueurheilijoita. Nyt vain Herola kykenee hyppäämään maailmanluokan mitoille.

”Jos maailmantilanne suo, haluaisimme käydä Pekingin kisapaikoilla leirillä ensi kesänä.”

Hiihtoliitto ei keskiviikkona halunnut julkistaa MM-kisojen tarkkoja mitalibonuksia.

”Meillä on urheilijasopimukset, jossa olevat asiat ovat sopimusteknisesti kahdenvälisiä. Siksi niitä ei anneta julkisiksi. Kokonaisuudessa ei ole urheilijakohtaisia eroja”, liiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen viestitti.

Periaate on se, että bonuksia maksetaan 8. sijaan saakka ja mitali tarkoittaa useamman tuhannen euron pottia.

Herolalle kuluvasta kaudesta tulee tuottoisa, sillä mies on menestynyt hyvin myös maailmancupissa. Hän on yltänyt henkilökohtaisissa kisoissa kolmesti kolmen sakkiin ja seitsemän kertaa kuuden joukkoon.

Maailmancupissa voittaja saa runsaat 7 000 euroa, kakkonen lähes 5 500 ja kolmonenkin 3 600 euroa.

Tammikuussa lopussa Seefeldin triplassa rahanjako oli hieman tuosta kaavasta poikkeava. Sijat 4, 3 ja 2 toivat Herolalle yhteensä lähes 14 000 euron potin.

”Kun menestystä tulee, niin kyllä tästä taskuunkin jää. Ei ole mitään valittamista”, Herola sanoo.

Maailmancupissa palkintorahoja jaetaan 20 parhaalle, mitä hän pitää tärkeänä ja oikeudenmukaisena. Laji ei ole iso, mutta se takaa kuitenkin muutamalle kymmenelle mahdollisuuden ammattilaisuuteen.

”Änärimiljoonista (NHL) ei tietysti puhuta, mutta en tarvitse sellaisia onnelliseen elämään”, Herola heittää.

Torstaina hänellä on tilaisuus tavoitella mainetta ja hieman mammonaakin suurmäen kisassa.

Etukäteen oli tiedossa, että normaalimäen koitos sopii hiihtovoimaiselle suomalaiselle suurmäkeä paremmin. Harjoitukset ovat kertoneet samaa kieltä. Jarl Magnus Riiber, Johannes Lamparter, Akito Watabe ja Ryota Yamamoto saattavat karata mäessä liian kauas.

Herolan etu kolmeen viimeksi mainittuun verrattuna on normaalikisan mitali, joka karisti menestyspaineet.

Maailmancupin suurmäen kisoja

Klingenthal 7.2.

Mäki: 1) Greiderer, 2) Yamamoto +4, 3) Faisst +12, 4) Watabe +19, 5) Geiger +23, 26) Herola +2.14.

Maalissa: 1) Geiger, 2) Watabe +4, 3) Greiderer +4, 9) Faisst +56, 11) Yamamoto 1.35, 17) Herola +1.47.

Klingenthal 6.2.

Mäki: 1) Yamamoto, 2) Weber +32, 3) Muehlethaler +40, 6) Riessle +50, 13) Frenzel +1.11, 14) Geiger +1.14, 16) Herola +1.23.

Maalissa: 1) Geiger, 2) Riessle +3, 3) Frenzel +3, 4) Herola +3, 7) Muehlethaler +28, 8) Weber +29, 9) Yamamoto +44.

Riiber ei ollut mukana kisoissa

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat