Ilkka Herola nousi hurjasti yhdistetyn hiihto-osuudella: kuudes, 19-vuotias Johannes Lamparter otti kultaa - Urheilu | HS.fi

Ilkka Herola nousi hurjasti yhdistetyn hiihto-osuudella: kuudes, 19-vuotias Johannes Lamparter otti kultaa

Yhdistetyn mäkiluotsin mielestä suomalaisten pitää nyt keskittyä kahteen asiaan.

Ilkka Herolan toinen mitali Oberstdorfissa jää haaveeksi.­

4.3. 13:00 | Päivitetty 4.3. 18:39

Erot yhdistetyn suurmäessä kasvoivat torstaina odotettuakin isommiksi Oberstdorfissa. Etukäteen uumoiltiin, että kärki saattaa karata liian kauas Ilkka Herolalta MM-mitaleita ajatellen ja näin kävikin. Kurottavaa kolmen sakkiin kertyi pitkälti yli kaksi minuuttia.

Se yllätti, että kaikki mitalistit seulottiin käytännössä esille jo mäessä.

Johannes Lamparterin huima hyppy antoi lopulta tarvittavan etumatkan kultamitaliin. Peesailuun tyytynyt Jarl Magnus Riiber ja latujen työmies Akito Watabe ottivat loput jalometallit talteen.

”Kärjen taso oli niin kova, että lähtöpuomi pudotettiin todella alas. Siksi erot kasvoivat noin suuriksi”, Suomen yhdistetyn mäkiluotsi Falko Krismayr kommentoi.

Oberstdorfissa vain neljä urheilijaa lähti 1,5 minuutin sisällä hiihtoladulle. Vertailu aiempiin arvokisoihin alleviivaa isoja eroja.

Kaksi vuotta sitten MM-Seefeldin suurmäessä vastaava määrä oli 16, Pyeongchangin olympiakisoissa 14 ja Lahden MM-hiihdoissa 13.

Krismayr totesi, että suomalaisten pitää keskittyä jatkossa erityisesti kahteen asiaan: välineiden kehittämiseen ja vauhdin säilyttämiseen ponnistuksen jälkeen.

Itävaltalaisen Lamparterin kyvyt ovat olleet maanmiehen tiedossa muutaman vuoden.

”Tällä kaudella vakuutuin lopullisesti siitä, että hänestä tulee huippu. Lamparterista paistavat kova asenne ja oikeanlainen aggressiivisuus”, Krismayr analysoi.

19-vuotias liidokki voitti kolme viikkoa sitten Lahdessa nuorten maailmanmestaruuden näytöstyyliin, eikä tyyli muuttunut aikuisten tasolla. Kevyenä urheilijana kontrolloi myös hiihtoa mestarillisesti raskaissa olosuhteissa.

Kärjessä lähtenyt Lamparter oli ladulla päivän seitsemänneksi nopein. Parasta vauhtia piti jälleen Herola, joka kipusi 19. sijalta kuudenneksi. Se on hänelle uran kolmanneksi paras sijoitus arvokisoissa.

”Mitalitaisteluun olisi vaadittu nyt jotain erityistä. Olen koko urani lähtenyt hiihtämään tuosta asetelmasta, joten ei minun tarvinnut motivoida itseäni mäen jälkeen”, Herola sanoi Ylellä.

Herola pääsi maalisuoralla taistelemaan neljännestä sijasta, mikä olisi hieman paremmallakin hypyllä ollut ehdoton maksimi.

Hän uumoili lähtevänsä lauantain parisprinttiin Eero Hirvosen kanssa, mutta päävalmentaja Petter Kukkonen ei lyönyt vielä leimaa hopeamitalistin suunnitelmalle. Hirvonen oli torstaina 18:s, mutta myös Perttu Reponen (20:s) on aito vaihtoehto lauantaille.

Kukkosen mukaan valintaa harkitaan rauhassa, mutta kaksikkoa ei panna kisaamaan mäkiharjoituksissa. Reponen on vuosimallia 2002 ja runsaat kolme kuukautta Lamparteria nuorempi.

Suomella on tältä kaudelta parisprintin kolmossija Val di Fiemmen maailmancupista (Herola/Hirvonen), mutta Oberissa mitali olisi jonkinlainen paukku. Sen verran pidemmälle pahimmat kilpakumppanit lentävät suurmäestä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat