Riitta-Liisa Roponen komensi päävalmentajaa Kimi Räikkösen tyylillä matkalla MM-mitalille - Urheilu | HS.fi

Riitta-Liisa Roponen komensi päävalmentajaa Kimi Räikkösen tyylillä matkalla MM-mitalille

Suomi otti riemukkaan pronssin naisten MM-viestissä, Krista Pärmäkoski suorastaan karjui kukistettuaan Jessie Digginsin: ”Tuntuu ihan hemmetin hyvältä”

Krista Pärmäkoski tuuletti maaliin tullessaan ja Suomen joukkueen muut hiihtäjät ryntäsivät onnittelemaan.­

4.3. 13:49 | Päivitetty 4.3. 18:04

Jymy-yllätykset ovat olleet viime vuosina harvinaista herkkua naisten hiihdossa, mutta torstaina MM-kisojen viestissä ennustettavuus katosi.

Suuri ennakkosuosikki Ruotsi romahti jo toisella osuudella suurhiihtäjä Charlotte Kallan epäonnistumiseen, ja se avasi Suomen naisille mitalimahdollisuuden.

Suomen nelikko Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Riitta-Liisa Roponen ja Krista Pärmäkoski käytti tilaisuutensa täydellisesti ja otti äärimmäisen yllättävän ja riemukkaan MM-pronssin.

Pronssikamppailussa Pärmäkoski kukisti huippujännittävän ankkuriosuuden päätteeksi USA:n Jessie Digginsin uupuneiden hiihtäjien taistelussa loppusuoralla.

Vasta 19-vuotias Helene Marie Fossesholm sinetöi MM-kullan Norjalle Therese Johaugin karattua muilta kolmannella osuudella. Hopeaa sai Venäjän joukkue.

”Tuntuu ihan hemmetin hyvältä”, liikuttunut Pärmäkoski sanoi Ylen haastattelussa.

Pärmäkoski kiljui ja tuuletti poikkeuksellisen railakkaasti ja äänekkäästi maaliintulossa. Hän sanoi, että tämä mitali meni tunteisiin erityisesti sen takia, että se oli niin odottamaton.

”Jokainen mitali on spesiaali. Niitä tuuletuksia on nähty muuallakin. Tunteet purkautuivat. Omat suoritukseni eivät ole olleet sellaisia, mitä olisin toivonut. Kun pystyin tekemään noinkin hyvän suorituksen, niin se tuntuu hyvältä”, Pärmäkoski sanoi kisan jälkeen etäyhteydellä Suomen huoltorekan yläkerrasta.

Arvokisakonkari Roposen, 42, ”nuorisoksi” kutsumat 24-vuotiaat Joensuu ja Matintalo tekivät juuri sen mitä pitikin.

Joensuu pysyi hyvin muiden vauhdissa ja oli vaihdossa viides, seitsemän sekuntia kärjestä.

Matintalo tuli vaihtoon viiden sekunnin päässä mitalisijasta, ja Roponen otti vähitellen edellään lähteneet USA:n ja Saksan kiinni.

Pärmäkoski, 30, roikkui sitkeästi ankkuriosuudella Digginsin perässä ja väänsi viimeisessä nousussa edelle. Loppusuoralla Pärmäkoski pystyi pitämään amerikkalaisen takanaan.

”Kyllä me aika kovaa hiihdettiin. Koko ajan oli tiukkaa. Viimeisessä laskussa en pystynyt enää ajattelemaan, mistä kohtaa lasken. Jalat menivät vain johonkin. Maalisuora oli melko mustaa”, Pärmäkoski kertoi.

”Aamulla en uskonut, että tällaisen vedon pystyn tekemään. Sumeaa oli aika pitkälti. Olin niin limitillä. Riskillä hiihdin, ja onneksi se kantoi.”

Joensuu ja Matintalo kilpailivat ensi kertaa arvokisaviestissä ja saivat ensimmäisen arvokisamitalinsa.

Roposelle tämä oli seitsemäs MM-mitali, kuten Pärmäkoskellekin. Roposella on lisäksi yksi olympiamitali, Pärmäkoskella neljä.

Roposella sulkeutui 16 vuoden ympyrä MM-mitalistina. Näillä samoilla laduilla hän saavutti vuoden 2005 kisoissa uransa ensimmäisen arvokisamitalin, kun Pirjo Mannisen kanssa tuli hopeaa sprinttiviestissä.

”Ei kukaan, ei kukaan, ei kukaan olisi pannut minua spekulaatioissa viestijoukkueeseen ennen tämän kauden alkua. Kovaa ja oikeanlaista työtä on tehty, että tässä ollaan”, Roponen sanoi huoltorekasta.

Roposen arvokisamitaleista kuusi on pitkästä viestistä. Lähes aina hän on hoitanut osuutensa (yhtä lukuun ottamatta kolmannen) varmasti ja luotettavasti.

Roponen paljasti kisan jälkeen komentaneensa ennen osuuttaan kuumana käyneen päävalmentaja Ville Oksasen järjestykseen Kimi Räikköstä mukaillen.

”Oli aika vaikea paikka lähteä. Ville rupesi minua jotain neuvomaan, niin käytin sellaista tuttua lainausta, että shut up, I know what I am doing”, Roponen kertoi pilke silmäkulmassa.

Oksanen myönsi Ylen haastattelussa, että keskiviikkona Pärmäkoski ilmaisi hänelle tyytymättömyytensä siitä, että hän ei päässyt hiihtämään perinteisen osuutta vaan sai ankkurin roolin.

”Kyllä se oli oikea valinta ja taktiikka. Ehkä Kristakin antaa sen nyt anteeksi. Tavoitteena oli olla kisan taistelevin joukkue, ja sitä oltiin. Tämä on todella liikuttava hetki”, Oksanen sanoi Ylelle.

Pärmäkoski sanoi ”kamppailleensa” Oksasen kanssa asiasta pitkään.

”Vapaa oli vähän sakannut, siksi olisin halunnut hiihtää perinteistä. Ehkä oli hyvä, että valmentajat pitivät päänsä.”

Hiihtäjien mukaan Oksanen oli luvannut, että häneltä lähtee tukka, jos mitali tulee.

Oberstdorf, Saksa: MM-kilpailut, naisten viesti 4x5 km:

1) Norja (Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug, Helene Marie Fossesholm) 53.43,2, 2) RSF Venäjän Hiihtoliitto (Jana Kirpishenko, Julia Stupak, Tatjana Sorina, Natalia Neprjajeva) jäljessä 26,6 sekuntia, 3) Suomi (Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Riitta-Liisa Roponen, Krista Pärmäkoski) –46,2, 4) USA –47,0, 5) Saksa –1.06,4, 6) Ruotsi –2.00,0, 7) Sveitsi –2.49,2, 8) Tshekki –3.04,3, 9) Kanada –3.42,1, 10) Japani –5.30,0.

HS seurasi viestihiihtoa hetki hetkeltä. Seuranta löytyy kisaohjelman jälkeen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat