Ei enää virtsakuljetuksia Ruotsiin: Helsinki saa oman dopinglaboratorion - Urheilu | HS.fi

Ei enää virtsakuljetuksia Ruotsiin: Helsinki saa oman dopinglaboratorion

Suomessa tehdään vuosittain noin 4 000 antidopinganalyysiä. Viimeisen kahden vuoden ajan näytteet on tutkittu Tukholmassa.

Maailman antidopingtoimisto WADA on akkreditoinut THL:n dopingtestauslaboratorion.­

5.3. 9:01 | Päivitetty 5.3. 10:35

Suomi saa kahden vuoden tauon jälkeen oman dopingtestilaboratorion.

Maailman antidopingtoimisto Wada on vahvistanut, että THL:ssä toimiva Helsingin dopingtestauslaboratorio on akkreditoitu eli todettu päteväksi dopingtestaukseen. Laboratorio voi välittömästi aloittaa antidopinganalyysit.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteen mukaan Suomessa tehdään vuosittain noin 4000 antidopinganalyysiä.

”Suomessa on pitkä perinne dopinganalytiikasta. Sitä on tehty jo 1980-luvulta asti, joten on hienoa, että asiantuntijuus tällä alalla säilyy Suomessa”, laboratoriopäällikkö Tina Suominen THL:stä kertoo tiedotteessa.

Dopingtestauslaboratorio siirtyi THL:ään vuoden 2020 alussa. Siirron ajaksi dopinganalytiikkatoiminta laitettiin tauolle.

”Laboratorion siirto sujui erittäin hyvin. Sekä huippulaboratorion siirtäminen toiseen organisaatioon että akkreditoinnin takaisin voimaan saaminen oli pandemia-aikana hyvin työläs prosessi”, Suominen toteaa.

Aiemmin antidopinganalyysejä tehtiin Suomessa Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy:ssä, joka tunnetaan nykyään nimellä Synlab Suomi.

Vuoden 2019 alusta lähtien Suek on lähettänyt dopinganalyysit tutkittavaksi Ruotsiin Tukholman Karoliinisen yliopistosairaalan dopingtestauslaboratorioon, koska Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy teki vuoden 2018 lopulla merkittävän korotuksen dopinganalyysien hintoihin.

”Hinnat olisivat nousseet tuplaten. Se ei ollut enää vaihtoehto”, Suekin pääsihteeri Teemu Japisson sanoo.

Dopingtestauslaboratorio on toiminut Suomessa 70-luvun lopulta alkaen, joten oma laboratorio on parin välivuoden jälkeen hyvin tervetullut.

”Hienoa, että laboratorio on avattu Suomessa. Tauko on ollut valitettavan pitkä ja olemme joutuneet käyttämään Tukholman laboratoriota. Totta kai se helpottaa, että laboratorio on kotimaassa”, Japisson toteaa.

THL:n antidopinglaboratorio tuo lisäarvoa antidopingtoiminnalle ja muitakin hyötyjä on.

”Ainakin kuljetuskustannukset vähenevät ja asiantuntijayhteistyötä on helpompi tehdä kun laboratorio on Suomessa.”

Opetus- ja kulttuuriministeriö vastaa antidopingtoiminnan edistämisestä ja tukemisesta Suomessa sekä hallitustenvälisestä antidopingyhteistyöstä kansainvälisten dopingin vastaisten yleissopimusten mukaisesti.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon mukaan Wadan päätös on erittäin tervetullut.

”Pidän dopinglaboratoriotoiminnan säilyttämistä Suomessa liikuntapoliittisesti merkittävänä. Laboratoriotoiminta täydentää Suomen vahvaa antidopingosaamista ja on merkittävä päätös myös Suomessa järjestettävän kansainvälisen kilpailutoiminnan kannalta”, ministeri Saarikko toteaa tiedotteessa.

Eri puolilla maailmaa on nyt 30 Wadan akkreditoimaa dopingtestilaboratoriota. Helsinkiä lähimmät ovat Tukholmassa, Oslossa ja Kölnissä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat