Yksinpurjehtija Ari Huusela tuli maaliin – matka maapallon ympäri kesti 116 päivää ja 18 tuntia: ”Unelmien täyttymys ja upea tunne” - Urheilu | HS.fi

Yksinpurjehtija Ari Huusela tuli maaliin – matka maapallon ympäri kesti 116 päivää ja 18 tuntia: ”Unelmien täyttymys ja upea tunne”

Yhdeksännen kerran purjehdittu Vendée Globe alkoi 8. marraskuuta Les Sables-d’Olonnen satamakaupungista Ranskasta.

Huusela saapui maaliin perjantaina aamupäivällä.­

5.3. 10:03 | Päivitetty 5.3. 10:41

Yksinpurjehtija Ari Huuselan pitkä merimatka maapallon ympäri päättyi vihdoin perjantaina aamupäivällä.

Huusela ylitti Vendée Globe -kisan maalilinjan Biskajanlahdella ajassa 116 päivää, 18 tuntia, 15 minuuttia ja 46 sekuntia.

”Unelmien täyttymys ja upea tunne. Tunteet ovat pinnassa. Tippa on ollut silmässä koko yön. Kaiken raatamisen ja epävarmuuden jälkeen on koskettavaa olla maalissa”, Huusela sanoi HS:lle mereltä.

”Maaliintulo oli uskomaton. Vastassa oli parikymmentä venettä, isoja ja pieniä. Myös yksimoottorinen lentokone kävi kaartelemassa. Upea ja vähän utuinen aamu.”

Huusela odotteli tunnin verran pääsyä Les Sables-d’Olonnen varsinaiseen satama-altaaseen. Ranskalaiset järjestäjät lupasivat päästä aallonmurtajille rajatun määrän katsojia.

Maalissa Huuselaa odotti palkintolava ja sen jälkeen kansainvälinen lehdistötilaisuus.

”Viimeiset kaksi päivää olivat taivaallista purjehtimista. Purjehtijat puhuvat samppanjapurjehduksesta. Kuuluu vain sihinää, kun vene kulkee ja kuohu jää jälkeen. Reissusta jäi hyvät muistot, vaikka matkalla oli vaikeita hetkiä.”

Kun Huusela ylitti maalilinjan, veneeseen sai nousta kuusi ihmistä hänen tukijoukoistaan. Ensimmäisenä veneen kannelle tuli Huuselan puoliso Niina Riihelä.

”Liikuttava hetki, kun tapasin Niinan, vaikka olemme puhunee päivittäin puhelimessa. Hänellä on ollut huoli koko ajan”, kertoi Huusela, joka söi samalla rapeakuorista patonkia, jossa oli mozzarellajuustoa ja tuoretta tomaattia.

”Maistuu taivaalliselta.”

Yhdeksännen kerrran purjehdittu Vendée Globe alkoi 8. marraskuuta Les Sables-d’Olonnen satamakaupungista Ranskasta. Kisa purjehdittiin ilman pysähdyksiä ja ulkopuolista huoltoa.

Huusela, 58, on ensimmäinen pohjoismaalainen, joka on osallistunut kilpailuun.

Ranskalainen Yannick Bestaven tuli maaliin kolmantena, mutta hän nousi voittajaksi aikahyvityksen takia. Hän kiersi maapallon 80 päivässä, 3 tunnissa, 44 minuutissa ja 46 sekunnissa.

Seuraava Vendée Globe alkaa syksyllä 2024, mutta siihen suomalaiskippari ei aio osallistua.

Huusela panee veneensä myyntiin ja palaa itse Suomeen. Ammatiltaan Huusela on liikennelentäjä Finnairilla.

Hänen kannaltaan oli onni onnettomuudessa, että suuri osa koneista pysyi koronapandemian takia maissa.

”Siinä mielessä oli hyvä aika lähteä purjehtimaan”, Huusela sanoi.

Hän ehti jo saada kesken purjehduksen kutsun uudestaan lentokoulutukseen huhtikuussa, mutta sitä on nyt siirretty.

”Tilanne on kuulemma koronan takia niin huono, ettei päästä vielä lentämään. Se ei välttämättä haittaa, että ehtii palautua. Toisaalta on hyvä, että pääsee takaisin arkielämään”, Huusela mietti.

Tukijoukot olivat Ari Huuselaa vastassa Les Sables-d'Olonnen satamassa Ranskassa.­

Perjantaiaamu oli upea, mutta utuinen, kun Ari Huusela ylitti maalilinjan.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat