Ankkuri Joni Mäki hyytyi MM-latujen raskaimpaan nousuun ja putosi viestin mitalikamppailusta: ”Ei omia vahvuuksiani hivellyt” - Urheilu | HS.fi

Ankkuri Joni Mäki hyytyi MM-latujen raskaimpaan nousuun ja putosi viestin mitalikamppailusta: ”Ei omia vahvuuksiani hivellyt”

Suomi sijoittui lopulta kuudenneksi. Norja otti 11.peräkkäisen MM-kullan.

Joni Mäki saapui pettyneenä maalin. Iivo Niskanen ja Ristomatti Hakola olivat vastassa.­

5.3. 13:35 | Päivitetty 5.3. 18:16

”Kilpailu kulminoituu yhteen isoon mäkeen.”

Näin Iivo Niskanen sanoi jo pari viikkoa ennen Oberstdorfin MM-hiihtojen alkua ja tarkoitti kisalatujen suurinta yksittäistä nousua, Burgstallia.

Se ei ollut mitään Niskasen yksityisajattelua, vaan asia on ollut tiedossa kaikilla asianosaisilla.

Esimerkiksi Perttu Hyvärinen totesi torstaina, että vapaan osuuksilla hiihdetään ”yksi kovimpia viestilatuja.”

Ja niin kävi, että Suomen miesten haaveet viestimitalista kosahtivat perjantaina juuri Burgstallin nousussa, kun ankkuri Joni Mäki putosi viimeisen osuuden kolmannella kierroksella pronssimitalikamppailusta.

Suomi jäi kuudenneksi.

Mäki hyytyi, kun Ranskan ankkuri Jules Lapierre lisäsi nousussa vauhtia ja eteni lopulta pronssille.

”Tuo keli, ja pitkä nousu ei omia vahvuuksiani aivan hivellyt. Aika suora jalka oli viimeisen pitkän nousun päällä. Kaikki annettiin, mutta tänään en päässyt pelaamaan omilla vahvuusalueilla”, Mäki sanoi Hiihtoliiton äänitteessä.

Voittokamppailussa Norjan Johannes Høsflot Klæbo esitteli hiihtostadionin lyhyessä nousussa taas kerran ilmiömäistä rytminvaihtokykyään, ja sitä sai maistaa hopealle jääneen Venäjän tähtihiihtäjä Aleksandr Bolšunov.

Kun uupunut Mäki saapui maaliin, Ranskan miehet juhlivat lumessa makaavan ankkurinsa ympärillä samaan tapaan kuin Suomen naiset edellisenä päivänä riemastuttavaa yllätyspronssiaan.

Reilusti ennen Suomea maaliin tulivat myös Ruotsi ja Sveitsi.

Kilpailu käytiin aiempiin päiviin verrattuna äärimmäisen erilaisessa säässä, kun auringon porotus ja lajin mittapuulla poikkeuksellinen lämpö olivat vaihtuneet räntäsateeseen ja pitovoitelun kannalta äärihankalaan nollakeliin.

Latupohjaa ei suolattu ennen kisaa, joten se oli alusta lähtien pehmeä.

Suomen suksihuolto säilytti silti korkean onnistumisprosenttinsa, ja perinteisen osuudet sujuivat mallikkaasti ilman välineongelmia. Hakola ja Niskanen käyttivät pitopohjasuksia.

Ristomatti Hakola tuli avausosuudelta toisena, 45 sekunnin päässä karkumatkalle päässeestä Venäjästä.

”Varma suoritus, ei siinä hötkyilty. Keli oli sen verran raskas, että ei siinä työmieheksi viitsinyt lähteä”, Hakola sanoi.

Toisella osuudella Niskanen johti Venäjän jahtaamista, ja se onnistui jo ennen osuuden puoliväliä.

Niskanen hiihti vahvasti, ja hänellä oli varaa pieneen taktikointiinkin. Ennen osuuden viimeistä kunnon nousua hän jättäytyi letkassa hieman peremmälle. Ylen lähetyksessä hän kertoi käyneensä tarkkailemassa Ruotsin ja Ranskan miesten ”ventilaatiota” eli sitä, miten väsyneitä he olivat.

Nousussa Niskanen pani Norjan Emil Iversenin kanssa pökköä pesään oikein kunnolla, ja kaksikko tuli 13 sekuntia ennen muita vaihtoon.

”Hankala oli saada sen enempää eroa tällä kelillä. Kaikki oli koko ajan pelissä, tasaisen kovaa oli taktiikka”, Niskanen sanoi.

Kolmannella osuudella Hyvärinen joutui kovaan paikkaan, 15 km:n maailmanmestarin Hans Christer Holundin kyytiin.

Ennen osuuden puolimatkaa Hyvärinen antoi Holundin mennä ja jättäytyi takaa-ajajien porukkaan. Hän tuli vaihtoon neljäntenä, yhdeksän sekunnin päässä toisena olevasta Ranskasta.

”Ei jäänyt hihoihin mitään. Kaikki jätettiin ladulle. Kova oli reissu. Veti aika tyhjäksi”, Hyvärinen sanoi.

Perinteisen ja vapaan ladut olivat hyvin eriluonteiset. Perinteisen ladun korkeusero oli 40 metriä, eli Burgstallin noususta hiihdettiin vain alaosa.

Vapaan ladun korkeusero oli 82 metriä, ja Burgstallin nousu hiihdettiin täysimääräisesti kolmeen kertaan.

Ja se oli Mäelle liikaa.

Norjan MM-kultaputki miesten viestissä on jatkunut nyt 20 vuotta, eli tämä oli 11. peräkkäinen voitto joka toinen vuosi järjestettävissä kisoissa.

Norjalla oli varaa jättää kaksi hopeaa näissä kisoissa saavuttanut Simen Hegstad Krüger ulos kokoonpanosta. Vastaavasti kaksinkertainen maailmanmestari Holund pääsi ensimmäisen kerran arvokisoissa viestijoukkueeseen.

Norjan tasosta kertoo jotain sekin, että kultaa tuli, vaikka yksi mies, Pål Golberg avauksessa, ei onnistunut odotetusti vaan tuli vaihtoon vasta sijalla 10.

Oberstdorf, Saksa: MM-kilpailut, 10. päivä:

Miesten viesti 4x10 km (2p+2v): 1) Norja (Pål Golberg, Emil Iversen, Hans Christer Holund, Johannes Hösflot Kläbo) 1.52.39,0, 2) Venäjän Hiihtoliitto (Aleksei Tshervotkin, Ivan Jakimushin, Artjom Maltsev, Aleksandr Bolshunov) jäljessä 12,0 sekuntia, 3) Ranska (Hugo Lapalus, Maurice Manificat, Clement Parisse, Jules Lapierre) –1.12,6, 4) Ruotsi –1.16,5, 5) Sveitsi –1.32,2, 6) Suomi (Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Joni Mäki) –1.49,4, 7) Saksa –2.37,9, 8) USA –2.53,7, 9) Japani –4.19,3, 10) Kanada –4.31,9.

Maastohiihdon jäljellä olevat MM-matkat: 6.3. naisten 30 km (p, yhteislähtö), 7.3. miesten 50 km (p, yhteislähtö).

HS seurasi miesten viestiä hetki hetkeltä. Seuranta löytyy kisaohjelman jälkeen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat