Jalkapallon ikuisuuskysymys käsivirheestä saa uuden tulkinnan – sen mukaan Fulhamin maali olisi torstaina hyväksytty - Urheilu | HS.fi

Jalkapallon ikuisuuskysymys käsivirheestä saa uuden tulkinnan – sen mukaan Fulhamin maali olisi torstaina hyväksytty

Jalkapallon säännöistä päättävä IFAB korjaa sääntöä käsivirheestä maalitilanteessa.

Fulhamin Josh Maja laukoi torstai-iltana maalin, mutta var-tarkistuksen jälkeen se hylättiin, koska pallo osui aiemmin vahingossa toisen Fulhamin pelaajan käteen.­

5.3. 18:02

Jalkapallon ikuisuuskysymyksiä on käsivirheet eli milloin niistä vihelletään vapaapotku ja milloin ei. Nyt jalkapallon säännöistä päättävä elin (IFAB) on tehnyt yhden muutoksen käsisääntöön, kertoo uutistoimisto AFP.

Uudet säännöt tulevat virallisesti voimaan 1. heinäkuuta, mutta IFAB:n mukaan uuden säännön voi ottaa aiemminkin käyttöön eri sarjoissa ja turnauksissa.

Rikkeeksi ei enää jatkossa lasketa vahingossa tapahtunutta käsivirhettä, jonka jälkeen joukkueen toinen pelaaja tekee maalin tai hänellä on mahdollisuus tehdä maali, IFAB tiedotti perjantaina.

Uusi sääntötulkinta tehtiin vain alle vuorokausi sen jälkeen, kun Englannin Valioliigan ottelussa oli hylätty maali tällä perusteella. Fulhamin ja Tottenhamin ottelussa torstai-iltana Josh Majan tekemä maali hylättiin var-tarkastuksen jälkeen, sillä pallo oli aiemmin osunut joukkuekaverin Mario Leminan käteen. Tuomio oli raju, sillä Fulham hävisi ottelun 0–1.

”Tarvitsemme maalaisjärkeä. Yritämme tehdä jalkapallosta niin puhdasta ja steriiliä, että siitä tulee epätodellista”, Fulhamin manageri Scott Parker sanoi ottelun jälkeen.

”Koska käsivirheiden tulkinta ei ole aina ollut johdonmukaista sääntöjen virheellisen soveltamisen vuoksi, IFAB:n jäsenet vahvistivat, että pelaajan kaikki käden tai käsivarren kosketukset palloon eivät ole rikkeitä”, IFAB toteaa tiedotteessa.

Yksi tulkinnallinen asia on aina ollut se, mitä käden luonnoton asento tarkoittaa. Se on yksi peruste viheltää käsivirhe. IFAB teki tähänkin täsmennyksen.

”Pelaajan katsotaan tehneen kehonsa luonnottomasti suuremmaksi, kun hänen kätensä tai käsivartensa sijainti ei ole seurausta tai perusteltavissa pelaajan kehon liikkeestä kyseisessä tilanteessa”, IFAB toteaa.

Uudet sääntötulkinnat tehtiin IFAB:n vuosikokouksessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat