Päävalmentaja haaveilee yhä yhdistetyn olympiamitalista mutta väläyttää yhden valmennussuhteen katkaisemista - Urheilu | HS.fi

Päävalmentaja haaveilee yhä yhdistetyn olympiamitalista mutta väläyttää yhden valmennussuhteen katkaisemista

Suomi oli odotetusti viides Oberstdorfin parikilpailussa.

Ilkka Herola oli melko tyytyväinen hyppyynsä yhdistetyn parikilpailun mäkiosuudella.­

6.3. 11:48 | Päivitetty 6.3. 18:47

Suomen yhdistetyn maajoukkue suuntaa pian katseet Pekingin olympiatalveen. Unelma viestimitalista tuntuu tämän kauden tulosten valossa kaukaiselta, mutta päävalmentaja Petter Kukkonen muistuttaa, että vuodessa voi tapahtua paljon.

”Varustepuolta eteenpäin ja vuosi lisää harjoittelua, niin viestimitali ei ole mahdoton”, Kukkonen sanoo Oberstdorfin urakan päätteeksi.

Parisprintti toi odotetun viidennen sijan kilpailussa, jossa edelle ehtivät Itävalta, Norja, Saksa ja Japani. Eroa mäessä tuli taas liikaa mitalihaaveiden kannalta. Ladulla Ilkka Herola ja Eero Hirvonen eivät tällä kertaa pystyneet ihmetekoihin.

Olympiakisoissa parisprinttiä ei ole, joten Pekingissä ratkotaan kolmet olympiamitalit.

Suomella on 7–8 urheilijaa, joilla on realistinen mahdollisuus taistella olympiapaikoista. Kukkonen uskoo, että alavireiset Leevi Mutru ja Arttu Mäkiaho pystyvät palaamaan hyvälle tasolle. Nuorista Perttu Reponen, 19, on tehnyt läpimurtoa maailman kärjen tuntumaan.

”Reponen on lahjakkaimpia tyyppejä, ketä näissä hommissa on tullut vastaan. Hänen elimistönsä on herkkä, joten terveysmurheet pitää nyt välttää, jotta kehitys jatkuu.”

Suomen kaikki urheilijat ovat 25-vuotiaita tai nuorempia. Ehtoopuolen urheilijoita ei ole maajoukkueessa yhtään.

Myös maailmalla yhdistetty on nuorten miesten juhlaa. Jarl Magnus Riiber ja Vinzenz Geiger ovat 23-vuotiaita ja Johannes Lamparter vasta 19. Huipuista kokeneimmat ovat 32-vuotiaat Eric Frenzel ja Akito Watabe. Lajin kilpailuasetelma pysyy olympiatalvena hyvin samanlaisena kuin nyt.

Jos ja kun kaikki huiput jatkavat uraansa, kärkeen haluavien on syrjäytettävä tämänhetkisiä tähtiä.

”Yhdistetyssä on mahdollista päästä huipulle hyvin aikaisessa vaiheessa. Pekingin jälkeen saattaa tulla muutoksia eri joukkueissa. Meillä pojat ovat nyt parhaassa iässä. Yksilönä Herola on erinomainen liideri ja esimerkki.”

Kukkonen pohtii nyt omaa rooliaan. Mies jatkaa pääluotsina, mutta väläyttää mahdollisuutta, että vastuun Hirvosesta ottaisi joku muu.

”Olen valmentanut Hirvosta vuodesta 2010. Vaikeampien kausien jälkeen mietin, olenko enää oikea valmentaja hänelle. Keinoni alkavat loppua. Eeron genetiikka ja lahjakkuus ovat yhä olemassa.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat