Neljä MM-kultaa voittanut Therese Johaug kertoi olevansa elämänsä kunnossa mutta muistutti uran loppumisesta: ”Kello tikittää” - Urheilu | HS.fi

Neljä MM-kultaa voittanut Therese Johaug kertoi olevansa elämänsä kunnossa mutta muistutti uran loppumisesta: ”Kello tikittää”

Johaugin voittoprosentti MM-kisoissa oli 100, kuten myös henkilökohtaisilla matkoilla kuuden vuoden aikana.

Therese Johaug voitti lauantaina uransa kymmenennen henkilökohtaisen MM-kullan. Lisäksi hänellä on neljä viestivoittoa.­

6.3. 12:19 | Päivitetty 6.3. 17:51

Norjan mahtihiihtäjän Therese Johaugin voittoprosentiksi Oberstdorfin MM-kisoissa tuli pyöreä 100.

Neljä starttia ja neljä voittoa, joista viimeinen tuli odotetusti lauantaina hiihdetyssä 30 km:n (p) yhteislähdössä.

Kisan jälkeen Johaug arvioi olevansa elämänsä kunnossa.

”En ole ikinä ollut näin hyvässä kunnossa, enkä ole koskaan onnistunut näin hyvin arvokisoissa. Olen siitä uskomattoman ylpeä”, Johaug sanoi Norjan TV2:lle.

Voittaessaan uransa 10. henkilökohtaisen MM-kullan Johaug voitti jätti toiseksi kirineen maannaisensa Heidi Wengin peräti kahden minuutin ja 34 sekunnin päähän.

”Neljän kullan voittaminen on fantastinen elämys. Tiedän, että minuun kohdistuu paljon odotuksia, ja yritän vastata niihin joka päivä. Nyt olen vähän liikuttunut. Tulen vanhemmaksi ja vanhemmaksi ja tiedän, että tämä vaihe elämästä loppuu pian. Kello tikittää, ja elämässä on muitakin asioita, joilla on merkitystä”, 32-vuotias Johaug sanoi kisan jälkeen Norjan yleisradioyhtiön NRK:n haastattelussa.

Myös pidemmällä aikavälillä Johaugin voittoprosentti on 100. Hän on nyt ottanut seitsemän peräkkäistä voittoa MM-kisojen henkilökohtaisissa kilpailuissa vuoden 2015 päätöskilpailusta (30 km) lähtien.

Tuohon ajanjaksoon mahtui myös hänen 18 kuukauden kilpailukieltonsa. Sen takia häneltä jäivät väliin vuoden 2017 MM-kisat Lahdessa ja 2018 Pyeongchangin olympialaiset.

Maailmanmestaruuksia Johaug on nyt voittanut kaikkiaan 14, joista neljä on viesteistä. Ensimmäinen MM-titteli tuli kymmenen vuotta sitten kotikisoissa Oslon Holmenkollenilla.

Kaikkien aikojen MM-tilastossa Johaug nousi jakamaan kakkosijaa Venäjän hiihtoliiton nykyisen puheenjohtajan Jelena Välben kanssa. Ykkösenä on Marit Bjørgen 18 MM-kullalla.

Johaug on saavuttanut urallaan vähintään kerran kaiken muun oleellisen paitsi henkilökohtaisen olympiavoiton. Sen saavuttaminen ensi talvena lienee asia, joka ajaa häntä vimmatusti eteenpäin.

Therese Johaug taivalsi yksinäisyydessä 30 kilometrin maailmanmestariksi.­

Viime vuosina Johaug on hakenut kehitystä erityisesti tekniikan parantamisesta. Asenteesta kertoo paljon se, että hän on kertonut tutkivansa videoilta muun muassa Iivo Niskasen perinteisen tekniikkaa, jota monet Norjassakin pitävät maailman parhaana.

Ylämäet ovat aina olleet kevytrakenteisen Johaugin vahvuus. Mitä pidempiä nousuja kilpaladulla on, sitä paremmin se sopii kevytrakenteiselle hapenottohirmulle.

Viime vuosina hän on hankkinut lisää voimaa ylävartaloonsa ja tehnyt paljon töitä parantaakseen vauhtiaan niin sanotuissa helpommissa maastonkohdissa eli tasaisella ja jopa laskuissa.

Se näyttää tuottaneen tulosta.

Tiistaina Johaug voitti kympin (v) väliaikalähdön 54 sekunnin erolla Ruotsin Frida Karlssoniin (lauantaina kolmas). Se oli kolmas kerta, kun hän voitti maailmanmestaruuden yli 50 sekunnin marginaalilla, mutta oli matkaan suhteutettuna uran ylivoimaisin arvokisavoitto.

Yli puolet tuosta aikaerosta hän jauhoi pitkässä Burgstallin nousussa, ja sen jälkeisellä alamäkiosuudella. Samaan tapaan eteni myös lauantain kisa.

Maailmancupin normaalimatkoilla Johaug on kärsinyt vain muutaman satunnaisen tappion kilpailukieltonsa jälkeen. Niistä yksi tuli muutama viikko muutama viikko ennen MM-kisoja Falunissa, kun USA Jessie Diggins päihitti Johaugin kahdella sekunnilla kympin (v) väliaikalähdössä.

Se tappio sai Johaugin hieman huolestumaan kunnostaan, koska hän tunsi, että elimistö ei toiminut halutulla tavalla.

Tuolloin hän lähetti NRK:n mukaan muutaman viime vuoden harjoituspäiväkirjansa veljelleen Karsteinille ja pyysi analysoimaan, miten hän oli harjoitellut ennen edellisiä arvokisoja.

”Sain häneltä exceliin kirjoitetun ohjelman, jota noudatin pilkuntarkasti”, Johaug kertoi NRK:lle.

Johaugin halusta kehittyä kaikilla osa-alueilla kertoo se, että hän on käyttänyt muun muassa gps-analyyseistä tunnetun huippu-urheilun tutkijan Jan Kocbachin palveluksia.

Suomen suunnistuspiireissäkin tunnetun Kocbachin mukaan kyse on ollut etenkin vauhdinjaon hallinnasta.

”Therese toimi juuri niin kuin pitikin. Hän aloitti maltillisesti ja lisäsi vähitellen vauhtia. Hän osaa sen osa-alueen nyt aivan fantastisesti”, Kocbach sanoi kympin ylivoimaisen voiton jälkeen NRK:lle.

Krista Pärmäkoski sijoittui 30 km:llä kahdeksanneksi. Hän oli vielä kilpailun alkupuolella mukana mitalikamppailussa mutta menetti jokaisella kuuden kilometrin kierroksella asemiaan Bugstallin nousussa.

Johanna Matintalo oli 13:s, Laura Mononen 16:s ja Vilma Nissinen 29:s.

Therese Johaug on hakenut vinkkiä perinteisen hiihtotavan tekniikkaansa muun muassa Iivo Niskaselta.­

Oberstdorf, Saksa: MM-kilpailut, 11. päivä:

Naiset, 30 km yhteislähtö (p): 1) Therese Johaug Norja 1.24.56,3, 2) Heidi Weng Norja jäljessä –2.34,2 minuuttia, 3) Frida Karlsson Ruotsi –2.34,8, 4) Ebba Andersson Ruotsi –2.36,3, 5) Teresa Stadlober Itävalta –2.46,6, 6) Anne Kjersti Kalvå Norja –3.30,2, 7) Tiril Udnes Weng Norja –3.33,5, 8) Krista Pärmäkoski Suomi –3.41,7, 9) Tatjana Sorina Venäjän hiihtoliitto –3.51,3, 10) Laura Gimmler Saksa –4.08,6,

...13) Johanna Matintalo Suomi –4.42,0, ...16) Laura Mononen Suomi –4.48,4, ...29) Vilma Nissinen Suomi –8.17,2.

HS:n seurannan hetki hetkeltä voit lukea jutun alta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat