Norjan Klæbo kiri ensimmäisenä maaliin 50 km:n MM-kilpailussa, mutta suoritus hylättiin – Iivo Niskanen paiskoi vihaisena suksiaan - Urheilu | HS.fi

Norjan Klæbo kiri ensimmäisenä maaliin 50 km:n MM-kilpailussa, mutta suoritus hylättiin – Iivo Niskanen paiskoi vihaisena suksiaan

Pettynyt Niskanen sijoittui lopulta kuudenneksi ja sanoi, ettei ollut mitalikunnossa.

Iivo Niskanen viihtyi kärjessä 50 kilometrin alkupuoliskolla.­

7.3. 13:33 | Päivitetty 7.3. 22:44

Oberstdorfin MM-kisoille tuli sunnuntaina dramaattinen loppunäytös, kun päätöskilpailun, miesten 50 km:n (p) yhteislähdön, tuloksia setvittiin pitkään maaliintulon jälkeen.

Kilpailun ykkösenä kiri maaliin Norjan Johannes Høsflot Klæbo ennen maanmiestään Emil Iverseniä.

Ennen sitä Klæbo ja Venäjän Aleksandr Bolšunov ottivat kontaktia loppusuoralla, ja Bolšunovin sauva katkesi. Näin Iversen ohitti hänet.

Klæbo lähti ohittamaan venäläistä oikealta puolelta läheltä loppusuoran reunamerkkejä, vaikka Bolšunov oli pyrkimässä oikeanpuoleisimmalle latu-uralle.

Miehet ajautuivat kontaktiin. Bolšunovin sauva livahti hänen jalkojensa väliin ja katkesi. Sen jälkeen hänellä ei ollut enää mitään mahdollisuuksia menestyä kirissä.

Bolšunov nojaili pettyneenä mainosaitaan pitkään kisan jälkeen. Klæbo kävi lohduttamassa kilpakumppaniaan.

Venäläisen Aleksandr Bolšunovin (keskellä) sauva katkesi, kun Norjan Johannes Høsflot Klæbo (vas.) ohitti hänet loppusuoralla. Oikealla Norjan Emil Iversen.­

Kilpailun tuomarineuvosto ryhtyi heti tutkimaan Klæbon ja Bolšunovin kontaktia. Klæbo kutsuttiin tuomarineuvoston kuultavaksi, ja tv-kuvissa hän saapui sieltä pettyneeltä.

Pienen odottelun jälkeen tuli päätös, että Klæbon suoritus on hylätty, syynä estäminen.

Norja teki vastaprotestin, mutta se ei auttanut. Näin Iversen julistettiin maailmanmestariksi, ja Bolšunov sai hopeaa. Kolmanneksi nousi Norjan Simen Hegstad Krüger.

Pettynyt Aleksandr Bolšunov maalialueella kilpailun jälkeen.­

Aiemmin kisoissa odotettua vaisummin esiintynyt Iivo Niskanen toivoi pääkisansa ”parasta päivää”. Se toive ei toteutunut.

Maaliintulon jälkeen Niskanen paiskasi pettyneenä suksensa maahan.

Niskanen hiihti lähes koko kilpailun kärkijoukossa, mutta mitalikamppailusta hän putosi, kun pitkää ja raastavaa Burgstallin nousua hiihdettiin viimeisen eli kahdeksannen kerran. Lopulta tuloksena oli kuudes sija.

”Ajattelin, että on hyvä päivä, mutta ei riittänyt. Ei tällaista pitänyt tulla. Tosi huono”, Niskanen sanoi STT:n mukaan.

”En ollut mitalikunnossa”, hän jatkoi.

Niskanen vaihtoi sukset viidennen 6,25 kilometrin lenkin jälkeen, kun moni muu kärkimies jätti vaihdon seuraavalle kierrokselle.

Sääntöjen mukaan kilpailijat saivat ottaa ennen kisaa varikkopilttuuseen kaksi suksiparia.

Ennen suksienvaihtoa nähtiin erikoinen episodi, kun Niskanen ihmetteli, kumman tarjolla olleista suksipareista hänen pitäisi valita.

”Sanokaa nyt vittu numero, ykkönen vai kakkonen?” Niskanen huusi huoltomiehille niin, että se kuului kauas.

Niskanen sanoi ottaneensa suksienvaihdossa kahdesta suksiparista oikean, mutta hieman aikaisemmin hänelle oli epäselvää, kumpi pari pitää ottaa. Siihen liittyi rumalla sanalla ryyditetty huuto Burgstallin päällä.

”Kuulin kyllä ja otin sen, mikä käskettiin. Minulla tökki pito aika paljon toisella suksella. Jotain siinä oli käynyt, se oli keskeltä aivan jäässä”, Niskanen puhisi Ylen haastattelussa.

Huoltopäällikkö Martin Norrgårdin mukaan suksienvaihtoa edelsi pitkä harkinta, kumpi pari Niskasen kannattaa ottaa varikolta.

”Tehtiin päätös, että mennään pikkaisen ottavammalla pidolla. Siinä oli sama pito, mutta vain enemmän liisteriä. Se ei varmaan ollut optimaalinen suksi sen jälkeen. Varsinkaan ¨tasatyönnössä ei ollut optimaalinen luisto”, Norrgård sanoi Ylelle.

”Olisimme halunneet, että hänen toinen suksiparinsa olisi luistanut paremmin. Tänään emme pystyneet auttamaan häntä optimaalisella tavalla”, Norrgård sanoi STT:n mukaan.

Muista suomalaisista Perttu Hyvärinen oli 32:s. Lauri Lepistö oli 36:s. Juho Mikkonen hävisi kärjelle yli kymmenen minuuttia ja oli 43:s.

Oberstdorf, Saksa: MM-kilpailut, 12. päivä:

Miehet, 50 km yhteislähtö (p): 1) Emil Iversen Norja 2.10.52,9, 2) Aleksandr Bolshunov Venäjän hiihtoliitto jäljessä 0,7 sekuntia, 3) Simen Hegstad Krüger Norja –8,2, 4) Hans Christer Holund Norja –8,6, 5) Jens Burman Ruotsi –25,6, 6) Iivo Niskanen Suomi –31,4, 7) Andrew Musgrave Britannia –43,5, 8) Pål Golberg Norja –58,7, 9) Dario Cologna Sveitsi –59,1, 10) Scott Patterson USA –1.24,7,

...32) Perttu Hyvärinen Suomi –6.31,1, ...36) Lauri Lepistö Suomi –7.59,4, ...43) Juho Mikkonen –10.32,9.

Kisat ovat päättyneet.

Iivo Niskanen oli kisan jälkeen pettynyt.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat