MM-kisaboikotti leviää Norjassa – Seurat ja fanit painostavat maan jalkapalloliittoa jäämään pois Qatarin kisoista - Urheilu | HS.fi

MM-kisaboikotti leviää Norjassa – Seurat ja fanit painostavat maan jalkapalloliittoa jäämään pois Qatarin kisoista

Siirtotyöläisten huono kohtelu Qatarissa on suututtanut Norjan jalkapalloväen.

Yleisnäkymä Al Baytin stadionilta, joka on rakennettu jalkapallon MM-kisoja varten.­

9.3. 18:51

Norjan jalkapalloseurat ja -fanit ovat viime aikoina ottaneet vahvasti kantaa ihmisoikeuskysymyksiin ja painostaneet maan jalkapallojohtoa, ettei maa osallistuisi Qatarin isännöimiin MM-kisoihin.

Brittilehti Guardian kertoi hiljattain, että jopa 6 500 siirtotyöläistä on menehtynyt Qatarin rakennustyömailla öljyvaltion valmistautuessa syksyn 2022 MM-turnaukseen.

Tilastot näyttävät, että keskimäärin 12 työntekijää on kuollut joka viikko sen jälkeen, kun Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa myönsi kisat Persianlahdelle joulukuussa 2010.

Työntekijöiden kotimaa on ollut Intia, Pakistan, Nepal, Bangladesh ja Sri Lanka.

Lue lisää: The Guardian: Vähintään 6 500 siirtotyöläistä on jo kuollut MM-jalkapallon työmailla Qatarissa – Fifan mukaan kuolleita on vähemmän kuin yhtä suurissa hankkeissa muualla maailmassa

Tieto on herättänyt suuttumusta Norjan maajoukkueen kannattajissa, jotka ovat painostaneet Norjan jalkapalloliittoa, että Norja ei osallistuisi MM-kisoihin.

Protesti lähti Tromssan, Rosenborgin, Vålerengan ja Brannin kannattajayhdistyksistä, mutta pian siihen liittyivät Eliteserien-seurat Tromsø, Strømsgodset, Viking ja Odd. Nyt mukana on jo useita seuroja.

Jotta Norjan jalkapalloliitto NFF voisi päättää boikotista, siitä on ensin tehtävä virallinen ehdotus. Seurat toivovat, että jalkapalloliitto pitäisi ylimääräisen kokouksen, jossa keskusteltaisiin vain Qatar-boikotista.

NFF keskusteli aiheesta maanantaina. Ylimääräinen kokous järjestetään mahdollisesti ensi syksynä.

”Olemme samaa mieltä ilmaantuneista huolenaiheista. NFF ilmaisi voimakkaan vastustuksensa Qatarille myönnettäville jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuille vuonna 2010. Olimme ja olemme erittäin kriittisiä FIFA:n prosessia kohtaan”, liiton puheenjohtaja Terje Svendsen totesi liiton nettisivuilla olevassa tiedotteessa.

Toisaalta NFF:n johtokunta nostaa esiin myös sen, että monia muita isoja mestaruuskisoja pidetään samanlaisissa maissa kuin Qatar ja että Norjan viranomaisilla ja yrityksillä on myös toimintaa Qatarissa.

Svedsenin mukaan sitoutuminen tärkeään aiheeseen on hyvä, mutta hän ei ota kantaa siihen, onko boikotti oikea ratkaisu.

”Jotkut uskovat, että boikotointi on oikea työkalu, toisten mielestä tämä ei ole oikea väline halutun lopputuloksen saavuttamiseksi.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat