Ultrajuoksija Noora Honkalalla dramaattinen ennätyskisa Barcelonan olympiastadionilla: ”Tuli monta kertaa tunne, että nyt heittää päästä” - Urheilu | HS.fi

Ultrajuoksija Noora Honkalalla dramaattinen ennätyskisa Barcelonan olympiastadionilla: ”Tuli monta kertaa tunne, että nyt heittää päästä”

Honkala rikkoi 12 tunnin Suomen ja Pohjoismaiden ennätyksen.

Noora Honkala juoksi Barcelonan olympiastadionilla 12 tunnin uuden Suomen ja Pohjoismaiden ennätyksen.­

14.3. 13:12

Ultrajuoksija Noora Honkala, 28, rikkoi dramaattisten vaiheiden jälkeen 12 tunnin Suomen ennätyksen Barcelonassa lauantaina käydyssä kilpailuissa.

Honkala juoksi tarkistusmittausten jälkeen 137.171 kilometriä, vaikka oli vähällä keskeyttää noin 80 kilometrin kohdalla.

Viime syksynä Satu Lipiäinen otti 12 tunnin ennätyksen itselleen, kun Honkala joutui keskeyttämään juoksun vatsavaivojen takia. Nyt lainassa ollut ennätys palautui Honkalalle.

Barcelonan kisa juostiin hienoissa olosuhteissa Montjuïcin olympiastadionilla.

”Se oli kyllä aika legendaarista. Alkumatkasta, kun kaikki olivat vielä pirteitä, juteltiinkin, että tästä päivästä pitää olla tosi onnellinen.”

Upeat, mutta myös hankala olosuhteet ja keväinen kuumuus olivat päättää Honkalan juoksun. Tuulessa oli vaikea huomata, kuinka armottomasti aurinko paistoikaan.

Honkala hakeutui radan sivuun varjoon stadionin alle pukuhuoneiden ja wc-tilojen kohdalle vähäksi aikaa pötköttämään. Lääkäri tuli sen jälkeen siihen ja kysyi, tutkitaanko perusarvot.

”Lääkintäapua ei saa ottaa, mutta olin sen verran huonossa jamassa, että he halusivat katsoa verenpaineet, verensokerin ja happisaturaation”, Honkala sanoi puhelimitse Villa Nuovossa vähän Barcelonan ulkopuolella.

”Oli aika kuuma päivä. Aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta, oli tuulista ja huomasin, että nestettä kului tosi paljon. Sitä ei huomaa tuulen takia ja sillä lailla oli vaarallinen sää.”

”Tuli monta kertaa radalla tunne, että nyt heittää päästä, mutta se oli varmaan auringosta johtuvaa.”

Tauko kesti viitisentoista minuuttia, jonka jälkeen urakka jatkui.

”Ekaksi menin vähän aikaa kävellen ja sitten juosten”, Honkala sanoi ja viittasi kokemuksen tuomaan etuun.

Aina tauon jälkeen juoksu tuntuu pahalta, mutta alkaa sen jälkeen rullata. ”Ja sitten tulee ultrajuoksumoodi päälle.”

Kisaan lähti 25 kokenutta ultarajuoksijaa radalle ja kymmenen keskeytti.

Honkala sanoi, että tavoite oli rikkoa 140 kilometrin raja, mihin hän olisi uskonut yltävänsä ilman ongelmia.

”Noin vaikeana päivänä Suomen ja Pohjoismaiden ennätys oli tosi palkitsevaa, ja että pystyi viimeiset neljä tuntia juoksemaan hyvin ja löysin juoksurytmin. Se on arvokas kokemus ajatelleen tulevia kisoja.”

Kilpailu juostiin olympiastadionin 400 metrin radalla ja kolmen tunnin välein juoksun suunta vaihtui.

Kuten Honkala leikkisästi sanoi: ”Siellä ei kukaan ainakaan eksy.”

Noora Honkala ja hänen puolisonsa Sami Vaskola palaavat kotiinsa Kreikkaan tiistaina. Sitä ennen on maanantaina vielä koronavirustesti.

Seuraavan kilpailun päivämäärä ei ole vielä täysin lukkoon lyöty, mutta kauden päätavoite on syyskuun lopussa juostava 246 kilometrin Spartathlonissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat