Ari Luusua nousi palkintokorokkeelle ”brutaalissa” 100 kilometrin Ski Classics -kilpailussa: ”Hiihdin jopa voitosta” - Urheilu | HS.fi

Ari Luusua nousi palkintokorokkeelle ”brutaalissa” 100 kilometrin Ski Classics -kilpailussa: ”Hiihdin jopa voitosta”

Kauden kokonaiskilpailussa kahdeksanneksi sijoittunut Luusua on pohtinut oman tallin perustamista ensi kaudeksi.

Ari Luusua (oik.) tuuletti Årefjällsloppetin palkintokorokkeella voittaja Andreas Nygaardin ja toiseksi sijoittuneen Stian Hoellgaardin kanssa.­

27.3. 14:51 | Päivitetty 27.3. 18:11

Rovaniemeläinen Ari Luusua sivusi lauantaina uransa parasta sijoitusta hiihdon pitkien matkojen Visma Ski Classics -sarjassa.

Luusua sijoittui kolmanneksi kauden pisimmässä ja viimeisessä kilpailussa, 100 kilometrin mittaisessa Årefjällsloppetissa Ruotsissa.

Rankalla reitillä tunturimaastossa hiihdetyn kisan voitti jännittävien loppuvaiheiden ja kirikamppailun jälkeen norjalainen Andreas Nygaard, jolle Luusua hävisi 5,6 sekuntia.

”Voi sanoa rehellisesti, että hiihdin jopa voitosta. Oli brutaali ja erikoinen kisa. Tuollainen keli, aivan vesikeli, sohjoa, tunturissa mennään, tuulee ja sataa vettä. Oli kyllä seikkailu. Pitkä rata ja kovavauhtinen kilpailu”, Luusua summasi kisan jälkeen HS:lle.

Reitillä kertyi nousua noin 2 500 vertikaalimetriä 80 kilometrin matkalla, koska 20 kilometriä oli käytännössä tasaista.

Luusuan mielestä noususumma vertautuu täysin sunnuntaina Ristijärvellä hiihdettävään 50 kilometrin SM-kilpailuun.

”Olihan tämä yksi uran rankimmista kilpailuista. Mutta kun on kunnossa, niin ei se tunnu rankimmalta.”

Luusua oli päässyt vain kerran aiemmin palkintokorokkeelle Ski Classics -kilpailuissa. Se tapahtui toissa kaudella Jizerska Padesatkassa Tšekissä.

Luusuan tämän kauden arvokkain saavutus oli viides sija lajin klassikkokilpailussa, niin ikään Ruotsissa hiihdettävässä 90 kilometrin Vasaloppetissa.

”Vaikka en ollut siellä kolmen joukossa, niin se on kuitenkin sellainen arvokilpailu. Totta kai tämä on ihan yhtä kova suoritus, kun kaikki huiput olivat täälläkin paikalla.”

Kauden kokonaiskilpailussa Luusua nousi kahdeksanneksi, vaikka yksi kisa jäi väliin.

”Kyllä se kertoo, että on tultu pitkän matkan hiihtäjäksi. Se kuvastaa, että koko kausi on onnistunut.”

Ski Classics -sarjassa kilpailevat maantiepyöräilyn tapaan ylikansalliset joukkueet, eivät maajoukkueet.

Luusua edustaa tšekkiläistä Vltava Fund Ski Teamia. Sopimus on katkolla tämän kauden jälkeen.

Luusuan mielestä on selvää, että uran paras kausi parantaa hänen asemaansa tallineuvotteluissa.

”Ihan varmasti vaikuttaa positiivisesti. Kun pääsen kotiin, alan vähän kysellä, onko ottajia. Uskon, että on parempi tilanne lähteä rakentamaan. Kaikki kortit käännetään. Kyllä minulla on hinku parempaan talliin.”

Luusua pitää vaihtoehtona myös oman tallin perustamista.

”Olen sitä pyöritellyt. Jos saadaan rahoitus kuntoon, tehdään oma. Jos joku pyytää isompaan talliin, mennään sinne.”

Tavallaan oman tallin tyyliin Luusua toimi jo kauden viimeisissä kilpailuissa, sillä hänellä oli mukana omat suomalaiset huoltomiehet yhdessä ahvenanmaalaisen tallikaverin Isac Holmströmin kanssa.

”Oli kaverit ja kaverien kaverit kerätty. Tiimi ei lähtenyt tänne oikeastaan minkäänlaisella porukalla, niin päätettiin pelata upporikasta ja rutiköyhää, ja tultiin omalla huollolla tänne, ettei jää jossiteltavaa. Vasaloppet kuvasti sitä, että riski kannatti ottaa”, Luusua sanoi ennen kotimatkaa.

Vålådalen, Ruotsi:

Pitkän matkan hiihtojen Ski Classics -sarjan 8/8 kilpailu, Årefjällsloppet, 100 km (p):

Miehet: 1) Andreas Nygaard Norja 5.04.48,2, 2) Stian Hoelgaard Norja jäljessä 2,8 sekuntia, 3) Ari Luusua Suomi –5,6, 4) Öyvind Moen Fjeld Norja –10,0, 5) Emil Persson Ruotsi –10,6, 6) Torleif Syrstad Norja –13,5, ...31) Viktor Mäenpää Suomi –18.18,9.

Naiset: 1) Lina Korsgren Ruotsi 5.50.10,1, 2) Emilie Fleten Norja –3,6, 3) Thea Krokan Murud Norja –19,8, 4) Ida Dahl Ruotsi –1.02,9, 5) Roxane Lacroix Ranska –5.13,5, 6) Britta Johansson Norgren Ruotsi –7.01,5, ...12) Heli Heiskanen Suomi –12.21,5.

Ari Luusua nousi ensimmäisenä suomalaisena palkintopallille Ski Classics -sarjassa oltuaan kolmas Tšekin osakilpailussa Jizerskassa vuonna 2019.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat