Vain Lukko pelaa runkosarjassa kaikki pelinsä – HIFK pelaa vähiten: kukaan ei tiedä, milloin mestaruus ratkeaa - Urheilu | HS.fi

Vain Lukko pelaa runkosarjassa kaikki pelinsä – HIFK pelaa vähiten: kukaan ei tiedä, milloin mestaruus ratkeaa

Kahdeksan jääkiekkoliigan joukkuetta on ollut kauden aikana karanteenissa. Vain Lukko voi saada täyteen 60 runkosarjaottelua.

Rauman Lukko kävi hakemassa HIFK:sta vierasvoiton lokakuun kohtaamisessa, kun halliin sai vielä ottaa yleisöä.­

31.3. 19:01

Jääkiekon Kanada-malja odottaa ottajaansa Liigan toimiston neuvotteluhuoneessa Sturenkadun ja Aleksis Kiven kadun kulmassa.

Kiekkokauden mestari pääsee juhlimaan himoitun maljan kanssa, mutta edes Liigassa ei tiedetä, milloin pudotuspelit alkavat eikä varsinkaan sitä, milloin ne päättyvät.

Liigassa ollaan poikkeuksellisen varpaillaan koronaviruskaranteenien takia. Ensin täytyisi saada runkosarja alta pois, eikä sekään ole helppoa.

Lappeenrannan SaiPa pelaa karanteenin jälkeisen ensimmäisen ottelunsa torstaina, kun Tappara matkaa Kisapuistoon.

”Kolme jääharjoitusta meillä on ollut, mutta pari viikkoa treenattiin yksikseen kukin omissa oloissaan, mitä pystyi. Fysiikkavalmentajalta tuli ohjeita, mitä omalla painolla ja kuntopyörällä voi tehdä. Ei siinä paljon muuta voinut karanteenin aikana”, SaiPan kapteeni Jarno Koskiranta sanoo.

”Ekassa ja toisessa harjoituksessa huomasi, ettei rasitusta oikein saanut ja syke nousi terävämmin huippuun. Tänään meni vähän jo syöttöjäkin lapaan. Kyllä se palautui yllättävän nopeasti, mutta ei voi olla näkymättä, kun pariin viikkoon ei koskenut mailaan ja luistimiin.”

Jarno Koskiranta palasi Venäjältä täksi kaudeksi SaiPaan ja toivoo, että kausi saadaan pelattua loppuun.­

HIFK:n urheilutoimenjohtaja Tobias Salmelainen pysyy vaitonaisena seuran tilanteesta.­

HIFK:ssa harjoitellaan, mutta ohuella kokoonpanolla. Sport ja Ilves pysyvät edelleen karanteenissa.

IFK:n seuraavaksi ottelupäiväksi on merkitty pääsiäisen jälkeinen tiistai. Joukkueen pitäisi kohdata Kärpät Nordiksella.

”Se ei ole minun päätettävissäni”, IFK:n urheilutoimenjohtaja Tobias Salmelainen vastaa kysymykseen, pelaako IFK.

”Liiga päättää otteluohjelmasta. Mitään muuta en halua kommentoida.”

Liigan urheilujohtaja Arto I. Järvelä arvelee, että pudotuspelit voisivat käynnistyä 15.–16. huhtikuuta. Runkosarja lyödään pakettiin tiistaina 13. huhtikuuta.

”Se on näillä näkymin konsepti, mutta ei voi hakata kiveen yhtään mitään.”

Pitkän runkosarjan voitoksi voi laskea, että jokainen joukkue saa täyteen vähintään 50 ottelua, jos siis karanteenit eivät enää pitene tai uusia ilmaannu.

Rauman Lukko voittaa runkosarjan ja on ainoa joukkue, joka pelaa täydet 60 ottelua. IFK näyttää jäävän 50 peliin ja kaikki muut siihen välimaastoon.

Maan hallitus suunnittelee liikkumisrajoituksia ja on sulkemassa harjoittelupaikkoja. Automaattisesti rajoitukset eivät koskisi Liigaa, kun ammattiurheilijat rajataan ulkopuolelle.

Kerrataan vielä, miten liigakausi on edennyt. Syksyllä pelien aloittamista lykättiin parilla viikolla syyskuun puolivälistä lokakuun alkuun.

Hämeenlinnan Pallokerho jäi ensimmäisenä kiinni. Karanteeni iski avausottelun jälkeen, mutta tauosta tuli lyhyt.

Kaksi viikkoa ehdittiin pelata, kun tuli uusi osuma. KalPa ja Kärpät kohtasivat toisensa Kuopiossa 16. lokakuuta. KalPa voitti 5–1, mutta merkittävin lopputulos oli kymmenen päivää karanteenia molemmille.

Syyskaudella karanteenit kestivät kymmenen päivää, kevätkaudella kaksi viikkoa.

Joulukuun alkuun asti liigaotteluihin sai ottaa yleisöä. Tappara ja Ilves merkkauttivat kauden yleisöennätykseksi 4 500 katsojaa. IFK rikkoi myös pari kertaa 4 000 hengen rajan.

Valtakunnalliset kokoontumisrajat tiukkenivat marras-joulukuun tietämissä, ja Liiga vetäytyi joulukuussa tauolle. Oli tarkoitus pitää paussia, kunnes saisi taas ottaa yleisöä halleihin.

Tauko ei auttanut, vaan yleisö pysyi poissa ja pelit jatkuivat 16. joulukuuta tyhjissä halleissa.

”Kun mietitään joulukuuta, kun menimme tauolle, ollaan nyt huonommassa tilanteessa”, Järvelä sanoo.

Liiga on pyörinyt taloudellisesti miinusmerkkisenä, mutta sentään pyörinyt.

Suomen jääkiekkomaajoukkue selviytyi kahdesta Euro Hockey Tourin turnauksesta. Kotoinen Karjala-turnaus marraskuussa ja Moskovan EHT-tapahtuma joulukuussa menivät ilman tartuntoja.

Malmössä pelattu Ruotsin EHT-turnaus muutti kaiken. Tartuntojen aalto levisi maajoukkueeseen.

Myöhemmin viisi liigaseuraa joutui erimittaisiin karanteeneihin.

Kovin osuma tuli HIFK:hon. Joukkue pelasi edellisen kerran 13. maaliskuuta SaiPaa vastaan ja voi päästä takaisin kaukaloon aikaisintaan pääsiäisen jälkeen.

Maajoukkuetauon jälkeen Liiga otti myös käyttöön jo aikaisemmin syksyllä sopimansa päätöksen, että runkosarjasijoitukset jaetaan pistekeskiarvojen perusteella.

Samalla ratkaistiin pudotuspelien ottelukuviot. Ensimmäisellä kierroksella ratkaisee kahden ottelun yhteistulos ja puolivälieristä eteenpäin mennään paras viidestä -menetelmällä eli jatkopaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

”Toivottavasti saadaan jonkinlainen loppu tälle kaudelle ja ensi syksynä päästäisiin yleisön edessä pelaamaan. Ja toivottavasti saadaan rokotukset vetämään, että ihmiset pääsisivät elämään normaalimpaa elämää”, Koskiranta sanoo.

SaiPan kausi päättyy runkosarjaan.

”Otetaan näistä peleistä, mitä otettavissa on ja lähdetään katsomaan kohti ensi kautta.”

Oikaisu 1. 4. 2021 klo 18.45: Ruotsin jääkiekon EHT-turnauksen koronatartunnoilla ja liigaseurojen tartunnoilla ei ole yhteyttä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat