Kaupunki on sama, mutta tyyli täysin erilainen – Espoon joukkueet taistelevat keskenään paikasta korisfinaaliin - Urheilu | HS.fi

Kaupunki on sama, mutta tyyli täysin erilainen – Espoon joukkueet taistelevat keskenään paikasta korisfinaaliin

Espoo Basket Team luottaa vauhtiin ja Tapiolan Honka malttiin perjantaina alkavassa Naisten Korisliigan välieräsarjassa.

Kokenut Taru Tukkanen on Tapiolan Hongan ykköspelaaja.­

1.4. 15:20 | Päivitetty 1.4. 15:21

Etäisyys kartalla on pieni, mutta pelifilosofiassa iso, kun Naisten Korisliigan toinen välieräsarja käynnistyy perjantaina.

Paikasta loppuotteluihin mittelevät runkosarjassa toiseksi sijoittunut Tapiolan Honka ja yhtä sijaa alemmaksi päätynyt Espoo Basket Team.

Hongan uudeksi avainhahmoksi siirtyi täksi kaudeksi lajilegenda Taru Tuukkanen, jolla on Suomesta toistaiseksi tilillään yksi mestaruus, kolme hopeaa ja kaksi pronssia.

Vuodenvaihteessa 43 vuotta täyttänyt sentteri oli joukkueen vaihdosta ja omien sanojensa mukaan ”harrastelijaksi” siirtymisestä huolimatta jälleen kotimaisista pelaajista paras pisteissä ja levypalloissa. Torjunnoissa Tuukkanen oli koko liigan ykkönen.

”Ei ole ainakaan tuntunut siltä, että muutokset olisivat vaikuttaneet kielteisesti. Toki se on muuttanut tosi paljon arkirytmiä, ja harjoittelemaan on pystynyt vähemmän”, Tuukkanen kertoo.

”Henkisellä puolella on ainakin iso asia, ettei ole aikaa märehtiä koripallojuttuja, kun mielessä on miljoona muuta asiaa.”

Tuukkanen kiittää sekä joukkueen että itsensä hyvästä kaudesta erityisesti päävalmentaja Kimmo Kujansivua.

”Nuorella joukkueella on mennyt varmasti paremmin kuin osasimme alussa odottaa. Myös pleijareissa meille on hyvä ase, että penkin päästä löytyy todella kova ja fiksu valmentaja”, Tuukkanen kehuu.

EBT:n Sanni Tuomisto (oik.) yritti pysäyttää 14. helmikuuta pelatussa Suomen cupin loppuottelussa Peli-Karhujen Linda-Lotta Lehtorannan etenemisen. PeKa voitti finaalin pistein 98–81.­

Hongan vastustaja EBT on sarjan aggressiivisimman pelityylin omaavia joukkueita – tai EBT:n päävalmentaja Niko Hellmanin sanoin aktiivisimman pelityylin.

EBT:llä oli runkosarjassa muun muassa eniten pallonriistoja, ja sitä rikottiin eniten. Lisäksi EBT oli sarjan paras hyökkäyslevypalloissa, joissa 18,6 hyökkäyslevypallon keskiarvo on ennennäkemättömän korkea.

”Meidän hyökkäyspelaaminen on suoraviivaisempaa ja yksinkertaisempaa kuin valtaosalla tästä sarjasta. Heti kun on vähänkään tilaa hyökätä kohti koria, pyrimme tekemään sen”, Hellman kertoo.

Vastustaja Honka on puolestaan vähiten palloa menettänyt ja vähiten rikkonut joukkue. Hellman uskoo virheiden välttämisen olevan vastustajalle tärkeää välierissäkin.

”He näyttivät puolivälierissä kuuden ja puolen pelaajan rotaatiolla. Eihän se paljon virhevaikeuksia kestä.”

”Heidän puolustuksensa on passiivisimpien joukossa, ja heidän iso pelaajansa Taru Tuukkanen pysyttelee korin läheisyydessä. Heitä vastaan heitellään siksi varmaan enemmän kaukoheittoja.”

Poikkeuksellisen pelityylin taustalla on Hellmanin mukaan EBT:n painotus pelaajakehitykseen. Hän pitää seuralle runkosarjan kolmossijan tasoisena saavutuksena sitä, että Sanni Tuomisto ja Lotta Vesiluoma nousivat kauden aikana maajoukkueeseen.

Hellmanin mukaan nopeampi pelitempo muodostuu usein haasteeksi pelaajien noustessa seuraavalle tasolle. EBT haluaakin valmistaa pelaajia tulevaan pelaamalla ja harjoittelemalla mahdollisimman vauhdikkaasti.

”On kehittävämpää, kun pitää suoriutua kovassa vauhdissa. Myöhemmin on sitten helpompaa mukautua matalampaan tempoon kuin sen nousemiseen”, Hellman perustelee.

Molemmat joukkueet selvittivät puolivälierät suoraan kahdessa ottelussa, EBT Vimpelin Vetoa ja Honka HBA-Märskyä vastaan.

Runkosarjassa EBT ja Honka pelasivat vastakkain kolmesti, ja voitot menivät ensin mainitulle 2–1. EBT:n suurinumeroinen voitto joulukuun alussa oli selkeä poikkeus, sillä kaksi muuta ottelua ratkesivat hiuksenhienolla erolla.

”Tosi tasainen sarja on odotettavissa. Kenenkään on varmasti vaikea ennustaa, kuinka siinä tulee käymään”, Tuukkanen sanoo.

EBT ehti helmikuussa pelata jo Suomen cupin loppuottelussa, jonka se kuitenkin hävisi selkeästi Peli-Karhuille. Nytkin kotkalaisjoukkue on suurin mestarisuosikki, ja se kohtaa toisessa välieräparissa Forssan Alun.

Naisten Korisliigan 1. välierä Honka–EBT perjantaina 2. huhtikuuta. Ruutu näyttää ottelun Fanikamera-lähetyksenä kello 13:55 alkaen.  

”Nuorella joukkueella on mennyt varmasti paremmin kuin osasimme alussa odottaa”, Taru Tuukkanen sanoo.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat