Rikako Ikee, 20, toipui leukemiasta ja rikkoi Tokion olympiarajan - Urheilu | HS.fi

Rikako Ikee, 20, toipui leukemiasta ja rikkoi Tokion olympiarajan

Japanin uintitähti kertoi vuosi sitten pitävänsä ihmeenä sitä, että on elossa.

Leukemiasta toipunut Rikako Ikee, 20, tuuletti sunnuntaina Japanin mestaruutta ja olympiarajan alittamista 100 metrin perhosuinnissa.

4.4. 15:45

Japanin nuori tähtiuimari Rikako Ikee, 20, vuodatti sunnuntaina onnenkyyneleitä voitettuaan 100 metrin perhosuinnin maansa mestaruuskilpailuissa.

Kultamitalia merkittävämpää oli Ikeen perhostelema aika 57,77, joka vie hänet Tokion olympialaisten 4 x 100 metrin sekauintiviestiin.

”En koskaan ajatellut, että voisin voittaa sadan metrin kisaa. Olin vähemmän luottavainen kuin viisi vuotta sitten, ja ajattelin voivani voittaa joskus kaukana tulevaisuudessa”, Ikee sanoi Kansainvälisen olympiakomitean Olympic Channel -sivuston mukaan.

”Mutta harjoittelin voittaakseni ja sanoin itselleni, että olen palannut, kun tulin tähän kilpailuun.”

Ikee tarvitsi viestipaikkaan ajan 57,92 alituksen. Henkilökohtaisen matkan raja 57,10 jäi vielä rikkomatta, mutta jo olympiapaikasta kilpailu oli iso voitto hänelle.

Uintimaailma järkyttyi helmikuussa 2019, kun Tokion olympialaisten 18-vuotias mainoskasvo kertoi sairastavansa leukemiaa eli verisyöpää.

Diagnoosinsa jälkeen Ikee kertoi leukemiaa vastaan kamppailun olevan ”tuhansia kertoja vaikeampaa” kuin hän kuvitteli.

”On ihme olla elossa”, Ikee sanoi viime vuoden helmikuussa puhuessaan syövästään ensimmäistä kertaa julkisesti.

Nyt nuori nainen on tehnyt ihmeen myös altaassa.

”En voi kuvailla sitä, kuinka onnelliseksi tunsin itseni”, hän aloitti kyyneleet silmissään.

”Sillä hetkellä muistin kaiken, mitä minun oli käytävä läpi tänne asti päästäkseni. Luulen, että kestää jonkin aikaa, ennen kuin kaikki tämä uppoaa tajuntaani.”

Ikee saavutti vuoden 2018 Aasian kisoissa kuusi kultaa ja kaksi hopeaa.

Hänestä tuli kisahistorian ensimmäinen kuuden kultamitalin uimari sekä ensimmäinen nainen, joka on valittu kisojen arvokkaimmaksi urheilijaksi.

100 metrin perhosuinnin Japanin ennätystä 56,08 hallussaan pitävä Ikee oli ennen viikonloppua epävarma juuri perhosuintinsa suhteen.

”Ajattelin aina, että minun on vaikeinta saada paketti kasaan perhosuinnissa, enkä koskaan uskonut voittavani tätä kilpailua”, Ikee sanoi.

”Tämä kisa antoi minulle uskomattoman paljon itseluottamusta. Olen äärimmäisen onnellinen, mutta minun on silti vaikea uskoa, että tein sen. Jos ja kun menen olympialaisiin, teen kaikkeni ollakseni vielä parempi.”

Tähtiuimari on jo aiemmin ilmoittanut tähtäävänsä Tokion sijaan Pariisin vuoden 2024 olympialaisiin, mutta sunnuntainen tulos mahdollistaa osallistumisen myös kotikisoihin.

Kisarajan rikkominen on kova saavutus syöpähoitojen jälkeen. Ikee palasi uima-altaaseen viime vuoden maaliskuussa ja kilpaili ensimmäisen kerran elokuussa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat