Pohjois-Korea ei osallistu Tokion olympialaisiin koronapandemian pelossa, taustalla voi olla myös vihan täyttämä historia Japanin kanssa - Urheilu | HS.fi

Pohjois-Korea ei osallistu Tokion olympialaisiin koronapandemian pelossa, taustalla voi olla myös vihan täyttämä historia Japanin kanssa

Pohjois-Korea oli tehnyt päätöksen poisjäämisestä jo 25. maaliskuuta, mutta se tuotiin julkisuuteen vasta nyt.

Ihmiset katsoivat Etelä-Korean pääkaupungin Soulin rautatieasemalla televisionäytöltä Pohjois-Korean päätöstä jäädä pois Tokion olympialaisista.­

6.4. 8:08

Pohjois-Korea ei osallistu kesällä järjestettäviin Tokion olympialaisiin koronaviruspandemian vuoksi, maan urheiluministeriö ilmoitti tiistaina.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Pohjois-Korea ei osallistu kesäolympialaisiin sitten vuoden 1988, jolloin maa boikotoi Soulin olympialaisia.

Pohjois-Korean olympiakomitea perustelee päätöstään sillä, että se haluaa suojella urheilijoitaan maailmanlaajuiselta koronaviruksen aiheuttamalta terveyskriisiltä. Pohjois-Korea väittää, ettei maassa ole todettu yhtäkään koronavirustartuntaa.

Pohjois-Korean olympiakomitea oli tehnyt päätöksen poisjäämisestä jo 25. maaliskuuta, mutta tiistaina kerrottu päätös oli päivätty maanantaille 5. huhtikuuta.

Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA oli aiemmin kertonut olympiakomitean kokouksesta, mutta se ei maininnut tuolloin mitään olympiapäätöksestä.

Ilmoitus oli suuri pettymys Etelä-Korealle, joka on elätellyt toiveita diplomaattisten suhteiden lähentymisestä. Pohjois-Korea osallistui viime talviolympialaisiin, jotka järjestettiin Etelä-Korean Pyeongchangissa 2018. Mailla oli esimerkiksi yhteinen naisten jääkiekkojoukkue.

Samana vuonna Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sopivat tavoittelevansa Koreoiden yhteistä isännyyttä 2032 olympialaisissa.

Asiantuntijat arvelevat, ettei koronavirus ole ainoa syy Pohjois-Korean päätöksen taustalla.

”Pjongjang näyttäisi protestoivan Japanin harjoittamaa Pohjois-Korea-politiikkaa. Tokio on Yhdysvaltojen ohella nostanut esiin arkoja asioita, kuten ihmisoikeuksia ja pakotteita”, sanoi professori Yang Moo-jin eteläkorealaisesta Pohjois-Korea-tutkimuksen yliopistosta uutistoimisto AFP:lle.

Taustalla voi olla myös maiden välinen historia. Pohjois-Korea säännöllisesti arvostelee Japania, jonka kovaotteisessa hallinnassa Korean niemimaa oli vuodesta 1900-luvulla toisen maailmansodan päättymiseen asti. KCNA kertoi sunnuntaina raportista, jossa tuomitaan Japanin historian oppikirjat ”jatkuvana ja häpeämättömänä historian vääristymänä”.

Tokion olympialaisten avajaiset ovat 23. heinäkuuta ja kisat päättyvät 8. elokuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat