Jalkapallon liigat aloittavat ilman yleisöä, yleisurheilun Paavo Nurmi Gamesissa nähdään jo ”vaaleanvihreää” - Urheilu | HS.fi

Jalkapallon liigat aloittavat ilman yleisöä, yleisurheilun Paavo Nurmi Gamesissa nähdään jo ”vaaleanvihreää”

Hallituksen alustavien suunnitelmien mukaan urheilutapahtumiin ei pääse yleisöä ainakaan ennen kesäkuun alkua.

PK-35 Vantaa eteni jalkapalloilun naisten Suomen cupissa finaaliin kukistettuaan välieräottelussa rangaistuspotkukilpailun jälkeen HJK:n Vantaan Myyrmäessä 3. huhtikuuta pelatussa ottelussa.­

7.4. 13:06 | Päivitetty 7.4. 15:06

Jalkapalloilun naisten Kansallisen liigan kauden on määrä alkaa aiempien suunnitelmien mukaan 17. huhtikuuta ilman yleisöä riippumatta siitä, millaisella aikataululla viranomaiset aikovat purkaa koronarajoituksia.

”Olemme keskustelleet seurojen kanssa niin, että kausi on tarkoitus aloittaa alueelliset rajoitukset huomioiden huhtikuun puolivälissä, ellei viranomaisohjeistuksiin tule aloituksen estäviä tiukennuksia, eikä sellaisia ole nyt näköpiirissä”, naisten jalkapallon kehityspäällikkö Heidi Pihlaja sanoo.

Hallituksen alustavien suunnitelmien mukaan urheilutapahtumiin ei välttämättä pääse yleisöä ainakaan ennen kesäkuun alkua. Toukokuun loppuun mennessä Kansallisessa liigassa on määrä pelata kahdeksan runkosarjan 18 kierroksesta.

”Haluamme aloittaa kauden kuitenkin alkuperäisen aikataulun mukaan, jotta sarjaohjelmaan jää tiettyä väljyyttä mahdollisia ottelusiirtoja varten. Seurojen tahtotilana on viedä kausi kilpailullisesti täysimääräisenä läpi, kun viime vuonna ylä- ja alaloppusarjat jouduttiin jättämään koronatilanteen takia pois.”

Ilman yleisöä pelaaminen tuo liigaseuroille taloudellisia paineita. Pihlaja toivoo, että rajoituksia voidaan purkaa mahdollisimman pian.

”Viime kaudella ottelutapahtumat olivat hyvin turvallisia, ja meillä on tarkat ohjeet myös tänä vuonna, jotta urheilutapahtumat saadaan auki vastuullisesti ja rajatusti myös katsojille.”

Miesten Veikkausliigan alkua on siirretty kertaalleen, ja pelit alkavat varmuudella 24. huhtikuuta. Esimerkiksi europelien takia kauden alkua ei ole mahdollista siirtää enempää, toimitusjohtaja Timo Marjamaa sanoo.

Kausi alkaa joka tapauksessa ilman yleisöä, kuten Veikkausliiga jo maaliskuun puolivälissä linjasi.

”Aikataulu kaatuu syliin, jos pelejä ei pelata”, hän sanoo.

Viime kesänä katsomoihin sai ottaa yleisöä rajoitetusti, ja katsojat sijoitettiin tasaisesti ympäri stadionia eri osiin. Marjamaan mukaan tämä malli olisi toimiva myös alkavalla kaudella.

”Viime kaudella Veikkausliigassa ei ollut tiettävästi yhtään altistumisketjua. Seurat hoitivat tapahtumat erittäin hyvin, ja siitä on jo vuoden kokemus.”

Marjamaa toivoo, että rajoituksia voitaisiin purkaa myös aiottua nopeammin, mikäli epidemiatilanne niin sallii.

”Seurat joutuvat todella hankalaan tilanteeseen, jos yleisöä ei saa peleissä olla yhtään”, hän toteaa.

HIFK juhli voittoa HJK:sta Töölön jalkapalloareenalla 10. syyskuuta pelatussa ottelussa.­

Turussa järjestettävä Paavo Nurmi Games (PNG) on yksi kesän suurimmista yleisurheilutapahtumista.

PNG:n toimitusjohtaja Jari Salonen sanoo, että kaksipäiväinen tapahtuma on tarkoitus järjestää alkuperäisen suunnitelman mukaan 7.–8. kesäkuuta.

Salonen sanoo odottaneensa juuri niitä konkreettisia viestejä, joita nyt on alkanut tulla päättäjien suunnasta.

”Ne ovat tosi tärkeitä juttuja. Olemme hyvin toiveikkaita sen suhteen, että voisimme ottaa jonkin verran yleisöäkin. Täydestä tuvasta ei ole realistista edes haaveilla kesäkuun alussa, koska rajoitteita on varmasti”, Salonen sanoo.

Salonen on tulkinnut keskiviikon uutiset ”vaaleanvihreiksi”.

”Yritin niitä rivien välistäkin lukea. Siellä annetaan vaaleanvihreitä lupauksia, että jotain konkreettista tiekarttaa tapahtumien palaamiselle ollaan aidosti rakentamassa.”

Vuonna 2019 PNG:llä oli yli 13 000 katsojaa eli Salosen mukaan käytännössä täysi tupa. Viime vuonna tapahtuma siirrettiin pandemian takia elokuun puoliväliin osaksi yleisurheiluviikkoa, jonka päätti Kalevan kisat.

”Viime vuonna pääsimme noin 40 prosenttiin eli 5 600 katsojaan. Tietynlainen unelma olisi nyt se, että pääsisimme siihen viimevuotiseen täyttöasteeseen. Sen suhteen toivo elää, mutta isommasta yleisömäärästä ei uskalla haaveilla.”

Salosen mukaan PNG:n tulonmenetykset olivat suunnitelmaan verrattuna noin 400 000 euroa. Se vaati sopeuttamistoimia.

”Sama pätee tähän vuoteen, että emmehän me normaalitoiminnoilla pysy elossa. Täytyy säätää kulurakennetta ja minimoida riskiä.”

Salonen sanoo luottavansa siihen, että valtio tulee apuun.

”Kun puhutaan julkistetusta tapahtumatakuusta ja sen mahdollisesta rakenteesta, niin tapahtumatakuu ei saisi tarkoittaa, että autetaan vain niitä tapahtumia, jotka päättävät pakon edessä olla järjestämättä. Pitäisi miettiä myös niitä tapahtumia, joita tarvitaan joka vuosi ja joilla on merkitystä alueellaan ja jotka haluavat järjestää pienemmällä volyymillä ja ottavat siinä merkittävää tappiota.”

Salosen mielestä on tärkeämpää järjestää tapahtuma pienempänä kuin jättää järjestämättä.

”Yhteiskunnan tulisi myös tukea sitä pienempänä järjestettävää tapahtumaa.”

Superpesis siirsi miesten ja naisten kauden alun jo aiemmin toukokuun viimeiselle viikonlopulle.

Koronarajoituksista huolimatta Paavo Nurmi Gamesissa oli viime kesänä yleisöä joissain katsomoissa tungokseen asti.­

Superpesiksen toimitusjohtaja Petri Pitkäranta arvioi, että kausi voisi alkaa tuolloin samankaltaisilla rajoituksilla kuin oli viime kaudella. Silloin katsomoihin sai ottaa yleisöä noin puolet kapasiteetista.

”Tällä hetkellä päätös on se, että kausi alkaa 28. toukokuuta, ja silloin lähdemme pelaamaan jonkinlaiselle yleisömäärälle.”

Pitkäranta huomauttaa, että koronatartuntojen määrä on ollut nopeassa laskussa.

”Kun hallituksenkin suunnitelmassa veikkaillaan, että heinäkuussa elämä olisi normalisoitunut, niin silloin pesistä pelattaisiin jo täysillä.”

Viime vuonna naisten Superpesis alkoi kesäkuun lopulla ja miesten Superpesis heinäkuun alussa.

”Onhan tämä paljon parempi tilanne, jos kausi päästään aloittamaan toukokuun lopulla.”

Terveysturvallisuudesta ei ole kuitenkaan varaa tinkiä yhtään, Pitkäranta sanoo.

”Viime vuonna vahinkoja ei tainnut olla pesäpallon parissa yhtään”, hän viittaa koronatartuntoihin.

Pitkärannan mukaan pesäpalloliike on vaikean viime kauden jälkeen ”nälkäinen”, joskin seurojen taloudellinen tilanne on vaikea.

”Tarvittaisiin ilman muuta tapahtumatakuutyyppistä varmuutta, mikäli yleisömääriä on voimakkaasti rajoitettu.”

Porin Pesäkarhujen Emilia Itävalo tuuletti naisten Superpesiksen ottelussa Seinäjoen Maila-Jusseja vastaan syyskuussa 2020.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat