Enni Kalilainen vaatii tasa-arvoa skeittipiireihin - Urheilu | HS.fi

Skeittaaja Enni Kalilainen on myös kuvataiteilija. Viimeksi hänellä oli näyttely helsinkiläisessä Loukko-galleriassa, jossa oli esillä keraamisia veistoksia.­

Enni Kalilainen vaatii tasa-arvoa skeittipiireihin

Skeittaaja ja kuvataiteilija Enni Kalilainen sanoo, etteivät tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteudu skeittauksessa riittävästi. Hän toteaa, että Suomen skeittipiirien tasa-arvon puute on saanut aikaan sen, etteivät naiset edes hakeudu maajoukkueeseen, vaikka ilmapiiri on parantunutkin.


8.4. 2:00 | Päivitetty 8.4. 10:10

Maajoukkuetason urheilija, Kuvataideakatemiasta valmistunut taiteilija sekä ihmisoikeusaktivisti. Se on harvinainen yhdistelmä.

Toukokuussa 2019 Enni Kalilainen oli hakemassa rullalautailun olympiapaikkaa Lontoon Street League World Skate -kisassa.

Tämän vuoden maaliskuussa Kalilaisen taidenäyttely Tein tän sulle avattiin Kallion Loukko-galleriassa.

Taiteilijana Kalilaisen työt käsittelevät tasa-arvoa ja vähemmistöjen oikeuksia. Kalilainen on transtaustainen nainen, ja ympärillä näkyy kovin usein yhteiskunta, jossa yhdenvertaisuus ei toteudu.

Tasa-arvo ei toteutu skeittimaailmassakaan, Kalilainen sanoo. Tilanne on parantunut kymmenen viime vuoden aikana, mutta edelleenkään naisskeittaajat eivät hänen mukaansa saa Suomessa samoja mahdollisuuksia ja samaa näkyvyyttä kuin miehet.

Maajoukkuetasollakaan yhdenvertaisuus ei toteudu, Kalilainen sanoo.

”Ei minulla ole ollut pääsyä kaikkiin kansainvälisiin kisoihin, vaikka olen Suomessa naisten street-sarjan ykkönen.”

Kalilaisen mukaan Suomen skeittipiirien tasa-arvon puute on saanut aikaan sen, että naiset eivät hakeudu maajoukkueeseen.

”Miesten street- ja park-joukkueissa on kymmenen miestä. Naisia on park-sarjassa kolme ja street-sarjassa kaksi.”

 ”Kisamatkoilla minua ei ole suostuttu kuvaamaan.”

Enni Kalilainen Loukko-galleriassa näyttelytöidensä keskellä.­

Suomen rullalautailun Chasing the Spot -olympiahankkeen joukkueenjohtaja Samuli Heino ei ole sitä mieltä, että naisilla olisi heikompi asema maajoukkueessa. Hän kertoo, että Tyttörullalautailijat-yhdistykseen oltiin yhteydessä heti olympiahankkeen alussa.

”Olemme halunneet, että mahdollisimman moni pääsisi kisamatkoille ja saisimme sitä kautta mediassa näkyvyyttä. Kisamenestyksellä ei tässä vaiheessa ole ollut niin väliä.”

Siinä saattaa Heinonkin mukaan olla perää, että naiset eivät hakeudu maajoukkueeseen lajin miesvaltaisuuden vuoksi.

”Tämä on kuitenkin muuttunut todella paljon viime vuosina. Nyt skeittiparkeilla on mukana erilaisia skeittareita. Ennen skeittailu kyllä oli todella maskuliininen laji.”

Kansainvälinen olympiakomitea hyväksyi rullalautailun olympialajiksi vuonna 2016. Jos Tokion olympialaiset päästään kisaamaan tulevana kesänä, niin rullalautailu voi olla yksi Suomen mitalilajeista.

Lajin naisten sarjan supertähti Lizzie Armanto edustaa Suomea. Kaliforniassa asuvan Armanton isä on suomalainen. Vuoden 2018 Nitro World Gamesissa Armanto voitti Suomen väreissä park-sarjan kultaa.

Kalilaisen mielestä olympiastatus antaa naisskeittaajille mahdollisuuden tulla paremmin nähdyksi ja kuulluksi. Skeittauksen historiassa valokuvilla ja videoilla on iso merkitys, mutta Suomessa niissä ei naisia juurikaan ole ennen näkynyt, hän toteaa.

”Kisamatkoilla minua ei ole suostuttu kuvaamaan. Vielä vuoden 2016 SM-kisoista tehtiin videokooste, jossa ei näkynyt yhtään naisskeittaajaa”, Kalilainen kertoo.

 ”Talviaikaan yleisillä skeittivuoroilla on edelleen todella vähän naisskeittareita.”

Skeittaaja Enni Kalilainen tähtää olympialaisiin.­

Ilmapiiri on parantunut, mutta edelleen Suomen skeittipiireissä on vallalla machokulttuuri, Kalilainen sanoo.

Hän haluaa, että skeittaaminen olisi turvallinen ympäristö, jossa kaikki otetaan huomioon. Samaa hän kaipaa muultakin yhteiskunnalta.

”Talviaikaan yleisillä skeittivuoroilla on edelleen todella vähän naisskeittareita.”

Talvikauden skeittiparkkien pitäisi myös olla monipuolisempia. Nyt ne kaikki ovat suunniteltuja miesskeittareille, Kalilainen sanoo.

”Esteet ja reunukset ovat metrin korkuisia. Auttaisi paljon eri taitotasoisia ja lapsia, jos esteet olisivat eri korkuisia. Kesäisin kaikki on hyvin, koska paikkoja on niin paljon.”

Skeittilaudan pohjassa on Ennin lasten nimet: Peppi ja Onni.­

Kalilainen, 44, on jo veteraani skeittaajana. Hän aloitti kymmenvuotiaana silloisessa kotikaupungissaan Hyvinkäällä.

1990-luvun puolivälissä skeittaaminen jäi, kun taide vei voiton. Kuvataideakatemiaan Kalilainen pääsi vuosituhannen alussa.

Skeittaaminen alkoi uudestaan toden teolla vuonna 2010, kun Kalilaisen poika Onni halusi skeitata. Treenaaminen alkoi yhdessä.

”Aluksi oli vaikeaa. Pikkuhiljaa keho löysi taas motoriikan. Treenasin paljon, olen tottunut tekemään töitä yksin.”

Vuonna 2012 Kalilainen aloitti sukupuolenkorjausprosessin, ja sen seurauksena hänelle tuli kahden vuoden tauko skeittaamiseen.

”Parin vuoden päästä olo alkoi olla turvallinen, ja skeittaus alkoi taas olla intensiivistä. Tyttörullalautailijat-yhdistyksestä löytyi turvaa”, hän kertoo.

Kalilainen on kilpaillut paljon viime vuosina. SM-kisoista hänellä on kultamitalin lisäksi kaksi hopeaa ja pronssi. Street Leaguen MM-kisoissa Brasilian Rio de Janeirossa hän oli vuonna 2019 karsintakisan 19:s.

Tällä hetkellä Kalilainen on naisten street-sarjan maailman rankingissa sijalla 81. Maailman 38 parasta pääsee kahden japanilaisen lisäksi mukaan ensi kesän Tokion olympialaisiin.

Parhaimmaksi kilpailukokemukseksi Kalilainen nostaa Seattlen kilpailun Wheels of Fortune: Skate Like a Girl vuonna 2019. Kisassa oli mukana skeittauslegendoja kuten Vanessa Torres, Jaime Reyes ja Kristin Ebeling. Kalilainen kilpaili 30+-sarjassa, jossa hän tuli viidenneksi.

”Ruotsin naisten eturivin skeittarit kutsuivat minut mukaan viikoksi. Kuljimme ruotsalaisten limusiinilla skeittispoteilla ja skeittiparkeilla Wheels of Fortunen hengessä.”

Enni Kalilaisen työ.­

Skeittaaminen ja kuvataide ovat Kalilaisen mukana loppuvuonnakin. Hän on jo pitkään ollut töissä Helsingin kaupungin Työväenopistossa kuvanveiston tuntiopettajana. Marraskuussa Kalilainen on mukana Turussa Wäino Aaltosen museon Spektri-yhteisnäyttelyssa.

Skeittikisoja ei kesälle ole vielä sovittu, mutta Kalilainen on mukana järjestämässä skeittileiriä sateenkaarinuorille. Leiri on Tyttörullalautailijat-yhdistyksen, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen skeittiyhteisön Siblingsin sekä Suomen nuorisoalan kattojärjestön Allianssin yhteishanke.

”Aluksi sen piti olla kansainvälinen hanke, mutta nyt koronan vuoksi sitä tehdään kotimaisena projektina.”

Enni Kalilainen

44-vuotias helsinkiläinen rullalautailija, kuvanveistäjä ja kuvanveiston opettaja sekä yhdistysaktiivi

Transtaustainen nainen, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen skeittiyhteisön Siblingsin perustajajäsen sekä puheenjohtaja

Maailman rankingin 81. rullalautailun naisten street -sarjassa

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat