Janne Järvinen sai Katiska-vyyhdissä ehdottoman vankeustuomion – Järvisen omalla veneellä hankitun olympiapaikan kohtalo on avoin - Urheilu | HS.fi

Janne Järvinen sai Katiska-vyyhdissä ehdottoman vankeustuomion – Järvisen omalla veneellä hankitun olympiapaikan kohtalo on avoin

Olympialaisiin maapaikan purjehtinut Janne Järvinen tuomittiin torstaina kahden ja puolen vuoden ehdottomaan vankeuteen. Järvinen aikoo valittaa tuomiosta.

Sinem Kurtbay ja Janne Järvinen varmistivat Suomelle neljännen purjehduksen maapaikan Tokion olympialaisiin.­

8.4. 12:00 | Päivitetty 8.4. 16:18

Huippupurjehtija ja liikemies Janne Järvinen tuomittiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa kahden ja puolen vuoden ehdottomaan vankeuteen. Katiska-huumevyyhtiin liittynyt tuomio tuli avunannosta törkeässä huumausainerikoksessa ja törkeästä rahanpesusta.

Huumevyyhdin pääsyytetyt Niko Ranta-aho ja Janne Tranberg käräjäoikeus tuomitsi yli kymmenen vuoden vankeuteen.

Vankeusrangaistuksen lisäksi Järvinen tuomittiin menettämään valtiolle rahanpesun kohteena ollut omaisuus eli 12 500 euroa käteistä rahaa, kaksi kelloa ja kultaesineitä. Järvinen tuomittiin myös menettämään vänrikin sotilasarvonsa.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Järvisen asianajaja Ville Luoto kertoi HS:lle, että tuomiosta aiotaan valittaa hovioikeuteen.

”Järvinen on erittäin pettynyt käräjäoikeuden tuomion lopputulokseen sekä perusteluihin. Hän kiistää edelleen syyllistyneensä asiassa mihinkään rikokseen ja hän tulee valittamaan koko tuomiosta hovioikeuteen”, Luoto kommentoi sähköpostitse.

”Järvinen uskoo vahvasti, että syytteet tullaan hylkäämään hovioikeudessa.”

Luoto huomautti, että Järvistä ei määrätty vangittavaksi.

”Päätöksessään käräjäoikeuskin toteaa, että Järvinen ei ole tavoitellut tai saanut asiassa taloudellista hyötyä. Muilta osin todettakoon, että Järvinen on keskittynyt urheiluun ja vetäytynyt operatiivisesta liiketoiminnasta jo ennen tätä prosessia. Tällä rikosasialla ei ole mitään kytköksiä urheilullisiin asioihin.”

Järvinen purjehti vain kaksi viikkoa sitten maapaikan Tokion olympialaisiin Sinem Kurtbayn kanssa. Pari saavutti Nacra 17 -luokan olympiapaikan Lanzarotella järjestetyssä karsintakilpailussa.

Järvinen on noin vuosi sitten nostettujen syytteiden jälkeen kilpaillut Suomen maajoukkueen ulkopuolisena urheilijana. Maajoukkueeseen sen sijaan kuuluu tiimin kolmas osapuoli Akseli Keskinen, joka on tuurannut Järvistä tarvittaessa.

Kurtbay ja Keskinen ovat kumpikin Olympiakomitean tukiurheilijoita, ja he saavat olympialajin huippuyksilötukea. Järvinen on purjehtinut omalla rahallaan ja tulee valmennusjärjestelmän ulkopuolelta.

Tilanteesta vielä mutkikkaamman tekee se, että olympiaprojekti on Järvisen rahoittama ja vene hänen omistuksessaan. Jos Järvinen jätettäisiin valitsematta Tokioon, hanke voisi siis jäädä ilman sekä venettä että rahoitusta.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen kertoo HS:lle, että kyseessä on ennennäkemätön tilanne. Hänen mukaansa on vielä mahdotonta arvioida, milloin asiasta tehdään päätöksiä.

”Todella hankala tapaus. Pöydällä ei ole lainvoimaista tuomiota, eikä minkäänlaisia ennakkotapauksia löydy lähihistoriasta”, Salonen sanoo.

”Totta kai suhtaudumme tähän vakavasti. Nyt tulee käydä huolellinen prosessi, jossa kaikki näkökulmat tulee ottaa huomioon, mukaan lukien urheilijan oikeusturva, olympiajoukkueen arvot ja vastuullisuusohjelmamme.”

Salonen ei halua edes teoreettisella tasolla arvioida, olisiko ehdottoman vankeustuomion käräjäoikeudelta saaneen urheilijan mahdollista olla mukana olympiajoukkueessa valitusprosessin ollessa kesken.

Olympiaurheilijoiden valinnat tekee Suomen olympiakomitea huippu-urheiluyksikkönsä esitysten pohjalta. Viimeinen valintapäivä Tokioon on edessä 30. kesäkuuta, ja järjestäjän asettama takaraja on viikkoa myöhemmin.

”Meillä on mahdollisuus käydä rauhallisesti keskustelua ja ottaa tässä monisäikeisessä asiassa kaikki näkökannat huomioon, joten kiireelle ei ole aihetta. Nuo päivät ovat ne tekniset takarajat, jotka meillä on tässä olemassa”, kertoo huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki.

Poikkeuksellisessa tilanteessa keskusteluun halutaan Lehtimäen mukaan ottaa olympiakomitean ja lajiliiton lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö.

”Me olemme voimakasta valtiontukea nauttiva taho, joten totta kai haluamme osallistaa tähän myös ministeriön”, hän kertoo.

Jutusta poistettu väärä kuva torstaina 8. huhtikuuta kello 14.35.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat