Olympiakomitean exit-suunnitelma paljastaa: OK ja hallitus ovat täysin eri mieltä lasten ja nuorten kilpaurheilun sallimisesta - Urheilu | HS.fi

Olympiakomitean exit-suunnitelma paljastaa: OK ja hallitus ovat täysin eri mieltä lasten ja nuorten kilpaurheilun sallimisesta

HS sai haltuunsa Suomen Olympiakomitean laatiman urheilun exit-strategian. Sen mukaan OK on täysin eri linjoilla Suomen hallituksen kanssa siitä, milloin lasten ja nuorten urheilukisojen ja tapahtumien järjestäminen olisi jälleen turvallista aloittaa. OK aloittaisi kisat jo toukokuussa.

Olympiakomitea on vedonnut päättäjiin lasten liikunnan ja urheilun puolesta, jotta harrastus- ja kilpailutoiminta voisi jatkua normaalisti huhti-toukokuussa.­

10.4. 12:40 | Päivitetty 10.4. 15:52

Olympiakomitea on esittänyt valtioneuvostolle, että lasten ja nuorten kilpailutoiminta voitaisiin käynnistää turvallisesti jo toukokuussa.

Olympiakomitean ehdottaman aikataulun mukaan lasten ja nuorten sekä myös aikuisten harrastus- ja kilpailutoiminta palaisi arkeen huomattavasti nopeammin kuin mitä valtioneuvosto on esittänyt perjantaina julkaisemassaan suunnitelmassaan koronarajoitusten purkamisesta ja purkamiseen liittyvästä tavoiteaikataulusta.

Helsingin Sanomat sai haltuunsa Olympiakomitean ja liikunta- ja urheiluyhteisön exit-strategian, joka on päivätty 8. huhtikuuta. Olympiakomitea pyrkii esityksellään minimoimaan kielteisiä vaikutuksia erityisesti lasten ja nuorten harrastamiseen ja jaksamiseen sekä suomalaiseen kilpaurheiluun.

Olympiakomitea korostaa suunnitelmassaan sitä, miten dramaattisia vaikutuksia koronaviruspandemialla on ollut liikuntaan ja urheiluun.

Viime vuoden maaliskuun jälkeen useimmissa talvikauden lajeissa on kilpailtu normaalisti vain parin kuukauden ajan, ja marraskuun lopusta alkaen kilpailutoiminta on ollut laajalti keskeytettynä.

Rekisteröityjen urheilijoiden eli niin sanottujen lisenssiurheilijoiden määrä on laskenut vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana lajista riippuen 10–20 prosenttia.

Olympiakomitean huolena ovat myös seurojen ja lajiliittojen toimintaedellytykset ja järjestäytyneen liikunnan ja urheilun jatkuvuus.

Olympiakomitean esittämä aikataulu normaaliin liikunta- ja urheilutoimintaan palaamisesta on huomattavasti nopeampi kuin valtioneuvoston esitys.

Valtioneuvoston suunnitelmassa on tavoitteena tehdä kokonaisarvio lasten ja nuorten harrastustoiminnasta sisä- ja ulkotiloissa huhti-toukokuun vaihteessa ja kesäkuun alussa.

Suunnitelman tavoitteena on, että lasten ja nuorten ulkona tapahtuva ryhmäharrastustoiminta alkaisi toukokuussa, kesäkuussa toteutuisivat ulkona tapahtuvat kilpailu- ja harrastustapahtumat ja aikaisintaan elokuun aikana alkaisi sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta.

Tällä haavaa yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta sisätiloissa on keskeytyksissä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella saavat vuonna 2007 syntyneet ja sitä vanhemmat harjoitella ulkona turvavälejä noudattaen. Harrastustoiminnan rajoituksissa on alueellisia eroja koko maassa.

Olympiakomitea esittää omassa suunnitelmassaan, että lasten ja nuorten kilpailutoiminta käynnistyisi ensimmäisessä vaiheessa viimeistään 17. huhtikuuta.

Silloin käynnistyisi vuonna 2008 ja sitä myöhemmin syntyneiden lasten alueellinen kilpailutoiminta sisä- ja ulkotiloissa, ja alle 20-vuotiaiden nuorten harjoittelu käynnistyisi ulkotiloissa.

Olympiakomitean esityksen toisessa vaiheessa käynnistyisi viimeistään toukokuun alussa vuonna 2008 syntyneiden ja sitä vanhempien lasten kilpailutoiminta valtakunnallisesti sisä- ja ulkotiloissa, ja alle 20-vuotiaiden nuorten harjoittelu voisi käynnistyä sisätiloissa ja kilpailutoiminta ulkona.

Kolmannessa vaiheessa alle 20-vuotiaiden nuorten kilpailutoiminta käynnistyisi sisätiloissa toukokuun puolessavälissä.

Valtioneuvoston suunnitelmassa aikuisten ryhmäharrastustoiminta on määrä aloittaa kesäkuussa, ja kilpailujen osalta heinäkuussa. Aikaisintaan elokuussa olisi tarkoitus aloittaa sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta. Tällä haavaa kaikki aikuisten ryhmäharrastustoiminta urheilussa on keskeytetty.

Lue lisää: Näin hallitus purkaisi koronarajoituksia: Poikkeusolot päättyvät ja ravintolat avautuvat huhtikuussa, yleisötilaisuudet voivat alkaa kesäkuussa

Olympiakomitea esittää, että aikuisten joukkueiden ja ryhmien harjoittelu käynnistyisi ulkona viimeistään toukokuun alussa ja kilpailutoiminta alkaisi viimeistään toukokuun puolessavälissä.

Kolmas vaihe olisi se, että aikuisten joukkueiden harjoittelu sisällä käynnistyisi viimeistään heinäkuun alussa. Kilpailutoiminnan käynnistyminen arvioitaisiin erikseen.

Olympiakomitea esittää myös terveysturvallisuuskäytäntöjä lasten ja nuorten harrastustoiminnan ja kilpailujen toteuttamiseen.

Palloliiton pääsihteerin Marco Casagranden mukaan harrastus- ja kilpailutoiminnan on palattava normaaliin selvästi aiemmin kuin mitä valtioneuvosto on suunnitellut.

Casagranden mielestä on ”täysin naurettavaa”, että aikuisten kilpailut ulkona olisivat mahdollisia vasta heinäkuussa.

”Siihen ei ole mitään perusteita, miksi aikataulu olisi tuollainen kuin valtioneuvosto esittää. Miesten Kakkonen on esimerkiksi täysin mahdottomassa tilanteessa, ja he ovat muutenkin olleet väliinputoajan asemassa, kun heitä ei ole tulkittu ammattilaisiksi”, Casagrande sanoo.

Tilanne on nurinkurinen, kun valtioneuvoston suunnitellut rajoitukset estävät harjoittelun ulkona samaan aikaan, kun joukkue voisi kokoontua sisällä vapaa-ajalla.

”Kakkosen pelaajat ovat sopimuspelaajia, jotka voivat mennä oluelle yhdessä pari kuukautta ennen kuin voivat aloittaa harjoittelun.”

Casagranden mukaan aikuisten harrastajien olisi päästävä toukokuussa harjoittelemaan ulkona.

”Ja kilpailutoiminta voisi alkaa toukokuun puolessavälissä edellyttäen, että tautitilanne ei tästä pahene. Ajattelemme niin, että nuorten pitäisi päästä jo huhtikuussa takaisin joukkueharjoituksiin ulkona.”

Casagranden mukaan Palloliitolle ei ole esitetty kunnon perusteluita siitä, miksi riski ulkotiloissa tapahtuvalle urheilulle olisi niin korkea kuin valtioneuvoston suunnitelma antaa ymmärtää.

”Teemme kaikkemme, että aikataulu muuttuisi erityisesti nuorten ja myös aikuisten ulkona tapahtuvan harrastamisen osalta.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat