Cupin finaalipari ei ole vahinko – HJK ja KuPS ratkaisevat mitä todennäköisimmin myös liigavoiton - Urheilu | HS.fi

Cupin finaalipari ei ole vahinko – HJK ja KuPS ratkaisevat mitä todennäköisimmin myös liigavoiton

Ellei ihmeitä tapahdu, Suomen cupin finalistit taistelevat mestaruudesta keskenään myös Veikkausliigassa, kirjoittaa HS:n toimittaja Mikko Pajala.

HJK:n pelaajat iloitsivat David Brownen (kesk.) maalista jalkapallon Suomen cupin välieräottelussa FC Interiä vastaan. HJK eteni finaaliin ylivoimaisen esityksen jälkeen maalein 4–0.­

10.4. 20:50

Jalkapallon Veikkausliigan kauden olisi pitänyt alkaa tänään. Kirotun koronapandemian vuoksi aloitusta kuitenkin siirrettiin, ja liigaotteluiden sijaan pelattiin kaksi Suomen cupin välierää.

Olympiastadionilla 8. toukokuuta pelattavaan loppuotteluun tiensä selvittivät Kuopion Palloseura ja Helsingin Jalkapalloklubi. KuPS kaatoi Hongan 2–1, HJK puolestaan selvitti tieltään FC Interin suorastaan näytöstyyliin 4–0-voitolla.

Finaalipari ei todellakaan ole sattumaa, vaan kyseessä on jokseenkin kaikilla mittapuilla Suomen kaksi laadukkainta seurajoukkuetta.

Onkin todennäköistä, että sama parivaljakko ratkaisee mestaruuden kohtalon myös parin viikon päästä alkavassa Veikkausliigassa. Ennustus ei oikeastaan ole edes rohkea, vaan itse asiassa lähempänä itsestäänselvyyttä.

KuPSin päävalmentajaksi tuli tälle kaudelle Simo Valakari. Viimeksi Norjassa valmentanut Valakari kuuluu liigavalmentajien ehdottomaan eliittiin, eikä hänen oikeastaan edes pitäisi olla tällä hetkellä Suomessa.

Kenen tahansa uuden valmentajan alaisuudessa pelitavan luominen ja hiominen on silti aikaa vievä prosessi. Tämä huokui esimerkiksi viime kaudella Jani Honkavaaran SJK:sta, vaikka Honkavaara oli aiempina kausina todistanut osaamisensa Kuopiossa ja sitä ennen HIFK:ssa.

Valakarin KuPS kuitenkin näyttää jo prosessin aikaisessa vaiheessa erinomaiselta. 3–4–2–1-muodostelman pohjalle rakennettu pallokontrollipeli miellyttää katsojan silmää, mutta tuottaa samaan aikaan myös tulosta.

Uusista vahvistuksista erityisesti vasemman laitapuolustajan paikalle saapunut Daniel Carrillo sopii pelitapaan täydellisesti. Sähäkällä ja hyökkäyssuuntaan erinomaisella venezuelalaisella on edellytyksiä olla koko Veikkausliigan parhaita pelaajia.

Yhdellä tärkeällä pelipaikalla KuPSilla on lähtökohtaisesti selvä etulyöntiasema. Otso Virtanen ja Johannes Kreidl muodostavat sarjan parhaan maalivahtikaksikon, kun taas HJK hieman yllättäen lähtee kauteen kahdella nuorella kysymysmerkillä, Hugo Kedolla ja Jakob Tånnanderilla.

Hallitsevalla mestarillakin on ollut vaihtuvuutta. Merkittävimmät lähtijät ovat maajoukkuepelaajat Rasmus Schüller ja Nikolai Alho, mutta ensin mainitun poistumisesta huolimatta päävalmentaja Toni Koskelalla riittää keskikentälle erilaisia vaihtoehtoja suorastaan yli äyräiden.

Hyökkäyksen roolitus puolestaan on Koskelalle sekä uhka että mahdollisuus.

Uusista tulijoista Filip Valenčič ja Luis Henrique ovat Veikkausliigassa tasonsa osoittaneita tähtiä. Ensin mainitun kohdalla edellinen HJK-jakso kuitenkin osoitti, millainen negatiivinen vaikutus arvonsa tuntevalla persoonalla voi pahimmassa skenaariossa olla.

HJK:n ja KuPSin välille on kehkeytynyt viime vuosina aitoa vastakkainasettelua ja tervettä vihamielisyyttä. Asetelma ei voisi olla paljoakaan kutkuttavampi odotetun uuden kauden alla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat