700 kilometriä 41 tunnissa ja 476 kilometriä 24 tunnissa: Norjalaiset intoutuivat hiihdon ennätystehtailuun, mutta Hans Mäenpään maailmanennätys saattaa silti jäädä voimaan - Urheilu | HS.fi

700 kilometriä 41 tunnissa ja 476 kilometriä 24 tunnissa: Norjalaiset intoutuivat hiihdon ennätystehtailuun, mutta Hans Mäenpään maailmanennätys saattaa silti jäädä voimaan

Eirik Asdøl hiihti 24 tunnissa 476 kilometriä ja Anders Aukland yhtäjaksoisesti 700 kilometriä 41 tunnissa.

Anders Aukland osallistui vuonna 2013 ylipitkien hiihtomatkojen maailmancupin osakilpailuun Tšekissä.

12.4. 14:09 | Päivitetty 12.4. 16:42

Norjalaishiihtäjät tekivät viikonloppuna kaksi uutta hiihdon maailmanennätystä. Ennätykset rikottiin sekä 24 tunnin hiihdossa että yhtäjaksoisessa hiihdossa. Tulokset ovat vielä epävirallisia.

Norjalainen Eirik Asdøl hiihti lauantaiaamusta sunnuntaiaamuun Store Sandungen -järven jäällä Askerissa viiden kilometrin lenkkiä, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK. Lopulta matkan pituudeksi kertyi 476 kilometriä, jolla Asdøl rikkoi epävirallisesti vanhan ennätyksen noin neljällä kilometrillä.

Yhä virallisena Guinnessin hyväksymänä ennätyksenä on pietarsaarelaisen Hans Mäenpään hiihtämä 472 kilometriä vuodelta 2018. Aiemmin ennätystä pitänyt lahtelainen Teemu Virtanen viestittää HS:lle, että Asdølin ja Mäenpään hiihdoissa on selkeä ero: Mäenpää lykki koko matkan tasatyöntöä, Asdøl käytti myös luisteluhiihtoa. Lisäksi Asdølilla ei ole mainittu olleen paikalla virallisia valvojia.

Virtanen aikoo vielä ensi talvena yrittää ennätyksen rikkomista ja nimenomaan tasatyönnöllä.

Virtasen piti tehdä ennätyskokeilu jo tänä talvena Tukholman olympiastadionilla, mutta Tukholman kaupungilta ei herunut lupaa koronavirustilanteen takia. Sen sijaan Virtanen osallistui kaksi viikkoa sitten 228 kilometrin Nordenskiöldloppet-hiihtoon ja oli yhdeksäs.

”Se oli hyvä hiihto ja katse on kohti ensi talvea”, Virtanen viestittää HS:lle.

Virtasen mukaan 24 tunnin hiihdon ennätystä on tarkoitus yrittää ensi helmikuun loppupuolella Ruotsissa. Tukholma on yhä yhtenä vaihtoehtona.

Asdøl yritti ennätystä jo viime talvena, mutta silloin hän pyörtyi muutama tunti ennen 24 tunnin täyttymistä.

Sunnuntaina rikkoutui myös toinen ennätys. Norjalainen Anders Aukland hiihti yhtäjaksoisen hiihdon pituusennätyksen: 700 kilometriä 41 tunnissa, kertoo NRK.

”Se oli hauskaa. 700 kilometriä on pitkä matka, ja viimeiset kaksi tunti satoi lunta. Silloin tuntui kuin olisi seisonut paikallaan. Olin kuitenkin päättänyt mennä pidemmälle ja niin myös tein. Olen erittäin onnellinen”, Aukland kertoi NRK:lle.

Aukland lähti lauantaina matkaan yhdessä Simen Østensenin ja Joar Thelen kanssa. Kolmikko rikkoi entisen pituusennätyksen, Henrik Sollien hiihtämän 530 kilometriä, sunnuntaina puolen päivän jälkeen. Tuolloin Østensen lopetti. Thele jatkoi vielä kello 17:ään asti ja hiihti 610 kilometriä.

Kolmikko hiihti Norjan Nordmarkassa Oslon pohjoispuolella.

Lisäys 12.4.2021 kello 16.45: Lisätty 24 tunnin hiihdon ennätyksen epävirallisuus ja norjalaishiihtäjän käyttämä luistelutekniikka.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat