Kämmeniä vasemmalta ja oikealta lyövä 10-vuotias Teodor Davidov on saanut tennis­maailman huokailemaan ihastuksesta - Urheilu | HS.fi

Kämmeniä vasemmalta ja oikealta lyövä 10-vuotias Teodor Davidov on saanut tennis­maailman huokailemaan ihastuksesta

Teodor Davidovin isä haluasi aktivoida poikansa oikeaa aivopuoliskoa pakottamalla tämän käyttämään vasenta puolta kehostaan.

13.4. 13:12 | Päivitetty 13.4. 13:32

Vasta kymmenvuotias Teodor Davidov on saanut tennismaailman huokailemaan ihastuksesta ja ihmetyksestä.

Syy on Coloradossa asuvan pojan molempikätisyys.

Yleensä pelaaja lyö sekä kämmen- että rystylyöntejä. Kämmenlyönti tapahtuu vahvemmalla kädellä ja nimensä mukaisesti kämmen kohti verkkoa. Rystylyönnin voi lyödä yhdellä tai kahdella kädellä heikomman käden puolelta.

Davidov sen sijaan vaihtaa mailan kädestä toiseen sen mukaan, kummalle puolelle pallo tulee ja lyö pelkkiä kämmenlyöntejä. Myös syötöt lähtevät kummallakin kädellä.

Davidov osallistui alle 12-vuotiaiden turnaukseen San Diegossa maaliskuun lopussa, ja turnauksesta kuvattua videota on katsottu jo yli 450 000 kertaa.

Teodor muutti isänsä Kalinin ja äitinsä Elenan kanssa Bulgariasta Coloradoon ”Teon” syntymän jälkeen.

Vanhemmilla on urheilutaustaa, ja Teon valmentajana toimiva Kalin kertoo The Guardianin haastattelussa, että hän haluasi aktivoida poikansa oikeaa aivopuoliskoa pakottamalla tämän käyttämään vasenta puolta kehostaan tämän ollessa 8-vuotias.

”Hän on liian tulisieluinen ja hieman tasapainoton. Olen kiinnostunut myös kiinalaisesta lääketieteestä. Tasapaino vasemman ja oikean aivopuoliskon välillä on ratkaisevaa”, Kalin sanoo.

Teo on oikeasti oikeakätinen, mutta kova harjoittelu on saanut vasemman käden myös hyvälle tasolle. Isän mukaan harjoitteluun kuluu viikossa 30–40 tuntia. Se sisältää tenniksen lisäksi myös fysiikkatreeniä.

”Hänen vasen kätensä on kuin kenen tahansa 12-vuotiaan top-20-pelaajan Yhdysvalloissa, mutta oikea on varmasti junioritenniksen räjähtävin.”

Kaksikätisenä tennistä ovat pelanneet korkeimmalla tasolla The Guardian mukaan venäläinen Jevgenia Kulikovskaja ja yhdysvaltalainen Luke Jensen.

Kulikovskaja juhli urallaan neljä kertaa WTA-turnauksen nelinpelin voittoa 2000-luvun alussa, ja Jensenin uran huippuhetki oli Ranskan avointen nelinpelin voitto vuonna 1993.

Kalin Davidov uskoo pojastaan tulevan huippupelaaja, mutta hän näkee pelitavassa myös muita hyötyjä.

”Rasitus jakaantuu tasaisemmin, eivätkä nivelet rasitu niin paljon.”

Kalin sanoo, että Teon rystylyöntikin on hyvä, eikä ole varmaa, miten poika vanhempana pelaa.

”Annan hänelle vaihtoehtoja, mutta hän saa itse tulevaisuudessa päättää, miten pelaa.”

Entinen tennisammattilainen Paul McNamee uskoo, että kaksikätisyys yleistyy tulevaisuudessa sekä naisten että miesten ammattilaiskiertueella.

”Olen aina ollut sitä mieltä, että tämä on tenniksen seuraava kehitysaskel. Ajatelkaa, jos olisi kaksi Rafan (Rafael Nadal) kämmenlyöntiä... se olisi jo liikaa”, McNamee twiittasi.

Myös moni muu tennisasiantuntija ylisti Theodor Davidovia loistavaksi ja pelitapaa tenniksen tulevaisuudeksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat