Kansallisen liigan naisvalmentajapula on globaali ilmiö: ”Se on varmaan miljoonan euron kysymys” - Urheilu | HS.fi

Kansallisen liigan naisvalmentajapula on globaali ilmiö: ”Se on varmaan miljoonan euron kysymys”

Huippukoulutettujen naisvalmentajien määrä on Suomessa valtavan pieni. TiPSin Pauliina Miettinen on toinen Kansallisen liigan kahdesta naispäävalmentajasta.

Tikkurilan Palloseuran Pauliina Miettinen on toinen Kansallisen liigan kahdesta naispäävalmentajasta.­

13.4. 18:15

Samanarvoisuus on yksi viikonloppuna alkavan jalkapallon Kansallisen liigan kolmesta ydinarvosta. Alkavalla kaudella se ei kuitenkaan sarjan valmentajistossa vielä näy. Tikkurilan Palloseuran Pauliina Miettinen ja Hongan Rosa Lappi-Seppälä ovat kymmenen joukkueen sarjan ainoat naispäävalmentajat.

Miettinen, 48, ja Lappi-Seppälä, 46, ovat niitä harvoja ex-maajoukkuepelaajia, jotka ovat lähteneet jakamaan pelaajauransa oppeja eteenpäin huipputasolle. Miettiselle maajoukkuepelejä kertyi 26, Lappi-Seppälälle 21.

”Eiköhän tämä sama ongelma ole aika monessa muussakin maassa. Se on varmaan miljoonan euron kysymys, enkä minäkään tiedä siihen vastausta. Miten paljon esimerkiksi kulttuuri vaikuttaa siihen? Olemmeko me Suomessa vahvoja naisia tai haluammeko johtajarooleihin”, Miettinen pohtii.

Pula huippukoulutetuista naisvalmentajista on aito. Palloliiton mukaan Suomessa Euroopan jalkapalloliitto Uefan B-tasolle koulutetuista valmentajista naisia on neljä prosenttia. Tammikuussa alkaneelle Uefan A-tason kurssille valittiin 39 miestä ja yksi nainen, Liisa-Maija Rautio Kuopion Palloseuran valmennusryhmästä.

Keski-iältään nuoressa sarjassa ei pelaa montaa pelaajaa, joka olisi käynyt ulkomailla ja palannut takaisin kotimaan liigaan. Miettinen jakaa arvokasta ulkomailta saatua kokemusta eteenpäin.

”Lapsesta asti olen kai jollain tavalla yrittänyt auttaa ihmisiä ja ollut vähän semmoinen opettajahenkinen. Olen nähnyt ja saanut kokea tosi paljon jalkapallossa. Mielestäni on tosi siistiä, jos pystyy itse auttamaan ja tarjoamaan ainakin samanlaiset mahdollisuudet, mieluummin vielä enemmänkin. Se on mulle tosi tärkeä asia”, Miettinen sanoo.

Miettinen sanoo ymmärtävänsä, että useimmat maajoukkuekollegoista ovat luoneet työuran muualla kuin jalkapallovalmennuksen parissa.

”Mitä itse olen kokenut monta vuotta, niin ei tämä työ helpoimmasta päästä ole. Ymmärrän kyllä, jos joku ei välttämättä halua tähän kaiken paineen keskelle.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat