Andrus Veerpalu todettiin syylliseksi Seefeldin MM-hiihdoissa paljastuneeseen dopingskandaaliin - Urheilu | HS.fi

Andrus Veerpalu todettiin syylliseksi Seefeldin MM-hiihdoissa paljastuneeseen dopingskandaaliin

Kansainvälinen hiihtoliitto tiedotti keskiviikkona, että takavuosien menestyshiihtäjän toimintakielto päättyy maaliskuussa 2023.

Kuvassa 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan MM-kultaa Liberecissä 2009 juhliva Andrus Veerpalu on toimintakiellossa maaliskuuhun 2023 saakka.­

14.4. 20:58

Takavuosien virolainen huippuhiihtäjä Andrus Veerpalu on todettu syylliseksi dopingskandaaliin, joka tuli julki Seefeldin vuoden 2019 MM-hiihdoissa.

Urheilun välitystuomioistuin (CAS) katsoi maaliskuun 17. päivänä, että Veerpalu on osallinen niin sanotussa Aderlass-operaatiossa eli operaatio suoneniskussa.

Veerpalu ei valittanut CAS:n päätöksestä, joten se on nyt täytäntöönpanokelpoinen. FIS tiedotti asiasta keskiviikkona 14. huhtikuuta eli tasan neljä viikkoa päätöksen jälkeen.

Veerpalu saavutti urallaan kaksi maailmanmestaruutta ja kaksi olympiakultaa. Hiihtouransa jälkeen mies on toiminut lajissa taustavaikuttajana.

17. maaliskuuta vuonna 2023 päättyvän toimintakiellon saanut Veerpalu kuului virolaiseen Haanja-tiimiin sen toisena valmentajana.

Tiimin toinen valmentaja Mati Alaveer sekä hiihtäjät Andreas Veerpalu, Karel Tammjärv, Algo Kärp ja Aleksei Poltoranin ovat jo saaneet rangaistuksensa.

Yksityisellä rahoituksella toimineen Haanja-tiimin hiihtäjät ovat kazakstanilaista Poltoraninia lukuun ottamatta virolaisia. Andreas Veerpalu on Andrus Veerpalun poika.

Operaatio suoneniskussa jäivät kiinni myös itävaltalaiset Max Hauke ja Dominik Baldaus. Tutkinnan käynnisti heidän maanmiehensä Johannes Dürr, joka kärysi Sotšin olympialaisissa veridopingista.

Dürr kertoi Seefeldin MM-hiihtojen alla antamassaan haastattelussa saaneensa veridopingia Saksassa.

Dürrin kommentit johtivat lopulta poliisin tekemään dopingratsiaan kesken MM-kisojen. Samaan aikaan poliisi pidätti myös dopingiin sekaantuneen saksalaislääkäri Mark Schmidtin.

Valmentajat Alaveer ja Veerpalu sekä hiihtäjät Veerpalu, Tammjärv, Kärp, Poltoranin, Hauke ja Baldaus saivat nelivuotiset kilpailukiellot vuoden 2019 lopulla.

Kun Andrus Veerpalu vapautuu keskiviikkona julkistetun päätöksen myötä pannastaan maaliskuussa 2023, on MM-Seefeldistä kulunut hieman yli neljä vuotta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat