Uudet olympia-asut herättävät kauhua muuallakin kuin Suomessa – Kanadan joukkueen 90-lukulainen farkkutakki on muka ”aina cool” - Urheilu | HS.fi

Uudet olympia-asut herättävät kauhua muuallakin kuin Suomessa – Kanadan joukkueen 90-lukulainen farkkutakki on muka ”aina cool”

Urheilijoiden vaatettamisesta vastaavat tunnetut muotitalot. Italialaiset pukee Emporio Armani, amerikkalaiset Ralph Lauren.

Vuoden 2018 talviolympialaisten parjattu ja pidetty karvalakki kisa-asujen esittelytilaisuudessa vuonna 2017.­

15.4. 9:29 | Päivitetty 15.4. 17:12

Suomen olympia-asut julkistettiin keskiviikkona. Kauaa ei mennyt, kun muotitoimittaja Jaakko Selin tyrmäsi asut Ilta-Sanomissa sanoen niiden muistuttavan ”halpamuotimyymälän” tuotteita ja verraten verkkokankaista mekkoa Uuno Turhapuron luottovaatteeseen.

Katso Suomen asusteet täältä: Suomen olympiajoukkueen kisa-asut esiteltiin keskiviikkona – näin suomalaiset pukeutuvat Tokiossa

Kritiikki ei ollut mitenkään poikkeuksellista, sillä lähes aina olympia-asut tuomitaan ainakin alkajaisiksi.

Verkkomekko herätti kriitikon huomion. Uusi olympiamallisto on syntynyt yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa.­

Olympiajoukkueen asuista vastaa jo Pyeongchangin talviolympialaisista tuttu Icepeak, joka on lahtelaisen Luhta Sportswear Companyn tuotemerkki.

Vuoden 2018 talviolympialaisten karvalakki sai kotimaassa kauhistuneen vastaanoton, mutta ihastutti kansainvälisesti olympiakylässä.

Selinin mukaan muotiasiat ovat paremmin muualla. Ulkomailla kun osataan panostaa avajaismarssiin. Mutta miltä näyttävät muotitietoisten maiden luomukset?

Italiassa olympiajoukkueen vaatettaa tietenkin Emporio Armani. Tokion asusteet esiteltiin vuonna 2019 Armanin näytöksessä Milanossa, jossa maan huippu-urheilijat nähtiin catwalkilla.

Italian olympia-asut esiteltiin Emporio Armanin muotinäytöksessä Milanon muotiviikoilla kesällä 2019.­

Italian EA7-mallistoon kuuluvat jersey-takki, poolo ja housut. Sana Italia on kirjoitettu selkäpuolelle fontilla, joka kunnioittaa isäntämaa Japania.

Italian lippu on edustusasun etupuolella pyöreässä muodossa, joka on viittaus Japanin lippuun.

Takin sisäpuolelta löytyy Italian kansallislaulun sanat.

Armanin muotinäytöksestä uutisoi muun muassa The Hollywood Reporter, joka muistaa mainita, että katsomossa nähtiin korkean tason julkkiksia, kuten esimerkiksi Samuel L. Jackson.

Aina tyylikkäät ranskalaiset luottavat pikeepaidoistaan tunnetun Lacoste-muotitalon tuotteisiin vaatettaessaan olympiaurheilijoita.

Olympia-asuja on toki kauhisteltu muuallakin kuin Suomessa. Esimerkiksi Kanadan joukkueen urheilullisesta linjasta erottuva farkkutakki ei ole ollut kaikkien mieleen.

Myös The New York Timesin kulttuuritoimittaja otti osaa urheilumuodin kuumaan puheenaiheeseen ja julkaisi kuvia Kanadan farkkutakista Twitterissä.

The Guardian -lehdessä puolestaan todetaan, että takki olisi soveltunut ennemmin vuoden 1992 olympialaisiin.

Farkkutakin teksti on kuin spraymaalilla tehty. Asun suunnitellut tiimi kertoo lehdelle takin saaneen innoituksensa japanilaisesta katumuodista.

”Tokio tunnetaan katutaiteesta ja -muodista. Halusimme kunnioittaa sitä mallistossamme farkkutakilla, joka on aina cool.”

Yhdysvaltain olympiajoukkue nähdään naapurivaltiotaan sovinnaisemmissa asuissa. Klassisen tyylikkäät vaatteet ovat Ralph Laurenin käsialaa.

Juttua päivitetty klo 12.33, lisätty tietoa Kandan joukkueen farkkutakista ja USA:n joukkueen asuista. Lisätty otsikkoon IS kello 15.20. Otsikkoa muutettu 16.30.

Oikaisu: Poistettu kappale ja viittaus Ranskan maajoukkueen asuihin, koska kyseessä oli vanha olympia-asu.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat